Ικανοποιημένος από την αυτοψία στο Ρέμα Χαλανδρίου ο Β. Κικίλιας
Κοινωνία

Ικανοποιημένος από την αυτοψία στο Ρέμα Χαλανδρίου ο Β. Κικίλιας

Αυτοψία στο Ρέμα Χαλανδρίου, το οποίο έχει καθαριστεί σε όλο του το μήκος (4,5 χλμ.) από συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, διενήργησε το πρωί της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου 2023, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, την αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη και μηχανικούς του υπουργείου και της Περιφέρειας Αττικής.

Μετά την επίσκεψή του στο Ρέμα ο υπουργός δήλωσε:

«Σήμερα διενεργήσαμε αυτοψία στο Ρέμα Χαλανδρίου, μετά από τη χθεσινοβραδινή  βροχόπτωση, στα Βόρεια Προάστια δε έντονη βροχόπτωση. Κι αυτό για να δούμε πώς αντιδρά ένα ρέμα το οποίο έχει καθαριστεί στην πιθανότητα να έρθουν πάλι φερτά υλικά από το βουνό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Αττικής, στην κυρία αντιπεριφερειάρχη, στη διευθύντρια και σε όλους τους ανθρώπους αυτούς που οργάνωσαν τον καθαρισμό του ρέματος. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα είναι σε μήκος 4,5 χλμ., από εδώ μέχρι το “Σισμανόγλειο”. Είναι ένα σημαντικό έργο γιατί είναι μέσα στον αστικό ιστό και δείχνει ότι όταν θέλουμε, μπορούμε. Κι επειδή για εμάς η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ’ όλα, με ικανοποίηση βλέπουμε ότι το ρέμα είναι καθαρό και παρότι έβρεξε κι ενδεχομένως θα μπορούσε να φέρει φερτά ή να δημιουργηθούν προβλήματα αυτό δεν έγινε. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε από τα ρέματα της Αττικής. Δείχνει, λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε». 

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας τη συναντίληψη αυτή έχει και με τον νέο περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, με τον οποίο συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες και συζήτησαν για όλα τα έργα υποδομής στην Αττική. 

Συνάντηση με τους Δήμους των Βορείων Προαστίων για τις χιονοπτώσεις

«Αυτή είναι η εποχή που πρέπει να προσέχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενημερώνοντας ότι με τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου θα συνεχίσει να διενεργεί αυτοψίες, κάτι εξάλλου που ορίζει ουσιαστικά και το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία το οποίο θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες στη Βουλή.

«Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το οποίο μας απασχολεί. Για παράδειγμα, με την Περιφέρεια και τους Δήμους -των Βορείων Προαστίων καταρχάς- έχουμε μία συνάντηση τη Δευτέρα για τις πιθανές χιονοπτώσεις. Πάντα πρέπει να προβλέπουμε και να ερχόμαστε πιο νωρίς στο πρόβλημα να δούμε πώς και τι θα αντιμετωπίσουμε. Άρα, μηχανήματα, γκρέιντερ, εκχιονιστικά, αλατιέρες, είναι ο τρόπος προετοιμασίας -θυμάστε την προηγούμενη εβδομάδα το κάναμε με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, τώρα με την Περιφέρεια και τους Δήμους στην Αττική και λίγο αργότερα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας. 

Η συνδρομή των πολιτών

Ταυτόχρονα τόνισε ότι χρειάζεται και η συνδρομή και η βοήθεια και των πολιτών. «Να πω για ακόμη μια φορά: εκεί που βλέπουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία, με τους αρμόδιους. Αυτή είναι η δουλειά μας και η αποστολή μας, να ερχόμαστε πιο νωρίς από το πρόβλημα και να προσπαθούμε να συντονίσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε αυτό να αντιμετωπιστεί. Προσπαθούμε να το κάνουμε με την καλύτερη δυνατή ταχύτητα» ανέφερε ο υπουργός.

Η αγωνία για τα αντιπλημμυρικά έργα

Τέλος, επισήμανε για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και γενικά τα μεγάλα έργα, ότι απαιτούν χρόνο και υπάρχουν διαδικασίες, σημειώνοντας: «Υπάρχει και μία άλλη εξουσία, η δικαστική εξουσία, Ελεγκτικό Συνέδριο, Συμβούλιο της Επικρατείας και θα επισκεφτώ την ηγεσία τους. Θερμή παράκληση -νομίζω εκπροσωπώντας και την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες-  κατά το δυνατόν τα έργα αυτά, τα οποία είναι μέγιστης σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών, να ιεραρχούνται και να προτεραιοποιούνται, έτσι ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν ρωτήσετε και μιλήσετε με τους ανθρώπους της Περιφέρειας, με τους μηχανικούς και τους διευθυντές και την αντιπεριφερειάρχη, θα σας πουν ότι υπάρχει πάντα μεγάλη αγωνία για το πότε και αν θα εγκριθούν αυτά τα έργα, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν».

Πηγή στοιχείων: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet