Το βιβλίο «Ο δρόμος στο Γαλάζιο» παρουσίασε η Ένωση Μικρασιατών
Πολιτισμός

Το βιβλίο «Ο δρόμος στο Γαλάζιο» παρουσίασε η Ένωση Μικρασιατών

Το βιβλίο «Ο δρόμος στο Γαλάζιο» παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων.

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της Ιωάννας Εξάρχου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη καλωσόρισε τους παριστάμενους και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΟΠΑΘ Δήμου Πεντέλης Βασίλη Μπούρα για τη διάθεση της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου και, όπως ανέφερε, τη συνεχή προσπάθειά του για προβολή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων όλων των πολιτιστικών φορέων του Δήμου.

Στη συνέχεια η πρόεδρος αναφέρθηκε στη συγγραφέα η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική και Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Ιρλανδίας. Ασκήθηκε από νωρίς στη λογοτεχνία γράφοντας διηγήματα και νουβέλες. Το βιβλίο «Ο δρόμος στο Γαλάζιο» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Από τα παιδικά της χρόνια έδειξε ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και την ιστορία, που τη διδάχτηκε από φιλίστορα παππού, ο οποίος είχε πολεμήσει στη Μικρασιατική εκστρατεία. Οι ζωντανές διηγήσεις του παππού άνοιξαν τον δρόμο για να γραφεί αυτό το βιβλίο. Πρόκειται για μια ηθογραφία εποχής που ξετυλίγεται στη Μικρά Ασία στις αρχές του εικοστού αιώνα, σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα καθώς και σε ιστορικό πλαίσιο ιδιαίτερα πλούσιο σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Τα λαογραφικά στοιχεία καθώς και η τοπολαλιά των Ελλήνων της Ιωνίας, έχουν ιδιαίτερη θέση στο μυθιστόρημα.

Το βιβλίο προλόγισαν ο ιστορικός και συγγραφέας Λευτέρης Παπακώστας καθώς και ο φιλόλογος Νίκος Μακαρόνας. Εξαιρετικοί και οι δύο τόνισαν την άψογη και άρτια ροή του κειμένου. Ο κ. Λ. Παπακώστας έδωσε έμφαση στο ιστορικό πλαίσιο και με άμεσο και γλαφυρό τρόπο ανέλυσε και τα αίτια της Μικρασιάτικης καταστροφής, ενώ ο κ. Ν. Μακαρόνας τόνισε τη λογοτεχνική διάσταση του μυθιστορήματος.

Η ξεχωριστή παρουσίαση από τους ανωτέρω διανθίστηκε με την αφήγηση αποσπασματικών χαρακτηριστικών λογοτεχνικών κειμένων από την γενική γραμματέα της Ένωσης Στέλλα Μπεκιράκη.

Στη συνέχεια η συγγραφέας Ιωάννα Εξάρχου ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους που την ώθησαν να γράψει αυτό το βιβλίο και εξήγησε ότι παρόλο που δεν έλκει μικρασιάτικη καταγωγή θεώρησε υποχρέωσή της να αναφερθεί σε αυτή την περίοδο της ελληνικής ιστορίας για να μη λησμονούμε ποτέ τις τόσο ιδιαίτερες χαμένες πατρίδες.

Η χορωδία «Ύμνος και Παράδοση» της Ένωσης Μικρασιατών υπό τη Διεύθυνση και διδασκαλία του Χάρη Γραικού και με του ήχους από ντουμπελέκι χάρισε στο κοινό μικρασιάτικα τραγούδια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΘ Πεντέλης Κική Μπάρα, ο πρ. πρόεδρος της ΔΑΕΜ Μελισσίων Κώστας Δημητράκης, η πρ. πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων Λιλή Πιτσικουλάκη, η αντιπρόεδρος του Σωματείου και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ) E. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, η πρόεδρος της Πνευματικής Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων Μ. Αραμπάνου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Γκιουλπαξιωτών «Νέα Ροδώνη» Χρ. Κάζος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet