Έκοβαν “μαϊμού” αποδείξεις λιανικής
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Έκοβαν “μαϊμού” αποδείξεις λιανικής

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνελήφθησαν την Πέμπτη το πρωί (18/9), δύο ημεδαποί (ένας 41χρονος και μία 38χρονη), διαχειριστές εταιρείας που λειτουργεί ως ψητοπωλείο στο Χαλάνδρι, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για ποινικές και διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα για μη έκδοση μεγάλου αριθμού αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της εταιρείας, από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, εντοπίστηκε σε λειτουργία εντός του καταστήματος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, που εξέδιδε παράνομες – εικονικές αποδείξεις, οι οποίες προσομοίαζαν με τις προβλεπόμενες.

Ως προς τον τρόπο έκδοσης τους, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση κατάλληλα διαμορφωμένου λογισμικού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καταχωρούνταν οι ληφθείσες παραγγελίες και στη συνέχεια εκτυπώνονταν οι παράνομες αποδείξεις σε θερμικό χαρτί, όμοιο με αυτό των προβλεπόμενων αποδείξεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πελάτης που λάμβανε τη συγκεκριμένη απόδειξη να πείθεται ότι έλαβε τη νόμιμη-προβλεπόμενη απόδειξη.

Από τους αστυνομικούς εξήχθησαν αντίγραφα των αρχείων του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οποία εστάλησαν για περαιτέρω εξέτασή τους στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Από την αντιπαραβολή στοιχείων που διενεργήθηκε μεταξύ των ολοκληρωμένων παραγγελιών και των νόμιμων αποδείξεων που είχαν εκδοθεί, για την χρονική περίοδο από 08/05/2012 έως και 22/06/2013, προέκυψε φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Συγκεκριμένα προέκυψε η μη έκδοση τουλάχιστον (373) παραστατικών στοιχείων, συνολικής αξίας 217.247 ευρώ, ενώ παράλληλα η εταιρεία απέφυγε την απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ύψους 40.585 ευρώ.

Για τις διαπιστωθείσες διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, θα ενημερωθεί η αρμόδια ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet