Οι καλές πρακτικές διαχείρισης βιοαποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου στην «Attica Green Expo»
Κοινωνία

Οι καλές πρακτικές διαχείρισης βιοαποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου στην «Attica Green Expo»

Ο Δήμος Χαλανδρίου προσκλήθηκε και παρουσίασε, στο πλαίσιο της 3ης «Attica Green Expo», την Παρασκευή 31 Μαΐου, τις πρακτικές εναλλακτικής διαχείρισης βιοαποβλήτων που εφαρμόζει, αλλά και συνολικά τη στρατηγική του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη η πολιτεία να διαμορφώσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων Δημήτρης Βασιλόπουλος και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ανακύκλωσης, καθηγητής ΕΜΠ, Γεράσιμος Λυμπεράτος.

Αναφερόμενος στη στρατηγική επιλογή του Δήμου Χαλανδρίου για διαλογή στην πηγή, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βασιλόπουλος σημείωσε: «Το Χαλάνδρι έχει επιλέξει στρατηγικά την προδιαλογή των υλικών, τη διαλογή στην πηγή και έχει επενδύσει πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό. […] Δυστυχώς απέναντι στην πολιτική επιλογή μας να αναλάβουμε την ευθύνη της διαχείρισης των δικών μας απορριμμάτων, έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο μελετών, εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων, απαράδεκτα χρονοβόρο και εχθρικό. […] Αν δεν παρέμβει η κυβέρνηση με αποφασιστικό τρόπο και περιβαλλοντολογική ευαισθησία, το τρένο των χρηματοδοτήσεων θα παρέλθει οριστικά και θα συνεχίσουμε να συζητάμε, από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, τα ίδια ευχολόγια για τα επόμενα 50 χρόνια».

Ο καθηγητής Γεράσιμος Λυμπεράτος παρουσίασε τις επιδόσεις τoυ Χαλανδρίου στην ανακύκλωση και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Εξήγησε δε όλες τις καλές πρακτικές για την αποτελεσματική διαχείριση του καφέ κάδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Χαλανδρίου, με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think δημιούργησε πρωτοποριακά δεδομένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, με την παραγωγή βιοαερίου, παραγωγή καυσίμου για τη βιομηχανία, αλλά και κομπόστ.

Στο eco-panel που συμμετείχε το Χαλάνδρι μίλησαν επίσης, από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, ο δήμαρχος Ιωάννης Φωστηρόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος ανακύκλωσης Νίκος Σταθούσης, όπως και ο δ/ντής καθαριότητας στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Μιλτιάδης Καβράκος.

Η «Attica Green Expo» θεωρείται μια σημαντική συνάντηση για το περιβάλλον, δεδομένου ότι συγκεντρώνει, στο Ολυμπιακό Ακίνητο Tae Kwon Do Παλαιού Φαλήρου, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εταιρείες και πιστοποιημένα συστήματα ανακύκλωσης, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet