Η ιστορία καθ΄οδόν στα «Οδωνύμια Φιλοθέης»
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Η ιστορία καθ΄οδόν στα «Οδωνύμια Φιλοθέης»

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού εξέδωσε πρόσφατα το βιβλίο «Οδωνύμια της Φιλοθέης» με τις μνήμες των κατοίκων που τα δημιούργησαν.

Καλαίσθητα πάρκα, πλατείες και δρόμοι, με το όνομα αρχαίων, ηρώων του ’21, βασιλέων, πολιτικών, στρατιωτικών, τραπεζιτών, λογοτεχνών και δημοσιογράφων συνθέτουν το «πρόσωπο» της Φιλοθέης, που αναφέρονται (με ανάλογο φωτογραφικό υλικό) διεξοδικά στο λεύκωμα.

Το βιβλίο, όπως μας ενημερώνει η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φιλοθέης-Ψυχικού (ΔΗΚΕΦΙΨ), Σόφη Δανιήλ Ζαφρακοπούλου, είναι καρπός μακρόχρονης έρευνας, της δημότισσας Χριστίνας Φίλιππα, περιέχει ιστορίες προσώπων, γεγονότων, τόπων και μύθων και πολλές σπάνιες πληροφορίες και ντοκουμέντα για προσωπικότητες που αφορούν στη Φιλοθέη και στην Ελλάδα γενικότερα και που ο ρόλος τους, αν και υπήρξε σημαντικός και αξιόλογος στην εν γένει κοινωνική, οικονομική, πολιτική ζωή της χώρας, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Κάποια από αυτά τα οδωνύμια τα συναντάμε μόνο  στη Φιλοθέη ή  σε ελάχιστες περιοχές της χώρας.

Με σκοπό να καταγραφούν και να συνδεθούν οι κρίκοι της ιστορικής συνέχειας του τόπου στο βιβλίο καταγράφονται:

  • Η προϊστορία της περιοχής, μέσα από επίσημες  ανακοινώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.
  • Το ιστορικό ίδρυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας,  που ίδρυσε το προάστιο.
  • Το ιστορικό ίδρυσης της ΕΣΗΕΑ (σ.σ.: Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) και η σύνδεσή της με τη δημιουργία και την ιστορία της Φιλοθέης.

Το βιβλίο εκδόθηκε από την ΔΗΚΕΦΙΨ, με σημεία πώλησης (τιμή βιβλίου 20 ευρώ):

  • ΕΛΤΑ (πλατεία Α Π. Ψυχικού πρώην blue bell)
  • Γραφεία ΔΗΚΕΦΙΨ, Βεκιαρέλλη 11, Φιλοθέη
  • Βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΟΠΟΛΙΣ, Δημ Βασιλείου 1 και Κηφισίας, Φάρος Ψυχικού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet