«Ο Κώδικας της Σύγχρονης Τουρκίας» παρουσιάστηκε στα Μελίσσια
Πολιτισμός

«Ο Κώδικας της Σύγχρονης Τουρκίας» παρουσιάστηκε στα Μελίσσια

Το βιβλίο του Τούρκου συγγραφέα Φουάτ Ντουντάρ με τίτλο «Ο Κώδικας της Σύγχρονης Τουρκίας – Η Μηχανή των Εθνοτήτων 1913-1918» παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015.

H εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή και χαιρέτησε την έναρξή της με τα ακόλουθα λόγια, όπως αναφέρονται σε ανακοίνωση του Δήμου.

«Απ΄ τη μία πλευρά υπάρχει ο ελληνικός λαός, ένας λαός που δίδαξε στην ανθρωπότητα Πολιτισμό και Ιστορία και από την άλλη μεριά υπάρχει η Τουρκία, μια χώρα που κουβαλάει τη δική της Ιστορία, τη δική της Θρησκεία και τον δικό της Πολιτισμό. Το βασικό είναι ότι αυτές οι χώρες, αυτοί οι λαοί με το διάβα των αιώνων, ζώντας κοντά γέμισαν με πολύ αίμα τις σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας και δυστυχώς το αίμα αυτό είναι κατά βάση ελληνικό, κάτι που μας πληγώνει σαν ανθρώπους και σαν πόλη που σε κάθε δρόμο και σε κάθε στενό ζει ένας ξεριζωμένος Έλληνας απόγονος της Μικρασίας και του Πόντου. Είναι μια δύσκολη πτυχή της Ιστορίας την οποία εμείς ως αυτοδιοικητικοί κοντά στην κοινωνία θα πρέπει να μην αναδεικνύουμε ως στοιχείο χωρισμού και διαμάχης, αλλά θα πρέπει να την αναδείξουμε ως στοιχείο που στηρίζει τις ρίζες μας, ως στοιχείο που βοηθάει να αισθανθούμε την Ελληνικότητα μας, τη διαδρομή μας και μ΄ αυτά εφαλτήριο να προχωρήσουμε παραπέρα. Ως δήμαρχος αυτού του τόπου τιμώντας την προσπάθεια συγγραφής αυτού του βιβλίου από τον εκλεκτό συγγραφέα και προσπαθώντας να δείξω ότι η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας είναι για την ανθρωπότητα μια μεγάλη αγκαλιά Πολιτισμού και Ιστορίας, δεν θα μπορούσε πολύ περισσότερο να μην είναι μια μεγάλη αγκαλιά για έναν εκλεκτό συγγραφέα, ο οποίος είδε το θέμα στην πραγματική του διάσταση, θα μου επιτρέψετε να σας επιδώσω ό,τι ιερότερο έχουμε στην πόλη μας, το έμβλημά της που φέρει ως σύμβολο τον Παρθενώνα που ξεπήδησε από τα σπλάχνα του ιερού Πεντελικού βουνού, του βουνού μας και χάρισε στην ανθρωπότητα το σύμβολο της Δημοκρατίας».

Την παρουσίαση του βιβλίου πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους ο καθηγητής – ιστορικός – πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Νίκος Ουζούνογλου, ο δρ. Αντώνης Παυλίδης και ο συγγραφέας πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Φουάτ Ντουντάρ.

Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Real news Δημήτρης Μιχαλέλης.

Την εκδήλωση που επιμελήθηκαν οι πρόεδροι της Ένωσης Ποντίων Βασίλης Θεοδωρίδης και του Συλλόγου Μικρασιατών «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» Βασίλης Ροσταδάκης τίμησαν με την παρουσία τους ο πατήρ Ιωάννης Σαββάκης, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σούρλας, ο υποστράτηγος ε.α. Χρήστος Τόιλος, η θεματική αντιδήμαρχος Άντα Μπούσουλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάββας Βορέας και Παναγιώτης Μούστρης, οι τοπικοί σύμβουλοι Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Γιώργος Μαγιάτης, Μανώλης Μιχελακάκης και Νίκος Δροσάτος, οι κ.κ. Νίκος Τόλιος, Γιώτα Τσινού, Εύη Ευαγγελίου, Νίκος Οικονομίδης, Χρυσούλα Μπάμπου και ο Αντώνης Καβουρίδης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet