Video

Πλεονασματικός, αλλά με… έλλειμμα ο ισολογισμός στην Πεντέλη – VIDEO

Το πλεόνασμα, που τελικώς αποδεικνύεται έλλειμμα, αλλά και η ταμειακή απεικόνιση του Δήμου στο τέλος του οικονομικού έτους 2013 αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι παρατάξεις ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ και ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ καταψήφισαν τον ισολογισμό, τον απολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης για την περσινή χρονιά.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου 2014 ξεκίνησε με την εισήγηση του θεματικού αντιδημάρχου Διοικητικών, Οικονομικών & Τεχνικών Υπηρεσιών. Ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, αφού εξέθεσε τα νούμερα του ισολογισμού, είπε ότι στο πλαίσιο του παρόντος δύσκολου οικονομικού κλίματος, ο Δήμος έχει καταφέρει να περιορίσει τις δαπάνες του στις άκρως απαραίτητες και μπορεί να ελπίζει ότι, μελλοντικά, θα κατορθώσει να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη για τους δημότες.

Μανώλης Γραφάκος: «Λάβετε υπόψη την παρατήρηση του ορκωτού λογιστή»

Από εκεί και πέρα τον λόγο έλαβαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, αρχής γενομένης από τη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ. Ο επικεφαλής της, Μανώλης Γραφάκος, ξεκαθάρισε ότι, όπως τα προηγούμενα χρόνια, έχει σκοπό να ψηφίσει την αποτύπωση των απολογιστικών στοιχείων του Δήμου, βάζοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την τροποποίηση του ισολογισμού με βάση την παρατήρηση του ορκωτού λογιστή για τον χειρισμό της κρατικής επιχορήγησης (4,288 εκατ. ευρώ) που έλαβε ο Δήμος την περσινή χρονιά και η οποία, όπως εμφανίζεται στον ισολογισμό, επηρεάζει τα αποτελέσματα χρήσης, με αποτέλεσμα αντί για έλλειμμα 1,217 εκατ. ευρώ να παρουσιάζεται πλεόνασμα ύψους 3,661 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο ίδιος, από τη στιγμή που θα επέλθει η συγκεκριμένη διόρθωση, η παράταξή του θα ψηφίσει τον ισολογισμό.

Μειοψηφία Δ.Σ. Πεντέλης
Αντώνης Φειδοπιάστης: «Βαφτίσατε το κρέας, ψάρι και βγάλατε πλεόνασμα»

Αντίστοιχη ήταν και η επισήμανση από την πλευρά του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ (μάλιστα, χρησιμοποίησε τη χαρακτηριστική φράση, «βαφτίσατε το ψάρι, κρέας και βγάλατε πλεόνασμα»), ο οποίος ωστόσο έβαλε στο τραπέζι ακόμη ένα σημαντικό -κατά τον ίδιο- θέμα. Ειδικότερα, ο κ. Αντώνης Φειδοπιάστης ζήτησε να υπάρξει ορθή απεικόνιση στον ισολογισμό και για τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2013, τα οποία με βάση την εισήγηση εμφανίζονται σε ύψος 107.000 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα στο ταμείο του Δήμου, στις 31/12/2013, υπήρχαν μόλις 3.000 ευρώ. Και ο επικεφαλής της παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ τόνισε ότι, ενώ ήταν στις αρχικές προθέσεις του να ψηφίσει το τεχνικό σκέλος του ισολογισμού, εάν δεν διορθωθούν τα παραπάνω δεν μπορεί να το πράξει.

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Μ. Γραφάκος, όσο και ο κ. Αντ. Φειδοπιάστης περιορίστηκαν, όπως τόνισαν επανειλημμένως, στην τεχνική αποτύπωση του ισολογισμού, καθώς το πολιτικό σκέλος του όλου ζητήματος θα αναπτύξουν από άλλους χώρους.

Σπύρος Κωνσταντάς: «Η διοίκηση Στεργίου υλοποιεί μέχρι κεραίας τον ΄Καλλικράτη΄»

Σε αντίθεση με τους προαναφερόμενους, ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι για την παράταξή του «ο απολογισμός είναι πάντα πολιτικός», αποτυπώνοντας την πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση Στεργίου. Μια διοίκηση την οποία ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς κατηγόρησε ότι «υλοποιεί μέχρι κεραίας» τις πολιτικές του «Καλλικράτη» και της Ε.Ε. προς όφελος του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Προεδρείο Δ.Σ. Πεντέλης
Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης: «Εφαρμόζουμε ό,τι ενέκρινε ο Πεντελιώτικος λαός»

Ο δήμαρχος της πόλης, στην παρέμβασή του, απέφυγε να εμπλακεί με το τεχνικό σκέλος τού υπό συζήτηση ισολογισμού και επέλεξε να μιλήσει πολιτικά. Απαντώντας στην… αιχμή του κ. Σπ. Κωνσαντά, ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης είπε ότι η διοίκησή του «εφαρμόζει ό,τι έχει εγκρίνει, με την ψήφο του, ο Πεντελιώτικος λαός», ενώ στη δευτερολογία του εστίασε κυρίως στη «στυγνή πίεση» την οποία ασκεί η κεντρική εξουσία στους Δήμους στο σκέλος των εσόδων.

Τέλος, δεν απέφυγε τον… πειρασμό να αναφερθεί στη διαχείριση των οικονομικών από την προηγούμενη διοίκηση στον πρώην Δήμο Μελισσίων, λέγοντας ότι ο Δήμος Πεντέλης καταβάλλει ετησίως το ποσό του 1 εκατ. ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και φόρους των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και για την αποπληρωμή των δανείων της περιόδου που διοικούσε τα Μελίσσια η δημοτική αρχή του κ. Μ. Γραφάκου (κάτι που προκάλεσε τα σχόλια του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας).

Ιωάννης Ράλλης - Ορκωτός λογιστής Δήμου Πεντέλης
Ιωάννης Ράλλης (ορκωτός λογιστής): «Η επιχορήγηση επηρεάζει τα αποτελέσματα»

Διευκρινίσεις επί του θέματος της αποτύπωσης της κρατικής επιχορήγησης στον ισολογισμό του 2013 κλήθηκε να δώσει ο ορκωτής λογιστής του Δήμου Ιωάννης Ράλλης. Όπως είπε, η σχετική οδηγία που έστειλε το υπουργείο για το πώς πρέπει να αποτυπωθεί λογιστικά η επιχορήγηση ήρθε αφού είχε καταρτιστεί ο ισολογισμός και ότι ο ίδιος προχώρησε στη σχετική παρατήρηση (σ.σ. και την έκθεση που τη συνόδευε), καθώς αυτό είχαν ζητήσει τα εποπτικά όργανα των ορκωτών λογιστών.

Πάντως, ήταν σαφής ότι ο τρόπος που έγινε η αποτύπωση επηρεάζει τα τελικά αποτελέσματα χρήσης, αν και -όπως πρόσθεσε- αφήνει ανεπηρέαστα τα ίδια κεφάλαια του Δήμου.

Τελικώς, καθώς οι παρατάξεις της μειοψηφίας επέμειναν στην τροποποίηση του ισολογισμού, με βάση την παρατήρηση του ορκωτού λογιστή, ενώ η διοίκηση -διά του αρμοδίου αντιδημάρχου- εξακολουθούσε να υποστηρίζει ότι δεν επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα, ο ισολογισμός, απολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης για το οικονομικό έτος 2013 «πέρασαν» μόνο με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet