Συναυλία με έργα Ελληνίδων συνθετριών στο Σπυροπούλειο Ν. Ψυχικού
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Συναυλία με έργα Ελληνίδων συνθετριών στο Σπυροπούλειο Ν. Ψυχικού

Συναυλία έργων από 12 «Ελληνίδες & ελληνικής καταγωγής συνθέτριες γεννημένες από τον 9ο αιώνα έως το 1918» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 στις 19:30 στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ψυχικού (Αγ. Σοφίας 1 και Ολυμπιονικών).

Συναυλία με έργα Ελληνίδων συνθετριών

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση των σημαντικών συνθετριών Ρένας Κυριακού (1917-1994), Λίλας Λαλαούνη (1918-1996) και Αλεξάνδρας Λέκκα-Σακαλλή.

Στη συναυλία θα συμπράξουν η υψίφωνος Βάσια Ζαχαροπούλου και η πιανίστα Ελένη Νικολαΐδη, ενώ τα περισσότερα έργα, έξι έργα για φωνή και πιάνο και έξι έργα για σόλο πιάνο, θα ερμηνευθούν σε πρώτη μεταπολεμική ελληνική εκτέλεση.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού (ΟΚΑΠΑ) και το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών «Θωμά Ταμβάκου» (ΑΕΜΘΤ), με τη συνεργασία του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής (ΑΕΜ) του Γιώργου Κωνστάντζου: «Επικρατεί η άποψη ότι η συμμετοχή των γυναικών στη λόγια μουσική δημιουργία ήταν αρκετά περιορισμένη, αν όχι μηδαμινή, σε σύγκριση με τη διαρκή εικόνα της συμμετοχής των ανδρών, τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Με την παρούσα εκδήλωση επιχειρείται η ανατροπή αυτής της άποψης και η ανάδειξη της σημαντικής παρουσίας των γυναικών, κατά συνέπεια και η αναμφίβολη επιρροή τους όχι μόνο στη μουσική δημιουργία, αλλά και στον πνευματικό, τον ψυχικό και τον συναισθηματικό κόσμο των ανδρών δημιουργών.

»Από τα χρόνια του Βυζαντίου, αλλά κυρίως από τις αρχές του 19ου αιώνα, είτε στον κεντρικό κορμό της τότε ελληνικής επικράτειας, είτε στα Επτάνησα, είτε στους τόπους της Διασποράς, οι Ελληνίδες συνθέτριες προλείαναν το έδαφος για τους μουσικούς θεσμούς και λειτούργησαν ως μήτρες καρποφορίας της εν γένει θαυμαστής ελληνικής λόγιας μουσικής δημιουργίας».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο μουσικογράφος – κριτικός – ερευνητής και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Θωμάς Ταμβάκος, ο οποίος θα παρουσιάσει μερικά από τα αποτελέσματα – ντοκουμέντα της πολυετούς έρευνας που έκανε, από κοινού με τον μουσικολόγο – ερευνητή Γιώργο Κωνστάντζο, για τη λόγια μουσική δημιουργία των Ελληνίδων και ελληνικής καταγωγής συνθετριών από τον 9ο μ.Χ. αιώνα, αρχίζοντας με τις μελουργούς – υμνογράφους του Βυζαντίου (Κασσιανή, Κουβουκλίσηνα) και φθάνοντας στις γεννημένες πριν από έναν αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα προβληθούν διαφάνειες και θα παρουσιαστεί σπανιότατο οπτικο – ηχητικό υλικό από τα προαναφερθέντα μουσικά αρχεία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet