Εγκαίνια της Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Εγκαίνια της Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα εγκαινιάσει την «Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού» την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, στις 18:30 στην πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου» (δίπλα στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου).

Πρόσκληση στα εγκαίνια της Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται με αφορμή την πρόσφατη εγκατάσταση του γλυπτού «Ζάλογγο» και τον φωτισμό των γλυπτών της υπαίθριας γλυπτοθήκης.

Η «Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού» περιλαμβάνει από τον Οκτώβριο του 2010 έξι γλυπτά του Γιώργου Ζογγολοπούλου. Ο «Ποσειδώνας», το «Γλυπτό της ΔΕΘ», οι «Ολυμπιακοί κύκλοι», η «Στήλη», η «Ειράνα» και ο «Αλέξανδρος» είναι αντιπροσωπευτικά γλυπτά του Ζογγολόπουλου από διαφορετικές περιόδους δημιουργίας που βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τον Ιανουάριο του 2018 προστέθηκε το έβδομο γλυπτό με τίτλο «Ζάλογγο», του οποίου τα τρία όμοια έργα που παρήγαγε ο γλύπτης βρίσκονται στο Μέγαρο της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Εθνική Γλυπτοθήκη και στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη.

Τρία επιπλέον έργα του Ζογγολόπουλου υπάρχουν διάσπαρτα στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Οι εμβληματικές «Ομπρέλες» υποδέχονται τους κατοίκους στον Φάρο Ψυχικού, λίγα μέτρα πιο μακριά στην οδό Ολυμπιονικών βρίσκεται η «Ελιά» στην Alpha Bank της Λ. Κηφισίας, ενώ το υδροκινητικό γλυπτό «Τρεις κύκλοι» είναι τοποθετημένο στον αύλειο χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους επί της οδού Δάφνης.

Ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903-2004) και η σύζυγός του ζωγράφος Ελένη Πασχαλίδου-Ζογγολοπούλου (1909-1991) υπήρξαν από τους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού ζώντας και δημιουργώντας στην περιοχή.

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου δραστηριοποιείται στο Ψυχικό από το 2004, έτος κατά το οποίο δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο με έδρα την κατοικία του. Σήμερα, το Ίδρυμα διαφυλάσσει το έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γλυπτικής της Ελλάδας και αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτιστική στέγη στο Ψυχικό.

Το 1998, επί δημαρχίας Κρίτου Νεόφυτου, ο Δήμος Ψυχικού σε συνεργασία με τον γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο εγκατέστησε στην είσοδό του επί της Λεωφόρου Κηφισίας τις «Ομπρέλες», ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα γλυπτά της Ελλάδας, δημιουργώντας ένα ισχυρό εικαστικό τοπόσημο στην περιοχή.

Το 2010, επί δημαρχίας Ειρήνης Κατσαρού, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου θέλοντας να τιμήσουν τον γλύπτη ονοματοδότησαν την κεντρική πλατεία δυτικά του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ψυχικού που βρίσκεται πλησίον της κατοικίας του καλλιτέχνη ως «Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου», ενώ για τον δημόσιο αυτό χώρο οραματίστηκαν μια υπαίθρια θεματική γλυπτοθήκη, ένα πάρκο γλυπτικής το οποίο λειτουργεί ως ένα ελεύθερα προσβάσιμο μουσείο.
Για τη δημιουργία και την υλοποίηση της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου, όλα αυτά τα χρόνια, εργάστηκαν άοκνα και συστηματικά η τ. αντιδήμαρχος, πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ), Νέλλη Λάβδα και ο αρχιτέκτονας και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου, Άγγελος Μωρέτης.

Τα τελευταία έξι χρόνια κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα ο ΟΚΑΠΑ και το Ίδρυμα προσκαλούν τους πολίτες να γνωρίσουν από κοντά το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου όπως αυτό φιλοξενείται στη μοναδική υπαίθρια δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο έλξης της Αττικής.

Κάθε χρόνο τις ξεναγήσεις αυτές τις παρακολουθούν εκατοντάδες επισκέπτες, γενικού αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος, ενώ η ικανοποίηση και η θερμή αποδοχή του κόσμου δημιουργεί προσδοκίες και αισιοδοξία για την περαιτέρω αξιοποίηση της μοναδικής στο είδος της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» και των δυνατοτήτων που αυτή μπορεί να προσφέρει βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών μέσα από την ανάπτυξη ενός εικαστικού διαλόγου στον δημόσιο χώρο και μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Εφέτος, η Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού εμπλουτίστηκε με το γλυπτό «Ζάλογγο» από τη συλλογή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και τα έργα της γλυπτοθήκης φωταγωγήθηκαν.

Ως εκ τούτου, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Παντελής Ξυριδάκης, προσκαλεί τους πολίτες στα επίσημα εγκαίνια της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου, τα οποία θα τελεστούν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Ώρα προσέλευσης: 18:30, ώρα έναρξης εκδήλωσης: 19:00
Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου, Π. Ψυχικό (Δημοκρατίας, δίπλα στον Ι.Ν. Αγίου Δημήτριου)

Χαιρετισμοί:

  • Παντελής Ξυριδάκης, δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού.
  • Νίκος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.
  • Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός της Τέχνης, επιμελητής και καλλιτεχνικός σύμβουλος της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων.

Ξενάγηση στα γλυπτά της πλατείας:

  • Άγγελος Μωρέτης, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Θα ακολουθήσει κέρασμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet