Μισός αιώνας πέρασε και το Πεύκο Πολίτη παραμένει ακόμη εκτός σχεδίου
Ποιότητα Ζωής

Μισός αιώνας πέρασε και το Πεύκο Πολίτη παραμένει ακόμη εκτός σχεδίου

Το θέμα της ένταξης της περιοχής Πεύκο Πολίτη στο Σχέδιο, το οποίο εκκρεμεί για πάνω από μισό αιώνα, έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να δοθεί κάποια λύση, που θα έβγαζε τους κατοίκους από το πολύχρονο αδιέξοδο.

Έτσι, με αφορμή και άλλα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή, κάτοικοι βρέθηκαν για άλλη μια φορά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015. Εκεί, ο εκπρόσωπός τους, κ. Γιάννης Ρουμπέσης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει προκύψει από τη λειτουργία εταιρείας, η οποία χρησιμοποιεί οικόπεδο της περιοχής ως χώρο εναπόθεσης αποβλήτων, τα οποία στη συνέχεια επιχωματώνει. Όπως κατήγγειλε ο κάτοικος, έχει δημιουργηθεί «λοφάκι» από μπάζα και σε μία δυνατή βροχή η περιοχή θα κινδυνέψει.

Για το θέμα είχε ενημερώσει ο ίδιος τον δήμαρχο, αλλά έχει απευθυνθεί και στην Περιφέρεια, η οποία -όπως είπε- τον ενημέρωσε ότι το όλο ζήτημα είναι αρμοδιότητα του Δήμου.

«Είμαστε η πιο υποβαθμισμένη περιοχή στο Χαλάνδρι»
Γιάννης Ρουμπέσης, εκπρόσωπος κατοίκων Πεύκο Πολίτη
Γιάννης Ρουμπέσης, εκπρόσωπος κατοίκων Πεύκο Πολίτη

Ο κ. Γ. Ρουμπέσης έθεσε επίσης στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και το θέμα της οδού Μεταξά, η οποία -όπως ανέφερε- αν και διαθέτει πλάτος μόλις 2,30 μέτρων, λειτουργεί ως διπλής κατεύθυνσης, με αποτέλεσμα πέρα από τα καθημερινά προβλήματα κυκλοφορίας, να δημιουργούνται και ατυχήματα.

Αναφορά έκανε επίσης και στο «πολύ σοβαρό ζήτημα» με τους Ρομά της περιοχής, λέγοντας ότι οι κάτοικοι επιβαρύνονται ιδιαίτερα από τη συμβίωση μαζί τους.

Και όπως ήταν φυσικό, ο κάτοικος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του θίγοντας το επίμαχο θέμα της ένταξης της περιοχής στο Σχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήμουν μικρό παιδί, όταν άκουγα τον πατέρα μου να λέει ότι από σε στιγμή σε στιγμή θα μπει η περιοχή στο Σχέδιο κι ακόμη περιμένουμε», προσθέτοντας ότι «η περιοχή του Πεύκο Πολίτη παραμένει η πιο υποβαθμισμένη στην πόλη».

Σίμος Ρούσσος: «Παλεύουμε με βασανιστικά αργές διαδικασίες»

Στον εκπρόσωπο των πολιτών ανέλαβε να απαντήσει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είχε συναντηθεί με τον κ. Γ. Ρουμπάση στο γραφείο του και επί πολλή ώρα τον ενημέρωνε για τις κινήσεις της διοίκησης σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της περιοχής.

Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου
Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου

Ο κ. Σίμος Ρούσσος ανέφερε ότι το θέμα της εταιρείας που λειτουργεί στην περιοχή άπτεται της Πολεοδομίας (στεγάζεται στην Αγία Παρασκευή) και άρα, ο Δήμος το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να προκαλέσει την έγκληση του υπευθύνου από την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να εξεταστεί εάν διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται, αλλά και εάν τηρεί όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας, κάτι που ήδη έγινε. Από εκεί και πέρα, ο δήμαρχος δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει τους κατοίκους και σε νομικό επίπεδο, ώστε να δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Για την πολύχρονη εκκρεμότητα με την ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο, ο κ. Σ. Ρούσσος έκανε μία σύντομη αναφορά στα «πώς» και τα «γιατί» η περιοχή παρέμεινε για τόσα χρόνια «εγκλωβισμένη» (σ.σ. μίλησε για τα σχέδια κατασκευής αυτοκινητόδρομου, αλλά και την έλευση του Μετρό στην πόλη), λέγοντας ότι στο υφιστάμενο Ρυθμιστικό Σχέδιο ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος δεν υπάρχει, αφού κρίθηκε ασύμφορος, ενώ το Μετρό ήρθε στο Χαλάνδρι, χωρίς να χρειαστεί παρέμβαση στην περιοχή.

Υπό τα νέα δεδομένα, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στο να συνεχίσει με βάση την παρούσα μελέτη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, από το οποίο, με νέα ανάρτηση, να αφαιρεθεί ο ούτως ή άλλως «ανύπαρκτος» στο νέο Ρυθμιστικό αυτοκινητόδρομος. Ο λόγος που προτείνει τη συγκεκριμένη λύση είναι γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, εάν ο Δήμος πήγαινε σε νέα μελέτη για το ΓΠΣ, θα έπρεπε η όλη διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή, με αποτέλεσμα να υπάρξει καινούργια μεγάλη καθυστέρηση.

Ωστόσο, αν και ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το θέμα της ένταξης θα είναι από τα πρώτα που θα θέσει στην επικείμενη συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό, ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία στην οποία θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ένταξης. Εξάλλου, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν με «βασανιστικά αργό ρυθμό».

Τέλος, για το θέμα των Ρομά, ο κ. Σ. Ρούσσος ανέφερε ότι η δημοτική αρχή έχει καταθέσει συνολική πρόταση για την επίλυση του προβλήματος (σ.σ. να διασπαρεί ο καταυλισμός σε 4-5 διαφορετικές γειτονιές, εκτός του Δήμου Χαλανδρίου, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη ένταξή τους, αλλά και για να πληρούνται οι κανόνες υγιεινής) και πλέον περιμένει τις απαντήσεις της Πολιτείας. Σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε, η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι «πολιτισμένη και δίκαιη» για όλους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet