Ενεργή συμμετοχή πολιτών στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι
Κοινωνία

Ενεργή συμμετοχή πολιτών στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε, συμμετέχοντας ενεργά, τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι. Η δημοτική αρχή αποφάσισε να γιορτάσει με λαμπρότητα την εθνική επέτειο, αποδίδοντας με σαφήνεια τον αντιφασιστικό της χαρακτήρα.

Μετά τη δοξολογία κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο από τους φορείς της πόλης και ακολούθησε σύντομη ομιλία του δημάρχου Σίμου Ρούσσου. Ο δήμαρχος, όπως μας ενημερώνει ανακοίνωση «τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της αντίστασης στους ναζί κατακτητές και επισήμανε την ανάγκη που υπάρχει σήμερα να απαλλαγεί η χώρα από τα δεσμά του μνημονίου και της καταστροφικής πολιτικής που ασκείται και έχει οδηγήσει στην ανθρωπιστική κρίση».

Η καθιερωμένη παρέλαση έγινε με τη συμμετοχή όλων των σχολείων της πόλης και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής. Δεν υπήρχε εξέδρα επισήμων, ούτε ξεχωριστές θέσεις για βουλευτές και δημοτικούς συμβούλους.

Αμέσως μετά την παρέλαση, η Φιλαρμονική του Δήμου έπαιξε αποσπάσματα από το Άξιον Εστί, τα οποία ερμήνευσε ο Γιάννης Θωμόπουλος. Οι δημότες ανταποκρίθηκαν με συγκίνηση και ενθουσιασμό στην τιμητική αυτή εκδήλωση.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ο εορτασμός έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς μπροστά από την Εθνική Τράπεζα. Στον χώρο παρουσιάστηκε έκθεση με αφίσες και γελοιογραφίες της εποχής.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης ανεκρούστη ο ύμνος του ΕΑΜ, ο οποίος και δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις (βλέπε δημοσίευμα Σ. Ρούσσος: «Αστειότητες τα σχόλια για τον ύμνο του ΕΑΜ»).

Την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της οδού Παπάγου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση με θέμα «Ο πόλεμος του ΄40, η Αντίσταση και η Αλληλεγγύη». Οι ιστορικοί Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μενέλαος Χαραλαμπίδης αναφέρθηκαν στον πόλεμο και τη λαϊκή αλληλεγγύη στα χρόνια της κατοχής. Ακολούθησε μια πολύ ζωντανή συζήτηση που φώτισε ακόμα περισσότερο την εποχή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet