Δήμος Χαλανδρίου: 2ος στην ανακύκλωση μεταξύ των 66 δήμων της Αττικής
Ποιότητα Ζωής

Δήμος Χαλανδρίου: 2ος στην ανακύκλωση μεταξύ των 66 δήμων της Αττικής

Δεύτερος μεταξύ των 66 Δήμων της Αττικής κατατάσσεται ο Δήμος Χαλανδρίου με κριτήριο το ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων, σύμϕωνα με τα επίσημα στοιχεία του φορέα διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων, του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Το ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στοιχεία ανέρχεται, όπως ενημερώνει ο Δήμος, στο 7% και είναι σημαντικά υψηλότερο του μέσου ποσοστού των 66 Δήμων της Αττικής που ανέρχεται στο 4,16%, ενώ υπολείπεται μόνο του ποσοστού του Δήμου Παλαιού Φαλήρου (12,74%) που είναι πρώτος. Τρίτος κατατάσσεται ο δήμος Αγίας Παρασκευής με ποσοστό 6,76%.

Σχετικά με την εξέλιξη αυτή ο Δήμος Χαλανδρίου τονίζει:

Η υψηλή, σχετικά με τους άλλους, θέση δεν μπορεί ωστόσο να διασκεδάσει την πολύ κακή γενική εικόνα της ανακύκλωσης σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επίσης τον πολύ μακρύ δρόμο που οφείλει η χώρα και η πόλη μας να διανύσει ώστε να πετύχει μια διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων. Για παράδειγμα στο Seveso της Ιταλίας, πόλη με την οποία από κοινού συμμετέχουμε στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4think, το ποσοστό ανακύκλωσης είναι 75% με στόχο των Ιταλών να πιάσουν το 82%.

Η βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη, αλλά και η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων αποτέλεσε και αποτελεί το πρώτο μέλημα της νέας δημοτικής Αρχής.

Στο Χαλάνδρι παράγονται κατά μέσο όρο 40.000 τόνοι απορριμμάτων τον χρόνο. Οι 35.000 τόνοι οδηγούνται στον ΧΥΤΑ της Φυλής για ταφή. Οι 5.000 περίπου τόνοι προέρχονται από τους «μπλε» κάδους ανακύκλωσης. Από αυτούς ένα ποσοστό της τάξης του 35-40% οδηγείται πάλι στο ΧΥΤΑ αφού στους «μπλε» κάδους απορρίπτονται άκριτα ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα υλικά.

Για την ταφή των απορριμμάτων, ο Δήμος (δηλαδή όλοι μας) πληρώνει 45 ευρώ τον τόνο δηλαδή γύρω στο 1.700.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτό το ποσό θα αυξηθεί κατακόρυφα αν υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία για επιβολή τέλους ταφής σε όλους τους δήμους από το 2018.

Επίσης, παράγονται ετησίως γύρω στα 40.000 κυβικά μέτρα ξερά κλαδιά και ογκώδη απορρίμματα που μέχρι το 2014 οδηγούνταν για ταφή στον ΧΥΤΑ.

Είναι προφανές ότι με μία διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης μπορούμε να οδηγηθούμε σε δραστική μείωση του όγκου τους, να εξασφαλίσουμε την επαναχρησιμοποίηση πολύτιμων υλικών προς όφελος του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσουμε σημαντικά το υπέρογκο κόστος αποκομιδής (περίπου 170 ευρώ ανά τόνο).

Έτσι:

 • Εκπονήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2015, Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που θέτει τους στόχους και τη διαδικασία υλοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη μας και που ήδη εφαρμόζεται.
 • Στον προϋπάρχοντα εξοπλισμό προστέθηκαν 5 νέα απορριμματοφόρα και άλλα τρία μικρότερα άμεσης επέμβασης. Επίσης, τοποθετήθηκε σύστημα GPS στα οχήματα της καθαριότητας με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
 • Με το πρόγραμμα αντικατάστασης των υφιστάμενων κάδων, αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν 880 νέοι κάδοι απορριμμάτων στην περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου, ενώ το τέλος του 2016 αντικαταστάθηκαν επιπλέον 905 (750 στην περιοχή Συνοικισμού – Πολυδρόσου και οι υπόλοιποι στην περιοχή της Φραγκοκλησιάς). 
 • Ενισχύθηκε αποφασιστικά ο αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα με περισσότερους από 100 νέους συμβασιούχους.
 • Τοποθετήθηκαν ήδη 600 νέοι μπλέ κάδοι ανακύκλωσης, με βάση το νέο σύμφωνο συνεργασίας που πρόσφατα υπέγραψε ο Δήμος με την ΕΕΑΑ.
 • Γίνεται διαχωρισμός των κλαδεμάτων με εξοικονόμηση τουλάχιστον 30.000 ευρώ το χρόνο. Επίσης έχει τεθεί σε λειτουργία μεταφερόμενος κλαδοτεμαχιστής ώστε να μειωθεί ο όγκος των κλαδιών και να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των δρομολογίων αποκομιδής.
 • Διπλασιάστηκε η ανακύκλωση γυαλιού (από 14,8 τόνους το 2014 σε 27,3 τόνους το 2015) με πύκνωση των ειδικών σημείων απόρριψης. 
 • Ο Δήμος Χαλανδρίου εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 20204think, ένα καινοτόμο πρόγραμμα που επιλέχθηκε μεταξύ των 97 που υποβλήθηκαν. Με αυτό επιχειρείται αξιοποίηση των απορριμμάτων κουζίνας (υπολείμματα φαγητού, φρούτων, λαχανικών) προκειμένου να παραχθούν χρήσιμα προϊόντα μεταξύ των οποίων και βιοαέριο που θα κινεί απορριμματοφόρα του Δήμου.
 • Εγκαθίσταται σταδιακά τρίτο ρεύμα αποκομιδής για την αποκλειστική συλλογή χαρτιού και χαρτονιού (κίτρινοι κάδοι) δοκιμαστικά σε δύο περιοχές (Τούφα – κεντρικό Χαλάνδρι) και αργότερα σε όλη την πόλη. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται σημαντική αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης καθώς και αναβάθμιση της ποιότητας των ανακυκλωμένων υλικών.
 • Με τη νέα σχολική χρονιά, τοποθετήθηκαν στα σχολεία της πόλης κάδοι ανακύκλωσης τριών ρευμάτων (πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί) κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους.
 • Ο Δήμος διαθέτει δωρεάν κάδους οικιακής κομποστοποίησης προκειμένου, όσοι το επιθυμούν, να εκπαιδευτούν και να εφαρμόσουν έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων κήπου.
 • Ξεκίνησε η εγκατάσταση συστημάτων υπόγειων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης στην περιοχή της κεντρικής πλατείας με στόχο την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης.

Είναι προφανές ότι η εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί έναν μακροχρόνιο, αλλά απαραίτητο στόχο για την πόλη. Είναι, επίσης, προφανές ότι κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία χωρίς την ενεργό συμμετοχή όλων μας.

Είδομεν…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet