Επιχείρηση υδροπονικής καλλιέργειας έστησαν σε σαλόνι μαθητές λυκείου στο Ψυχικό
Print Friendly, PDF & Email
Φιλοθέη - Ψυχικό

Επιχείρηση υδροπονικής καλλιέργειας έστησαν σε σαλόνι μαθητές λυκείου στο Ψυχικό

Μία εικονική επιχείρηση υδροπονικής καλλιέργειας ίδρυσαν 26 μαθητές από το Ιδιωτικό Λύκειο Κολεγίου Ψυχικού, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διαγωνισμό Junior Achievement Greece.

Συγκεκριμένα, έστησαν ένα γυάλινο δοχείο σε τραπεζάκι του σπιτιού και στις υποδοχές που έχει στο καπάκι του, έβαλαν μερικούς παραδοσιακούς σπόρους και τέλος τοποθέτησαν μία ειδική λάμπα στο πάνω μέρος της κατασκευή.

Το κιτ υδροπονίας έχει τεθεί σε λειτουργία και σύντομα θα φυτρώσουν ντοματάκια Σαντορίνης που θα νοστιμέψουν τη σαλάτα της οικογένειας. Είναι μία «Mini Farm» εμπνευσμένη από τους Future Farmers, δηλαδή τους… μελλοντικούς αγρότες που είχαν την ιδέα να μυήσουν μικρούς και μεγάλους στη διαδικασία της καλλιέργειας.

Μέσω της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, «συστήνουν» τη μέθοδο της υδροπονίας, που -αν και πανάρχαια- κερδίζει έδαφος σήμερα λόγω του γεγονότος ότι προστατεύει πόρους και εξοικονομεί νερό. Έτσι, με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην προσπάθεια διατήρησης του αγροτικού πολιτισμού μέσω της διάσωσης αρχαίων ποικιλιών σπόρων.

Επαφή με την καλλιέργεια

«Οι μαθητές σκέφτηκαν ότι στη σημερινή εποχή, κάποια παιδιά που ζουν σε πόλεις δεν έχουν καθόλου επαφή με τη φύση και την καλλιέργεια. Ταυτόχρονα αναζήτησαν σπόρους που αντιστοιχούν σε ελληνοποιημένες ποικιλίες φυτών και ήρθαν σε επαφή με τις κοινότητες που τους συντηρούν και τους διαδίδουν», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φυσικός Παναγιώτης Στατήρης, ένας εκ των τριών υπευθύνων καθηγητών.

«Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη προσπάθεια έλαβε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, διότι οι μαθητές έμαθαν για τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται οι σπόροι, αλλά και πώς θα επαναχρησιμοποιούν τους σπόρους των φυτών και των βοτάνων που θα έχουν οι ίδιοι καλλιεργήσει. Όλη αυτή τη διαδικασία τη μοιράζονται μέσω του “Mini Farm” με μικρά παιδιά, με ενήλικες, αλλά και με ακόμη μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους», συμπληρώνει η οικονομολόγος Ελένη Μαρκοπούλου.

«Στόχος μας είναι η νέα γενιά να αναπτύξει μία διαφορετική κουλτούρα, να μην βασίζεται στις γενετικά τροποποιημένες τροφές, να αντιληφθεί το αυξημένο οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουν οι μεταλλαγμένοι σπόροι και να καταλάβει ότι πρέπει να γυρίσουμε στην αρχή, να πατήσουμε στα αρχαία μονοπάτια και να δούμε πού οδηγούμαστε σήμερα», επισημαίνει ο οικονομολόγος Θάνος Καραμήτσας.

Ανακυκλώσιμα υλικά στην κατασκευή «Mini Farm

Το «Mini Farm» είναι κατασκευασμένο μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι καθηγητές, είναι δυνατόν το πάνω μέρος της κατασκευής να προσαρμοστεί σε δοχείο που έχουν ήδη οι καταναλωτές.

«Μας πήρε αρκετό καιρό η σχεδίαση του προϊόντος. Καταλήξαμε σε γυάλινο δοχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάζο για εκείνον που ίσως κάποια στιγμή εγκαταλείψει την προσπάθεια, ενώ αποφασίσαμε να είναι ξύλινο το πάνω μέρος του», λέει ο κ. Στατήρης. «Επιπλέον, οι μαθητές σκέφτηκαν πως αν κάποιος έχει ήδη ένα δοχείο που θέλει να αξιοποιήσει, να στείλει τις διαστάσεις του και να κατασκευάσουμε μόνο το πάνω μέρος του υδροπονικού κιτ, δηλαδή το ξύλινο κομμάτι, το οποίο να προσαρμοστεί στο δικό τους δοχείο», εξηγεί ο κ. Καραμήτσας.

«Το συγκεκριμένο καπάκι έχει υποδοχές για κάποια μικρότερα δοχεία, στα οποία μπαίνουν οι σπόροι, ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει μία λάμπα για να φωτίζεται το φυτό σε περίπτωση που δεν υπάρχει φυσικό φως ή είναι σε κάποια θέση που δεν δέχεται αρκετό», υπογραμμίζει ο κ. Στατήρης.

Οι σπόροι που επέλεξαν οι μαθητές να προωθήσουν, είναι από αρχαίες ποικιλίες που βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή. Προς το παρόν είναι το ντοματάκι Σαντορίνης, ο κατιφές και ο βασιλικός, ενώ σε επόμενη φάση θα συμπεριληφθούν κι άλλοι», αναφέρει η κ. Μαρκοπούλου.

Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα της μαθητικής επιχείρησης. Το Ιδιωτικό Λύκειο Κολέγιο Ψυχικού συμμετέχει εδώ και δεκατρία χρονιά στο πρόγραμμα Junior Achievement Greece, ενώ ισάριθμα χρόνια λειτουργεί στο σχολείο όμιλος νεανικής επιχειρηματικότητας.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet