Αυξήθηκαν οι ποσότητες που συλλέγονται για ανακύκλωση στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού
Κοινωνία

Αυξήθηκαν οι ποσότητες που συλλέγονται για ανακύκλωση στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

Αύξηση των ποσοτήτων που συλλέγονται προς ανακύκλωση σημειώθηκε στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.

Ο Δήμος επισημαίνει σχετικά:

Από τα ετήσια αποτελέσματα των ανακυκλώσιμων υλικών τα τελευταία χρόνια η «απόκλιση» του Δήμου από τον μέσο όρο της χώρας είναι 94%!

Στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, πιστεύουμε πολύ στον πολιτισμό! Γιατί για όλους εμάς, η Ανακύκλωση σημαίνει πρώτα απ΄ όλα πολιτισμός που συμβάλλει στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς που γίνεται – εκτός από θεωρία – και καθημερινή πράξη… κάθε χρόνο, καθώς για 5η συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζουμε αύξηση των ποσοτήτων σε κιλά που συλλέγονται στον Δήμο μας:

2016: 1.944 τόνοι (ποσότητα –μεικτά) –  956 τόνοι (καθαρή ανακύκλωση)
2017: 2.034 τόνοι (ποσότητα –μεικτά) – 977 τόνοι (καθαρή ανακύκλωση)
2018: 2.200 τόνοι, 9% ή 130 τόνους πάνω από τις ποσότητες του 2017.

Βλέπουμε καθαρά ότι η απόδοση της συλλογής των ανακυκλώσιμων έχει θεαματική πρόοδο, που αγγίζει το 100% πάνω από τον μέσο όρο στην Ελλάδα: 75,42 kg / κάτοικο στον Δήμο μας, σε σύγκριση με τα 38,85 kg / κάτοικο σε ολόκληρη τη χώρα. Μπορούμε να πούμε με απόλυτη ασφάλεια ότι ο Δήμος μας & οι κάτοικοί του έχουν υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση.

Η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης επιβραβεύει τον Δήμο

Η αποτελεσματικότητα της αρμόδιας υπηρεσίας Ανακύκλωσης, αλλά και η σημαντική συμβολή των κατοίκων, δεν έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για το Περιβάλλον, αλλά και πολλά άλλα οφέλη, τα οποία μεταφράζονται και σε Οικονομικά.

Ένα από αυτά, είναι η επιβράβευση του Δήμου μας από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Πράγματι, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού επιβραβεύτηκε για την προσπάθειά του και «κέρδισε» επάξια τα υλικά βραβεία που μπορείτε να δείτε παρακάτω:

  • Δωρεάν επισκευή απορριμματοφόρου
  • Δωρεάν 60 νέοι  μπλε κάδοι
  • Δωρεάν επισκευή φθαρμένων κάδων
  • Δωρεάν 15 ρολά / 10 τεμάχια κίτρινες σακούλες.

Ανακύκλωση εννοούμε την επεξεργασία υλικών όπως είναι το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο ή οι λαμπτήρες. Δηλαδή, υλικά που αν και  θεωρούνται απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας τόσο το περιβάλλον όσο και την οικονομία.

Πώς γίνεται η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών στον Δήμο:

  • συγκέντρωση στους ειδικούς μπλε κάδους, τακτική που εφαρμόζεται στο Νέο Ψυχικό και στη Φιλοθέη αλλά και
  • με τις ειδικές κίτρινες σακούλες που συλλέγονται με το σύστημα «πόρτα-πόρτα», τρόπος που εφαρμόζεται στο Ψυχικό.

Για τη διευκόλυνση των κατοίκων έχουν τοποθετηθεί συνολικά 425 τροχήλατοι κάδοι σε όλον τον Δήμο. Από αυτούς, οι 110  βρίσκονται στο Νέο Ψυχικό, οι 54 στο Ψυχικό και οι 261 στη Φιλοθέη.

Εκεί οι πολίτες μπορούν να ρίχνουν, χωρίς σακούλες, όλα μαζί τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως:

  • Πλαστικές συσκευασίες: Όπως είναι τα μπουκάλια νερού, απορρυπαντικών, λαδιού, σαμπουάν, κεσεδάκια γιαουρτιών, βουτύρου κ.λπ.).
  • Γυάλινες συσκευασίες: Όπως είναι τα μπουκάλια των αναψυκτικών, ποτών, βαζάκια τροφίμων κ.λπ.).
  • Χάρτινες συσκευασίες:  γάλακτος, χυμών, απορρυπαντικών, χαρτοκιβωτίων, κ.ά).
  • Αλουμινένιες & λευκοσιδηρές συσκευασίες: Όπως είναι τα κουτάκια της μπύρας, των αναψυκτικών, κονσερβών, καφέ κ.λπ.).
  • Εφημερίδες, περιοδικά, φυλλάδια κ.λπ.

Και η ανακύκλωση δεν σταματάει εκεί καθώς σε επιλεγμένα σημεία, ανακυκλώνονται μικρές & μεγάλες ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, ηλεκτρικοί λαμπτήρες, μπαταρίες, cd & φιλμ:

Συλλέχθηκαν 3,067 κιλά ηλεκτρικές στήλες (μπαταρίες) καθώς και 380 κιλά ακτινογραφίες και cd από τους 6 ειδικούς κάδους. Επίσης  περίπου 7000 κιλά ηλεκτρικών συσκευών από τα σπίτια και τους ειδικούς κάδους καθώς  και 550 κιλά παλαιούς λαμπτήρες.

Δημιουργώντας περιβαλλοντική συνείδηση

Ο Δήμος επισημαίνει:

Δεν αρκεί να έχεις, αλλά και να δημιουργείς συνεχώς συνείδηση και ευαισθησία στα Οικολογικά θέματα και την Ανακύκλωση. Έτσι, σε μια εξαιρετική προσπάθεια δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης, ο Δήμος προσφέρει, μέσω της ΔΗΚΕΦΙΨ, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού, στο Οικολογικό Πάρκο στο Νέο Ψυχικό. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται με μη κερδοσκοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες παρουσιάζουν τα προγράμματά τους σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, προσπάθεια ευαισθητοποίησης στον Δήμο μας γίνεται και στα νηπιαγωγεία, δημοτικά & γυμνάσια με ενημερώσεις, παιχνίδια & διαγωνισμούς.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει διαπιστωθεί ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων, που από μόνη της οδηγεί στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Και πέρα από κάθε αμφιβολία, η μόνη λύση αντιμετώπισης, είναι η ευρείας κλίμακας ανακύκλωση των απορριμμάτων μέσω της οποίας γίνεται παράλληλα και εξοικονόμηση πρώτων υλών και Ενέργειας.

Όπως όμως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης, Βύρων Σαμαρόπουλος, «βέβαια μπορούμε να ανακτήσουμε πολλά περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά εάν πείσουμε και τους συνδημότες μας που δεν ανακυκλώνουν να ανακυκλώνουν και εκείνοι. Όταν καθημερινώς γεμίζουν 7 φορτηγά σκουπίδια και μόνο 3 φορτηγά ανακυκλώσιμα, καταλαβαίνετε ότι πολλοί κάτοικοι δεν συμμετέχουν στην ανακύκλωση ακόμα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet