Δ. Γαλάνης: Γιατί θα κάνουμε τον Παιδικό Κήπο Πικιώνη όπως ήταν το ’64»
Κοινωνία

Δ. Γαλάνης: Γιατί θα κάνουμε τον Παιδικό Κήπο Πικιώνη όπως ήταν το ’64»

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος για τον Παιδικό Κήπο Πικιώνη, την Τρίτη 6 Απριλίου, στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, μίλησε για το «κόσμημα» του προαστίου.

«(…)Έμπαινες μέσα και υπήρχε αυτή η αύρα του μυστηρίου που σου δημιουργούσε μια αίσθηση ότι είσαι σε έναν άλλο κόσμο. Προδιέθετε το μυαλό σου να αρχίσει να ψάχνει. Γι’ αυτό υπήρχε η σαρακατσάνικη καλύβα, μια ξεχαρβαλωμένη βάρκα, μια λιμνούλα με ξύλινη γέφυρα. Είναι ένα πολύ ξεχωριστό σημείο για τα παιδιά στην Ελλάδα» σημειώνει ο δήμαρχος και προσθέτει:

«Ο Πικιώνης είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους αρχιτέκτονες εξωτερικών χώρων παγκοσμίως. Την εποχή που έφτιαξε τον Παιδικό Κήπο ήταν επηρεασμένος από ανατολίτικα στοιχεία. Όλα ήταν φτιαγμένα από ξύλο και πέτρα. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όποιον το έζησε»!

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Σεπτέμβριο του 2019, η νέα -τότε- δημοτική αρχή του Δημήτρη Γαλάνη είχε βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να προσαρμόσει τον Παιδικό Κήπο Πικιώνη στα ευρωπαϊκά πρότυπα πιστοποίησης ή να τον αναπλάσει στη μορφή που τον συνέλαβε ο Πικιώνης, «ως έναν καμβά παιχνιδιού, όπου το κάθε παιδί θα μπορούσε με τη φαντασία του να ζήσει τη δική του περιπέτεια» σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή.

«Αποφασίσαμε ότι ο Παιδικός Κήπος Πικιώνη θα πρέπει να φτιαχτεί όπως ήταν το ’64», δηλώνει ο δήμαρχος. «Έχει υποβληθεί αίτηση 387.000 ευρώ στο Πράσινο Ταμείο, ενώ συνολικά το έργο θα κοστίσει 600.000 ευρώ. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε τελειώσει με τις άδειες. Θα κάνω ό,τι μπορώ μέχρι το 2023 να το έχω ολοκληρώσει», τόνισε, επίσης, ο Δημήτρης Γαλάνης και δεσμεύτηκε ότι όλα θα γίνουν «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν». «Υπάρχουν τα αρχικά σχέδια του Πικιώνη, είμαστε σε συνεργασία με την κόρη του, Αγνή και το Ίδρυμα προστασίας της μνήμης του, έτσι ώστε να τα επαναφέρουμε όλα όπως ήταν εξαρχής», καταλήγει ο δήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet