Με… ισοπαλία (16-16) πέρασε ο προϋπολογισμός της διοίκησης του 2020 στον Δήμο Πεντέλης
Πολιτική

Με… ισοπαλία (16-16) πέρασε ο προϋπολογισμός της διοίκησης του 2020 στον Δήμο Πεντέλης

Με μικρές… εστίες άνευ λόγου εκνευρισμού ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιανουαρίου 2020 η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού και του Σχεδίου Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Πεντέλης για την τρέχουσα χρονιά. Ο προϋπολογισμός πέρασε με την ψήφο του προέδρου, αφού το τελικό… σκορ ήταν 16-16 (απουσίασε από πλευράς της παράταξης Μπροστά Μαζί η κ. Ελένη Γκρέτσα), ενώ με την εισήγηση της διοίκησης συντάχθηκαν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Μπούρας, Δημήτρης Αποστολάκος και Ηλίας Τσουχνικάς.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο κατατέθηκε και εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού από τις λοιπές παρατάξεις Δημοτική Συμμαχία, Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, Μπροστά Μαζί και Πεντέληθεν, η οποία και έλαβε 15 θετικές ψήφους, έναντι 17 αρνητικών (καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση).

Θυμίζουμε ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που χρειάστηκε να συζητηθούν τα δύο θέματα, αφού η προηγούμενη ειδική συνεδρίαση, το απόγευμα της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου 2019, είχε ματαιωθεί ελλείψει απαρτίας (απουσίασαν οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων Δημοτική Συμμαχία, Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, Μπροστά Μαζί, Λαϊκή Συσπείρωση και Πεντέληθεν), οδηγώντας λίγες ώρες αργότερα -στην τακτική συνεδρίαση του Σώματος- σε σφοδρή αντιπαράθεση με τη διοίκηση.

Ένταση υπήρξε και αυτή τη φορά, κυρίως για το περιβόητο ειδικό τέλος 0,50 που έχει επιβληθεί στα Μελίσσια για την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων, με κύριους πρωταγωνιστές την αντιδήμαρχο Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, Άντα Μπούσουλα-Χάνου και τους πρώην συναδέλφους της στη Δημοτική Συμμαχία, που ήταν η προηγούμενη διοίκηση. Το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, μετά από αίτημα των λοιπών παρατάξεων, δεσμεύθηκε η δήμαρχος να το φέρει σε τακτική συνεδρίαση.

Δήμητρα Κεχαγιά: Ζητούμε να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός που υλοποιεί τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας

Στην εισήγησή της, η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο προϋπολογισμός που έρχεται για συζήτηση συμβαδίζει με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας διοίκησης, είναι ισοσκελισμένος, διασφαλίζει τα έσοδα από το 0,50, εξυγιαίνει τον αθλητικό χώρο, και κινείται προς την κατεύθυνση άσκησης μιας πληρέστερης κοινωνικής πολιτικής.

Κάλεσε δε τις λοιπές παρατάξεις να τον υπερψηφίσουν και, εάν στην πρώτη τροποποίησή του έχουν να προσθέσουν κάποια στοιχεία που θα κριθούν απαραίτητα, η διοίκησή της θα τα αποδεχθεί σε πνεύμα συναίνεσης.

Τέλος, απαντώντας στη σκληρή κριτική που δέχθηκε για «βιομηχανία απευθείας μελετών», η δήμαρχος απάντησε: «Μακάρι να είχαμε βρει μελέτες και να μην χρειαζόταν να προγραμματίσουμε τόσες πολλές», προσθέτοντας ότι ελπίζει να γίνουν και να χρηματοδοτηθούν όλες.

Λοιπές παρατάξεις: Αν θέλατε, θα ερχόμασταν με έναν προϋπολογισμό

Εκ μέρους των λοιπών παρατάξεων, την εισήγηση για τον εναλλακτικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε έκανε ο επικεφαλής της Δημοτικής Συμμαχίας. Ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τη δήμαρχο ότι δεν θέλησε να υπάρξει συναίνεση και σύνθεση πριν τη συζήτηση του θέματος, που θα είχε οδηγήσει στην κατάθεση ενός κοινού προϋπολογισμού, ο οποίος θα τύγχανε σχεδόν πλήρους ομοφωνίας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «βιομηχανία μελετών», αλλά και για το αποθεματικό «των 5 εκατ. ευρώ» που άφησε η προηγούμενη διοίκηση, γεγονός που επιτρέπει, όπως είπε, να υιοθετηθούν οι προτάσεις του εναλλακτικού προϋπολογισμού για μηδενικά τροφεία και δωρεάν υπηρεσίες στους αθλητικούς χώρους του Δήμου. Κάλεσε δε, «έστω και την έσχατη στιγμή», τη διοίκηση να υιοθετήσει «στάση συναίνεσης».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή τόνισε ότι η πρόταση για μηδενικά τροφεία βρίσκει σύμφωνη και την κοινωνία, επικαλούμενος πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων. Επίσης, ο κ. Αντώνης Φειδοπιάστης έκανε λόγο για «μελέτες με κοινό αντικείμενο, που κάτι λέει αυτό», αλλά και για πρόβλεψη ποσών για ανάθεση σε ιδιώτες κομματιών της καθαριότητας, σε πλήρη αντίθεση με το πρόσφατο ψήφισμα που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Για «άχρηστες μελέτες» έκανε λόγο και ο επικεφαλής της παράταξης Μπροστά Μαζί, ενώ, απευθυνόμενος στη διοίκηση, είπε ότι αναγκάζει και δικούς της συμβούλους να ψηφίσουν αντίθετα με αυτά που πιστεύουν στις περιπτώσεις των μηδενικών τροφείων, αλλά και της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτες. Μάλιστα, ο κ. Λευτέρης Κοντουλάκος κατονόμασε δύο δημοτικούς συμβούλους που έχουν εκφρασθεί υπέρ των πρώτων και κατά της δεύτερης περίπτωσης.

Ίσες αποστάσεις και από τους δύο προτεινόμενους προϋπολογισμούς κράτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος έκανε λόγο για «συνειδητά αντιλαϊκά» σχέδια, με κοινή συνισταμένη την «αφαίμαξη» των δημοτών. Μάλιστα, ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς είχε και έναν «θερμότατο» διάλογο με τον κ. Αντώνη Φειδοπιάστη, όταν ο δεύτερος του υπενθύμισε ότι και ο δήμαρχος Πάτρας (έχει εκλεγεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση) ψήφισε Σχέδιο Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης, αλλά και δημοτικά τέλη.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Κατσικογιάννης, επικεφαλής της παράταξης Πεντέληθεν, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι προχωρά σε κινήσεις χωρίς σχέδιο, όπως η αγορά διαφόρων χώρων, καλώντας την ταυτόχρονα να λειτουργήσει σε πλαίσιο συναίνεσης, προκειμένου να έχει μαζί της και τις λοιπές παρατάξεις.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Α.Σ.

    Γιατί δεν υπάρχει βίντεο από αυτή τη συνεδρίαση;

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet