Μ. Γκασούκα: Ας ρίξουμε φως στους αόρατους ανθρώπους
Κοινωνία

Μ. Γκασούκα: Ας ρίξουμε φως στους αόρατους ανθρώπους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12) η δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου Μιμή Γκασούκα γράφει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τα μοντέλα αναπηρίας, αλλά και τις ημερομηνίες-ορόσημο.

Μεταξύ άλλων η κ. Γκασούκα αναφέρει:

«Αποτελούν περίπου το μισό πληθυσμό παγκοσμίως, αλλά δεν τους βλέπουμε συχνά στον δρόμο ή στις καθημερινές δραστηριότητες π.χ. αθλητισμό, εργασία, καταστήματα, στο σχολείο κ.ά. Στο συγκεκριμένο άρθρο, ως αόρατοι άνθρωποι, αναφέρονται τα ανάπηρα άτομα (που τα σώματά τους φέρουν κάποια κινητική, αισθητηριακή, νοητική, γνωσιακή και ψυχιατρική βλάβη) και αποτελούν το 15- 18% του παγκόσμιου πληθυσμού. Προσθέτοντας τον εμποδιζόμενο πληθυσμό (ηλικιωμένοι/ες, γονείς με παιδικά καροτσάκια, προσωρινούς τραυματίες και εγκυμονούσες), το ποσοστό αυξάνεται πάνω από το 45%.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι ανάπηροι/ες/αόσο και ο εμποδιζόμενος πληθυσμός αφορούν στην απρόσκοπτη μετακίνηση τους, στην επικοινωνία, καθώς και στις αντιλήψεις που συχνά τους προσάπτουν στερεοτυπικά χαρακτηριστικά, τα οποία αναπαράγουν τις διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet