Δ. Γαλάνης: Η δράση της Αγίας Φιλοθέης είναι ταυτισμένη με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Δ. Γαλάνης: Η δράση της Αγίας Φιλοθέης είναι ταυτισμένη με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού

Σήμερα, (19/2) ανήμερα της Αγίας Φιλοθέης ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, τιμώντας την Αγία, της οποίας φέρει το όνομα, διοργανώνει πρώτη διαδικτυακή προβολή στο κανάλι του Δήμου στο YouTube, όπως ενημερώνει ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, ο κ. Γαλάνης αναφέρει:

Η δράση της Αγίας Φιλοθέης είναι ταυτισμένη με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Μία δράση που υπήρξε πριν από 500 χρόνια και σηματοδότησε την πρώτη εμφάνιση κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Γι’ αυτό και ο Δήμος μας είναι συνδεδεμένος με το όνομα της Αγίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οργανώσαμε τη διαδικτυακή προβολή της εξαιρετικής ταινίας της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών».

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, γύρω από τη μεγάλη αυτήν Αγία, η οποία έζησε τον 16ο αιώνα και κατάφερε να ορθώσει το ανάστημά της ενάντια στον οθωμανικό ζυγό, την εποχή της τουρκοκρατίας, αναπτύσσοντας ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Απελευθερώνει άνδρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, οι οποίοι στη συνέχεια δουλεύουν στα κτήματα της Αγίας στην περιοχή μας. Σε μία εποχή που το νερό ήταν ακριβό αγαθό, η Αγία Φιλοθέη φρόντισε να ανοίξουν πηγάδια για τον κόσμο, ένα από τα οποία έδωσε το όνομα του στο Ψυχικό.

Για το έργο της και την πίστη της βασανίστηκε και είχε μαρτυρικό θάνατο το 1589. Μεταφέρθηκε και ξεψύχησε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κρύπτη της, η οποία αποτελεί θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο του Δήμου μας.

Η ταινία της Φιλοθεάτισσας σκηνοθέτιδας Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού θα είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Δήμου μας στο YouTube, από σήμερα στις 19:00 έως και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet