Γ. Καραμέρος: “Να γίνει μετεγκατάσταση των Ρομά εντός του Χαλανδρίου”
Κοινωνία

Γ. Καραμέρος: “Να γίνει μετεγκατάσταση των Ρομά εντός του Χαλανδρίου”

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος με αφορμή την αυριανή (Τρίτη 17 Ιουνίου) λήξη της εισαγγελικής προθεσμίας, για την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι και την μετεγκατάσταση τους στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα, προέβη σε δήλωση όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η λύση για το ζήτημα της κοινότητας των Ρομά στο Νομισματοκοπείο δεν είναι η μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρα, αλλά η μετεγκατάστασή τους εντός των ορίων του Δήμου Χαλανδρίου.

Παράλληλα, ζητά από την αποκεντρωμένη διοίκηση να ακυρώσει την απόφασή της.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η πλήρης εγκατάλειψη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι και αυτή των Ρομά, αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα για την Αττική και εξαίρεση δεν αποτελεί η κοινότητα των Ρομά στο Χαλάνδρι.

Στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου ζουν 74 οικογένειες, μόνιμοι κάτοικοι από το 1971, δημότες Χαλανδρίου και τα παιδιά τους φοιτούν στα σχολεία της περιοχής.

Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό είναι άθλιες, ενώ τρεις κατηγορίες πολιτών βρίσκονται υπό διαρκή ομηρία από την αδιαφορία των διοικήσεων των προηγούμενων ετών, οι Ρομά, οι κάτοικοι του Χαλανδρίου και οι ιδιοκτήτες των οικημάτων που γειτνιάζουν με την περιοχή.

Η μετεγκατάσταση των Ρομά χωρίς τη συναίνεσή τους, στην παλαιά Αμερικάνικη βάση, στο όρος Πατέρα, και χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις, αποτελεί σπασμωδική ενέργεια των εκπροσώπων της αποκεντρωμένης διοίκησης με τη συνήθη σιωπηρή συναίνεση της απερχόμενης περιφερειακής αρχής – μία ενέργεια που δεν πρέπει να γίνει.

Καλούμε τη αποκεντρωμένη διοίκηση να ακυρώσει άμεσα την απόφασή της.

Η λύση στο πρόβλημα περνά μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δήμο Χαλανδρίου για χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. για την κατασκευή μόνιμων κατοικιών και αξιοποίηση των προβλέψεων του δημοτικού κώδικα (ν. 3463/06) και ειδικότερα των άρθρων 187 και 188 για τη μετεγκατάσταση των Ρομά σε χώρους εντός των ορίων του Δήμου Χαλανδρίου. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet