Γιόρτασε την ιστορία του ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες» του Χαλανδρίου
Κοινωνία

Γιόρτασε την ιστορία του ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες» του Χαλανδρίου

Χιλιάδες κόσμου τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», για τα 101 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, στο πάρκο του Συνοικισμού, με τη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε, από τις «Ρίζες» ο Νίκος Καραμπουρνιώτης, τονίζοντας την προσπάθεια που γίνεται από τον Σύνδεσμο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη, η οποία θα κορυφωθεί με τη δημιουργία του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού, το οποίο θα συσταθεί με τη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου.

Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή του μικρασιατικού, προσφυγικού ελληνισμού στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τη πόλης και προσκάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στην προβολή του ντοκιμαντέρ που δημιούργησε ο Δήμος «Μικρασία 100 χρόνια μετά», στον κινηματογράφο Αθηνά, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η τιμητική βράβευση από το δήμαρχο Χαλανδρίου του μεγάλου Ατταλιώτη αθλητή της ΑΕΚ και της Εθνικής Ανδρέα Σταματιάδη, για τη συνολική του προσφορά στον αθλητισμό και τον προσφυγικό ελληνισμό. «Η ιστορία του Ανδρέα Σταματιάδη δεν είναι μόνο η ιστορία της ΑΕΚ και του προσφυγικού ελληνισμού, είναι η ιστορία των γονιών μας, των αναμνήσεων μας. Ελπίζουμε ότι η τεράστια συνεισφορά του στον αθλητισμό θα σηματοδοτήσει τις επόμενες γενιές. Η σημερινή βράβευση έχει συμβολικό χαρακτήρα, για να δείξει ότι αυτή η πόλη, που κράτησε και φιλοξένησε χιλιάδες πρόσφυγες και Αεκτζήδες, θα συνεχίσει να κρατά αυτή τη μνήμη», τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου. Μεγάλης συναισθηματικής αξίας όμως ήταν και το «αντίδωρο» που πρόσφερε ο Ανδρέας Σταματιάδης στο δήμαρχο Χαλανδρίου, τη φανέλα του με τον αριθμό 7, με προσωπική αφιέρωση στο Σίμο Ρούσσο. Μια δεύτερη φανέλα πρόσφερε στον Νίκο Καραμπουρνιώτη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκαν επίσης ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματίων και της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών Στέφανος Τανιμανίδης, από τον Δρ Ιωάννη Καλαϊτζή της υπό ίδρυση Ιωνικής Εστίας Οινουσσών. Ο Σύνδεσμος «Ρίζες» τίμησε την οικογένεια του Μιχαήλ Μάνου εκ των ευεργετών των Μικρασιατών στο Χαλάνδρι, λόγω της συμβολής του στη δημιουργία ορφανοτροφείου για τα παιδιά που ήρθαν από τη Μικρασία. Βραβεύθηκε, τέλος, ο Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, για τη συνολική προσφορά του στην πόλη. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι, με την ορχήστρα του Νίκου Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αμερικανός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, οι αντιδήμαρχοι Σέργιος Γκάκας, Δημήτρης Χριστουλάκης, Κώστας Ευθυμίου, Έλενα Χριστούλη, Χάρης Μαυρουδής, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλανδρίου, Κρίστη Αγαπητού, Μάνος Κρανίδης, Νίκος Πράσσος, Γεράσιμος Λυμπεράτος, Χριστίνα Μαχαίρα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet