Οι μαθητές του Χαλανδρίου στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης
Κοινωνία

Οι μαθητές του Χαλανδρίου στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης

Μια ξεχωριστή συνεδρίαση φιλοξένησε στις 24 Απριλίου 2024 η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, με μαθητές των γυμνασίων του Χαλανδρίου στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων και με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μαθητές και μαθήτριες από τρία γυμνάσια του Δήμου εκπροσώπησαν τις ομάδες τους και συνομίλησαν ισότιμα με τους αντιδημάρχους της πόλης για την εμπειρία συμμετοχής τους στα περιβαλλοντικά προγράμματα «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» και «Βιωσιμότητα και χρήση ενέργειας Αθήνα – Βερολίνο». Οι σκέψεις και οι προτάσεις τους για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των σχολικών κτηρίων καταγράφηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία και θα αξιολογηθούν. Ο Δήμος Χαλανδρίου είναι ένας από τους δύο δήμους σε όλη την Ελλάδα, που επιλέχθηκε για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων, τα οποία προτίθεται να επεκτείνει σε όλα τα σχολεία της πόλης.

Οι πόροι των εργαστηρίων του προγράμματος «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» προήλθαν από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ ενώ οι δράσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Erasmus + «Βιωσιμότητα και χρήση ενέργειας Αθήνα – Βερολίνο», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκπρόσωποι του 7ου & 8ου Γυμνασίου παρουσίασαν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου για τις ενεργειακές κοινότητες, τους στόχους της εικονικής κοινότητας που δημιούργησαν αλλά και τις δραστηριότητες που χρειάζεται να κάνουν ώστε να τους πετύχουν. Οι μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου μίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων και πρότειναν τις δικές τους ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου τους. Φωτοβολταϊκά πάνελ στις ταράτσες, δεξαμενές για να μαζεύουμε το νερό της βροχής και φύτευση περισσότερων δέντρων είναι μόνο μερικές από τις όμορφες ιδέες που ακούστηκαν.

Η συζήτηση έγινε παρουσία των αντιδημάρχων Έλενας Χριστούλη, Ευθύμιου Κουράση, Χριστίνας Μαχαίρα και Χάρη Μαυρουδή, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τάνιας Καραγιάννη και του μηχανικού του Δήμου Κωστή Μασούρα.

Τη σημασία της ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, με αφορμή την εκδήλωση. «Η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στα ζητήματα που τους αφορούν είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε να έχουμε στο μέλλον ενεργούς πολίτες, ειδικά στο κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Οι νέοι ενεργοί πολίτες μέσα από τη σχολική κοινότητα είναι η ελπίδα για το μέλλον. Ο Δήμος Χαλανδρίου στηρίζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών για το κλίμα, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών και δράσεων που εφαρμόζει το Χαλάνδρι προς την κατεύθυνση της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, όπως η ανακύκλωση των υπολειμμάτων της κουζίνας, η αποτροπή των απωλειών τροφίμων, η επανάχρηση του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου για αρδευτικές χρήσεις και βέβαια η δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet