Επιτυχημένο το Α΄ Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού
Πολιτισμός

Επιτυχημένο το Α΄ Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού

Πραγματοποιήθηκε το Α΄ Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 10 & 11 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό και στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.

Με τη συμπλήρωση 94 χρόνων από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και 450 ετών από τις πρώτες μαρτυρίες ύπαρξης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στα Βουρλά, τιμώντας τις διαχρονικές αξίες του Μικρασιατικού Πολιτισμού και τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ψυχικό, ο  Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού / Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Πολιτισμού, ο ΟΚΑΠΑ, η Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος» συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά φέτος ένα πλούσιο διήμερο.

Την εκδήλωση του Σαββάτου άνοιξε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου πατήρ Μιχαήλ, ο οποίος και αναφέρθηκε στις ιστορικές μαρτυρίες της ύπαρξης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στα Βουρλά πριν από 450 χρόνια. Στη συνέχεια, έλαβαν χώρα οι χαιρετισμοί του δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελή Ξυριδάκη, της αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας & Πολιτισμού Κατερίνας Πετρίτση-Μουράντ, καθώς και του προέδρου του ΟΚΑΠΑ Γεράσιμου-Αλέξανδρου Μαζαράκη. Στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας που φιλοξενήθηκε εντός του Ναού έως και τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Λουκά Χριστοδούλου, προέδρου του Κέντρου Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας με τίτλο «Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ- ποστάλ», μια γλαφυρή ιστορική, πολιτιστική και οικονομική αναδρομή στη ζωή της Σμύρνης από το 1900 έως την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Η βραδιά έκλεισε με την εξαιρετική Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του ΟΠΑΝ Δήμου Νέας Ιωνίας, υπό τη διεύθυνση του Ευάγγελου Σαραντίδη, συνοδεία οργανικού μουσικού συνόλου, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, θεοφιλέστατος επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος.

Το πρωί της Κυριακής ετελέσθη το Μνημόσυνο των Μικρασιατών, και εν συνεχεία ο δήμαρχος φύτευσε έναν κέδρο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, ως μια συμβολική κίνηση για τα 450 χρόνια του Ιερού Ναού.

Το βράδυ, το ενθουσιώδες πολυπληθές κοινό απόλαυσε μικρασιατικά τραγούδια και μουσική από την επταμελή Ορχήστρα Μικρασιατικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού και παράλληλα σε παραδοσιακούς ρυθμούς χόρεψαν οι ακόλουθοι σύλλογοι:

  • Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας,
  • Όμιλος Παραδοσιακών Αναζητήσεων (ΟΠΑ),
  • Ομάδα Χορού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού,
  • Χορευτικό Συγκρότημα Μικρασιατικού Συλλόγου Μεγάρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος»,
  • Χορευτικό Συγκρότημα Μικρασιατικού Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου πρωτοσύγκελος Συμεών, ο οποίος και συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες, στους οποίους και προσφέρθηκαν αναμνηστικές πλακέτες για την πολύτιμη συνδρομή τους.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ο Θεμιστοκλής Μακαντάσης, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η μουσικολόγος Φιλιππία Ριζοπούλου.

Μετά το πέρας της σπουδαίας και καθόλα επιτυχούς αυτής διοργάνωσης, ο Δήμος δίνει την υπόσχεση να εργασθεί για την ετήσια θεσμοθέτηση και τον σταθερό εμπλουτισμό του προγράμματος του Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet