Εκτονώθηκε η ένταση των Ρομά με τη συμβολή της δημοτικής αρχής
Κοινωνία

Εκτονώθηκε η ένταση των Ρομά με τη συμβολή της δημοτικής αρχής

Εκτονώθηκε η ένταση στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι με την αποφασιστική συμβολή της δημοτικής αρχής του δημάρχου Σίμου Ρούσσου, όπως μας ενημερώνει σχετική ανακοίνωση. Συμφωνήθηκε δε, η αναστολή της μετεγκατάστασης των Ρομά στο όρος Πατέρα, η διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και η αποξήλωση ακατοίκητων αυθαίρετων κατασκευών, χωρίς την παρουσία της αστυνομίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Εκτονώθηκε η ένταση στον καταυλισμό των Ρομά με την αποφασιστική συμβολή της δημοτικής αρχής

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, απετράπη μια βίαιη επιχείρηση με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των κατοίκων της πόλης. Ανεστάλη η εκτέλεση του σχεδίου μεταφοράς του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι στο όρος Πατέρα, μια περιοχή που δεν πληρούσε ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Κάτι τέτοιο θα εξέθετε διεθνώς τη χώρα μας. Συμφωνήθηκε να αρχίσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Χαλανδρίου, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Υπηρεσία Δημόσιας Περιουσίας και εκπροσώπων των Ρομά) προκειμένου να διερευνηθεί πρόσφορη και βιώσιμη λύση μετεγκατάστασης. Τέλος, με την παρουσία εκπροσώπων των Ρομά και χωρίς την παρουσία της αστυνομίας να αποξηλωθούν κάποιες αυθαίρετες κατασκευές στις οποίες δεν κατοικεί κανείς.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη για την εξέλιξη της υπόθεσης κατεδάφισης παράνομων κτισμάτων στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι , όπως και για τα σχέδια μετεγκατάστασής τους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, παρουσία του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλη Αγγελάκα, του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου και του προέδρου των Ρομά Χαλανδρίου Στέλιου Καλαμιώτη, οι πλευρές κατέληξαν στα εξής:

1. Χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και με τη συναίνεση των Ρομά Χαλανδρίου θα κατεδαφιστούν αύριο Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 12 παράνομα κτίσματα εντός του καταυλισμού τα οποία έχουν καταγραφεί στις αυτοψίες της πολεοδομίας ως ακατοίκητα και για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

2. Η μετεγκατάσταση των Ρομά στον οικισμό που έχει ήδη δημιουργηθεί για τη φιλοξενία τους, στα Μέγαρα, θα ανασταλεί για εύλογο χρονικό διάστημα ολίγων μηνών. Στο διάστημα αυτό, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, αρμόδιος για την εύρεση χώρου όπου θα στεγαστούν οι Ρομά, καλείται να προτείνει βιώσιμη και υλοποιήσιμη λύση. Εφόσον υποδειχθεί η κατάλληλη περιοχή, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής θα συνδράμουν ώστε να δημιουργηθεί οικισμός με τις απαραίτητες υποδομές, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί άλλη περιοχή για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, παραμένει εν ισχύ η απόφαση μεταφοράς των κατοίκων στον ήδη υπάρχοντα οικισμό, στα Μέγαρα.

3. Ο Νόμος θα τηρηθεί σε κάθε περίπτωση και τα καταπατημένα οικόπεδα θα αποδοθούν στους νόμιμους -βάσει των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων- ιδιοκτήτες τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet