Νέο «βροντερό ΟΧΙ» των κατοίκων στο Πάτημα Χαλανδρίου για τα σχέδια στον ΧΕΥ9
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Νέο «βροντερό ΟΧΙ» των κατοίκων στο Πάτημα Χαλανδρίου για τα σχέδια στον ΧΕΥ9

Για ακόμα μία φορά, το ζήτημα της δημιουργίας Χώρου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), εγκαταστάσεων υπηρεσιών καθαριότητας και χώρου στάθμευσης απορριμματοφόρων οχημάτων του Δήμου Χαλανδρίου εντός του ΧΕΥ9 αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, μπροστά από τον συγκεκριμένο χώρο στη Δουκίσσης Πλακεντίας, επί της Λ. Ηρακλείτου.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μιλώντας για «τεράστιο πρόβλημα» που δημιουργείται σε μια περιοχή όπου βρίσκονται σπίτια, σχολεία και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Πατήματος Χαλανδρίου αναφέρονται τα εξής:

Βροντερό «ΟΧΙ » ακούστηκε από εκατοντάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 31 Μάρτη 2019, μπροστά στον ΧΕΥ9-Δουκίσσης Πλακεντίας, επί της Λεωφόρου Ηρακλείτου, στο Πάτημα Χαλανδρίου, προκειμένου να εκδηλώσουν την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στη δημιουργία εντός του ΧΕΥ9:

  • Α) Χώρου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων,
  • Β) Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ),
  • Γ) Εγκαταστάσεων Στέγασης Υπηρεσιών Καθαριότητας,
  • Δ) Χώρου Στάθμευσης Απορριμματοφόρων του Δήμου Χαλανδρίου,

διότι σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τον ΧΕΥ9 υπάρχουν κατοικίες, σχολεία, ιατρεία, επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησε η Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου αφορά όχι μόνο τους κατοίκους Χαλανδρίου, αλλά και των γειτονικών Δήμων. Έγινε εκτενής λόγος για την ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος διαβίωσης σε μία καθαρή περιοχή, με χρήσεις γης συμβατές με τις ήδη υπάρχουσες, απαλλαγμένη από οσμές, θόρυβο και λοιπές οχλήσεις, που επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια η αναφορά και μόνο στο γεγονός ότι ο καθορισμός χρήσης γης έγινε με ΦΕΚ (201/2015) και Υπουργική Απόφαση (38033/2015), που δημοσιεύθηκαν την προπαραμονή των βουλευτικών εκλογών (18.09.2015), με υπογραφές Υπηρεσιακών Υπουργών, καθώς δημιουργήθηκε στους κατοίκους η πεποίθηση ότι επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής ήταν η συγκάλυψη και η παρασκηνιακή – αντιδημοκρατική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει η εύλογη αντίδραση των κατοίκων και η άσκηση εκ μέρους τους των νόμιμων δικαιωμάτων μας.

Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι απαίτησαν ομοφώνως τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για να αλλάξουν τα σχέδια στον ΧΕΥ9 και να ανακληθεί η απόφαση που λήφθηκε στις 20.2.2019 (που εισήχθη στην ημερήσια διάταξη με την υπ’ αριθμό 35/2019 εισήγηση), αναφορικά με την ανάθεση 13 μελετών και τη δημοπράτηση τευχών κατασκευής.

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων ενεργειών που θα γίνουν για την αλλαγή της αδιανόητης χρήσης γης στον ΧΕΥ9 αναγνωρίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός Συλλόγου για την απρόσκοπτη εκπροσώπηση και νομιμοποίηση των κατοίκων, σε  ανακύπτοντα ζητήματα, που θα σχετίζονται με τον ΧΕΥ9.

Οι κάτοικοι, εκφράζοντας τον δικαιολογημένο φόβο τους και την ανασφάλεια τους ως προς τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής στην περιοχή, δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στον σπουδαίο αυτόν αγώνα, η δυναμική του οποίου συνεχώς αυξάνεται, παρά την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για το αντίθετο, με την απόδοση χαρακτηρισμών από τον ίδιο τον δήμαρχο Χαλανδρίου στους κατοίκους του Πατήματος Χαλανδρίου, όπως «νεόπλουτοι αστοί», που με τη συμπεριφορά τους θα οδηγήσουν σε ανεργία τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Πατήματος Χαλανδρίου ευχαριστεί τη Δημοτική Αρχή για τη ακούσια στήριξη της τελευταίας προς το έργο της Επιτροπής, αφού η αλήθεια είναι ότι με αυτές τις τακτικές, τελικώς, ο αγώνας δυναμώνει και βέβαια οι κάτοικοι αποκτούν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και να κρίνουν πρόσωπα, καταστάσεις και σκοπιμότητες. Εξυπακούεται ότι οι κάτοικοι τάσσονται στο πλευρό των απόλυτα σεβαστών υπαλλήλων καθαριότητας του Δήμου Χαλανδρίου, οι οποίοι εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας, με αποκλειστική ευθύνη διαχρονικά των Διοικήσεων του Δήμου και μόνο. Ωστόσο, η παράνομη λειτουργία υπηρεσιών καθαριότητας στον ΧΕΥ, δεν θα γίνει ανεκτό να μεταφερθεί στον ΧΕΥ9. Είναι αυτονόητο ότι η Διοίκηση του Δήμου οφείλει η ίδια να λύσει το πρόβλημα και όχι να το μεταφέρει απλώς σε κάποιο άλλο σημείο του Δήμου, αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις-δεσμεύσεις των παρευρισκόμενων επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων για τον ΧΕΥ9 και με συμβολικό κλείσιμο της Λεωφόρου Ηρακλείτου για λίγα λεπτά.

Εκ της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Πατήματος Χαλανδρίου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2019
Powered by Wisenet