Απόσπασμα της έκδοσης «Δεκαετία του ’40 και οι Χαλανδραίοι» δίνει στη δημοσιότητα ο Δήμος Χαλανδρίου
Αρχείο ΓΕΣ
Κοινωνία

Απόσπασμα της έκδοσης «Δεκαετία του ’40 και οι Χαλανδραίοι» δίνει στη δημοσιότητα ο Δήμος Χαλανδρίου

Η δημοτική αρχή παραδίδει στο κοινό «μια σταγόνα ιστορίας», όπως σημειώνει, από την έκδοση «Δεκαετία του ’40 και οι Χαλανδραίοι» της ομάδας Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ).

Ειδικότερα, η ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου διάλεξε το κατωτέρω απόσπασμα:

Η κήρυξη του πολέμου του ’40

Η πλειοψηφία των Χαλανδραίων ενημερώνεται για την κήρυξη του πολέμου από το διάγγελμα του πρωθυπουργού στο ραδιόφωνο. Διάγγελμα που ο ελληνικός λαός υποδέχεται με ενθουσιασμό όπως περιγράφει ο πεντάχρονος τότε, Κώστας Μπιζάνος.

«Όταν ξαφνικά ήχησαν οι σειρήνες, τότε το μάθαμε. Βάλαμε το ραδιόφωνο, η μητέρα μου ήταν από τους λίγους εκείνη την εποχή που είχαν ραδιόφωνο και μαζευότανε η γειτονιά για να ακούσουν. Και ακούσαμε το διάγγελμα του βασιλιά και του Μεταξά και είχανε βάλει όλοι τα κλάματα. Αλλά όχι από φόβο αλλά από υπερηφάνεια που ο Μεταξάς είχε πει ΌΧΙ! Τότε ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα Έλληνας! Αυτή η στιγμή ήταν τόσο μεγάλη η εθνική υπερηφάνεια που νιώσαμε όλοι! Και ιδίως με τις πρώτες μεγάλες νίκες που έγιναν. Είχε αναρτήσει η μητέρα μου, θυμάμαι, ένα χάρτη στο Πολυϊατρείο και κάθε φορά που παίρναμε μια καινούργια πόλη, ο ελληνικός στρατός, βάζανε σημαιούλες εκεί ώστε βλέπανε την πρόοδο. Όταν ανακοινώθηκε η επίθεση της Γερμανίας, τότε εξακολουθούσε να υπάρχει αυτό ο εθνικισμός ο έντονος και η περηφάνεια».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet