«Πήραν μπροστά οι μηχανές» της ανεξάρτητης κίνησης ενεργών πολιτών
Πολιτική

«Πήραν μπροστά οι μηχανές» της ανεξάρτητης κίνησης ενεργών πολιτών

Τα πρώτα της πολιτικά βήματα άρχισε να κάνει η κίνηση ενεργών πολιτών που ίδρυσαν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πεντέλης Βασίλης Μπούρας και Δημήτρης Αποστολάκος. Έτσι, 15 ημέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει, προαναγγέλλοντας την πολιτική πρωτοβουλία τους, οι δύο σύμβουλοι πραγματοποίησαν την πρώτη εκδήλωση της κίνησης, ανοίγοντάς την προς την τοπική κοινωνία.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου 2017, οι Β. Μπούρας και Δ. Αποστολάκος έκαναν τυπικά την πρώτη τους επίσημη επαφή με το ευρύ κοινό, ως συντελεστές του νέου πολιτικού εγχειρήματος. Και λέμε «τυπική», γιατί ουσιαστικά -όπως ενημέρωσαν οι ίδιοι- ήδη η πενταμελής Επιτροπή Διαβούλευσης που έχει συσταθεί έχει αρχίσει τις επαφές με πολίτες, φορείς, αιρετούς (πρώην και νυν) και με οποιονδήποτε άλλο θέλει να μετάσχει ενεργά στο αύριο του ενιαίου Δήμου Πεντέλης.

Με «στρατήγημα» η ανεύρεση του χώρου συγκέντρωσης

Όπως προαναφέραμε, η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της κίνησης έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων, αλλά ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό… απρόσκοπτα, όπως είπαν οι διοργανωτές. Ο κ. Β. Μπούρας ενημέρωσε ότι το αίτημα που έκαναν προς τη διοίκηση για την παραχώρηση χώρου για την εκδήλωση «αγνοήθηκε επιδεικτικά» από την τελευταία. Τελικώς, το πρόβλημα ξεπεράστηκε με τη μεσολάβηση της παράταξης Πεντέλη Εν Δράσει, του κ. Αντώνη Φειδοπιάστη, η οποία ζήτησε και φυσικά έλαβε τον συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο ουσιαστικά παραχώρησε στους δύο δημοτικούς συμβούλους για να κάνουν τη συγκέντρωσή τους.

Βέβαια, ο κ. Μπούρας δεν έχασε την ευκαιρία να «καρφώσει» τη διοίκηση, θεωρώντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να εμποδίζονται δημοτικοί σύμβουλοι, που έχουν εκλεγεί από τον λαό, να έχουν πρόσβαση σε έναν δημόσιο χώρο, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους πολίτες.

«Έχει κουραστεί ο δήμαρχος, ας καταλάβει ότι ήρθε η ώρα ν’ αποχωρήσει»
Βασίλης Μπούρας

Και η παραπάνω δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μπούρας «εξακόντισε τα βέλη» του προς τον «ένοικο» της οδού Καλαμβόκη 2α. Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου είπε ότι του έχει προταθεί και το σκέφτεται ν’ ανακατευτεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, και μάλιστα ως αρχηγός παράταξης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του δεν του… χαρίστηκε:

«Άκουσα τον δήμαρχο να λέει ότι μετά από 20 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, όταν φύγει θα χρειαστεί κάποια ψυχολογική διαδικασία για να συνέλθει. Ομολογεί, δηλαδή, αυτό που τόσο καιρό λέμε, ότι ο δήμαρχος έχει κουραστεί, δεν μπορεί να διοικήσει τον Δήμο και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η διαχείριση της εξουσίας του» είπε ο κ. Μπούρας, για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Είναι καλό να καταλαβαίνουν κάποιοι πότε ήρθε η ώρα ν’ αποχωρήσουν και να το κάνουν ως “καβαλάρηδες”».

«Όχι» στους αποκλεισμούς, «ναι» στις «κόκκινες γραμμές»
Δημήτρης Αποστολάκος

Από την πλευρά του, ο έτερος συνιδρυτής της νέας ανεξάρτητης κίνησης ενεργών πολιτών ενημέρωσε τους πολίτες ότι έχει συσταθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης (σ.σ.: πλην των κ.κ. Μπούρα και Αποστολάκου, συμμετέχουν οι Κώστας Πολίτης, Κική Μπάρα και Ηλίας Μιχαηλίδης), η οποία ήδη έχει ξεκινήσει επαφές προκειμένου να συλλέξει το «υλικό» πάνω στο οποίο θα δομηθεί σε λίγους μήνες ο συνδυασμός, ο οποίος και θα διεκδικήσει τις τύχες του Δήμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Ο κ. Αποστολάκος τόνισε ότι η κίνηση «δεν διεκδικεί πατρότητες», αλλά στηρίζεται στη συλλογική δράση και προς τούτο κάλεσε όλες και όλους που επιθυμούν να συστρατευθούν σε αυτήν. «Κοινός στόχος όλων μας είναι το καλό της πόλης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε μια σύγχρονη πόλη υπάρχουν περιθώρια να γίνουν πολλά πράγματα, «αρκεί να είσαι διατεθειμένος να “σπάσεις αυγά”».

Πάντως, αν και οι δύο σύμβουλοι τόνισαν ότι δεν υπάρχουν κομματικοί διαχωρισμοί στο ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στη νέα κίνηση, ο κ. Μπούρας -με αφορμή ερώτηση πολίτη- ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», οι οποίες αφορούν σε πρόσωπα των δύο πολιτικών άκρων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε «φασίστες» και «ρατσιστές», καθώς και σε «όσους μετακινούνται από τη μία διοίκηση στην άλλη, για την εξυπηρέτηση προσωπικών σκοπών τους».

Τα μεγάλα προβλήματα της πόλης που παραμένουν άλυτα

Ο κ. Μπούρας έκανε συνοπτική αναφορά σε μερικά από τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου, για τα οποία η διοίκηση Στεργίου είχε δεσμευθεί να δώσει άμεση λύση, «πλην, όμως, δεν έκανε τίποτε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος.

Ανάμεσα στα προβλήματα που ανέφερε ήταν το κυκλοφοριακό – στάθμευση, η καθαριότητα, η κατάσταση των πεζοδρομίων και των παιδικών χαρών, το «ναυάγιο» με τη δημιουργία πλατείας Μελισσίων, ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός των Μελισσίων, οι παράνομες επεκτάσεις καταστημάτων, οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, η έλλειψη ασφαλτοστρώσεων, το άνοιγμα νέων σούπερ μάρκετ στην πόλη, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια (σ.σ.: έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «φάντασμα» του ΝΙΕΝ-Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού) κ.ά. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της υπογειοποίησης των πυλώνων της ΔΕΗ στη Ν. Πεντέλη, το οποίο πρόβλεψε ότι θα εξελιχθεί σε «φούσκα», καθώς και στην περίεργη υπόθεση που έχει προκύψει με την περιοχή Θάλωσσι, «η οποία κάτι μυρίζει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Αποστολάκος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην έλλειψη πράσινων χώρων στην πόλη, αλλά και των γενικότερων έργων που κατά καιρούς εξαγγέλλονται και «μένουν στα χαρτιά». Αν κι αναγνώρισε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουν η χώρα και ο Δήμος, ο δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι υλοποίησης δράσεων, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ενωμένοι στην προοπτική του αύριο, χωρίς «στρατηγιλίκια» και διαχωρισμούς

Οι ομιλητές επανέλαβαν σε όλους τους τόνους ότι σκοπός της ανεξάρτητης κίνησής τους είναι να ενώσει και όχι να διαχωρίσει τους πολίτες. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε παρατήρηση του προέδρου του Συλλόγου Κρητών Μελισσίων και πρώην σημαίνοντος στελέχους της διοίκησης Στεργίου, Γιώργου Καρβουνάκη, ο οποίος εξομολογήθηκε ότι ο σημερινός δήμαρχος επέπληττε αυστηρά όσα μέλη της παράταξής του «τολμούσαν» να μιλήσουν με κάποιον πολιτικό αντίπαλό τους, «κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό που έκανε στην πόλη», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στα επόμενα «βήματα» της παράταξης, όπως είπαν οι διοργανωτές της παρουσίασης, θα ακολουθήσει μέσα στον προσεχή Ιούνιο μία ακόμη ανοιχτή συγκέντρωση με αιρετούς, νυν και πρώην, με σκοπό τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει η ίδρυση του ανεξάρτητου συνδυασμού. Όσο για τον επικεφαλής, όπως υποστήριξαν, θα προκύψει μέσα από απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες, καθώς κανένας από τους δύο δεν διακατέχεται από αρχηγικές τάσεις. Ωστόσο, τόνισαν ότι στον νέο συνδυασμό δεν θα χωρούν «στρατηγιλίκια» και «προσωπικές πολιτικές».

Ο εν λόγω συνδυασμός θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές προεκλογικές συνενώσεις δυνάμεων, αλλά ακόμη κι αν αυτές δεν επιτευχθούν και πάλι θα λειτουργήσει με πνεύμα συνεργασίας στη βάση. Κάτι που, όπως επεσήμαναν, ευνοείται από την προοπτική εφαρμογής του συστήματος της απλής αναλογικής από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet