Σ. Ρούσσος: Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να καινοτομεί και στη διαχείριση αποβλήτων
Print Friendly, PDF & Email
Ποιότητα Ζωής

Σ. Ρούσσος: Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να καινοτομεί και στη διαχείριση αποβλήτων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018, στο Χαλάνδρι, η τετραήμερη συνάντηση εργασίας των εταίρων του πρωτοπόρου ευρωπαϊκού προγράμματος για την εναλλακτική διαχείριση οικιακών αποβλήτων Waste4Think Horizon 2020, που εφαρμόζεται πιλοτικά στην πόλη. Τα έως σήμερα συμπεράσματα από την εφαρμογή των καινοτόμων τεχνολογιών του προγράμματος στο Χαλάνδρι και τις τρεις ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις που μετέχουν σε αυτό (Cascais Πορτογαλίας, Zamudio Ισπανίας, Seveso Ιταλίας,) παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου σε ημερίδα,  που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου με τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ), στο πλαίσιο της συνάντησης. Στην ημερίδα συζητήθηκαν επίσης πρακτικές για τη βέλτιστη ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών λύσεων, που επεξεργάζεται το πρόγραμμα, στην καθημερινότητα των πολιτών.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας χαιρέτισαν, εκτός από τον δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, και τον πρόεδρο του ΣΒΑΠ, Γιώργο Κουράση, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), Αφροδίτη Μπιζά, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος, ενώ ευρεία ήταν η εκπροσώπηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, Βριλησσίων, Ξένος Μαννιατογιάννης, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Αναστάσιος Μαυρίδης, Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης και άλλοι αιρετοί και εργαζόμενοι από 20 δήμους της χώρας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ παραβρέθηκαν πολλά μέλη του ΣΒΑΠ, του ΕΔΣΝΑ, της ΕΕΑΑ (Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), της ΕΥΔΑΠ, καθώς επίσης εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων με το πρόγραμμα εταιρειών Eco Vrs, Rap group και Rap media, ANION, Free recycle, TΙΤΑΝ ΑΕ, Γερανολιμενική Α.Ε.

Για την εφαρμογή του Waste4Think στο Χαλάνδρι μίλησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής ΕΜΠ και δημοτικός σύμβουλος της πόλης Γεράσιμος Λυμπεράτος, ενώ σε καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου από το Πανεπιστήμιο Πατρών αναφέρθηκε ο καθηγητής Μιχαήλ Κορνάρος. Όσον αφορά στο πρόγραμμα συλλογής και αξιοποίησης οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων στο Χαλάνδρι, ο κ. Λυμπεράτος αναφέρθηκε διεξοδικά στην τεχνική διαδικασία με την οποία τα υπολείμματα τροφής μετατρέπονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά και στα μεγάλα οφέλη που ήδη έχουν διαπιστωθεί από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στην πόλη. Όπως ανακοίνωσε, μέσα στο επόμενο εξάμηνο και ύστερα από την επιτυχία της πρώτης φάσης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα διευρυνθεί σε μια ολόκληρη συνοικία του Χαλανδρίου, με την προοπτική σύντομα να γενικευθεί σε ολόκληρη την πόλη.

Σημαντικά στοιχεία παρουσίασαν ωστόσο και οι επιστήμονες από τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις – εταίρους του προγράμματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση σχετικά με τo σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω» (ΠΟΠ) – Pay As you Throw, το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε κάποιες πόλεις, όπως το Seveso, μέσω ενός μεταβλητού δημοτικού τέλους που διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται στις χωματερές από κάθε νοικοκυριό. Εντυπωσιακή υπήρξε μάλιστα η πληροφορία ότι στο Seveso για τα σκουπίδια που καταλήγουν στις χωματερές χρειάζεται μόνο μία σακούλα τον μήνα για κάθε οικογένεια.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας, οι ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις στο Χαλάνδρι, όπου γίνεται η ξήρανση, ο τεμαχισμός και η αποθήκευση του FORBI, της παραγόμενης από τα οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα καθαρής βιομάζας, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας επισκέφθηκαν και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια της εφαρμοζόμενης διαδικασίας.

Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος Waste4Think στο Χαλάνδρι, ο δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος, τόνισε από την πλευρά του ότι μετά από 18 μήνες συμμετοχής στο πρόγραμμα, ο Δήμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αντιμετωπίσει τις τρεις βασικές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν:

«Πρώτον, την κατάρριψη στην πράξη του μύθου ότι οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων. Δεύτερον, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ελληνικά πανεπιστήμια διαθέτουν το απαραίτητο επιστημονικό και υπηρεσιακό προσωπικό που μπορεί να συμβάλλει σε καινοτόμα προγράμματα. Και τρίτον, το να δείξουμε ότι μπορεί η Αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποί της να γίνουν μια από τις κινητήριες δυνάμεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας, βασισμένη μάλιστα στην επιστημονική καινοτομία».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet