Ο Δήμος Χαλανδρίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ο Δήμος Χαλανδρίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ποικίλες δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τις ορθές πρακτικές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, προωθεί ο Δήμος Χαλανδρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου 2020, χωρίς να περιορίζονται όμως στα στενά αυτά χρονικά όρια.  

Ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου τοποθετούν σε δρόμους στο κεντρικό Χαλάνδρι εύκαμπτους οριοδείκτες (κολωνάκια) σε σημεία που έχει εγκριθεί η διαπλάτυνση πεζοδρομίων, αλλά και σε άλλα που είχε παγιωθεί η παράνομη στάθμευση οχημάτων, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα κ.λπ.), η διέλευση των απορριμματοφόρων του Δήμου κατά την αποκομιδή, αλλά βέβαια και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Ειδικότερα, κολωνάκια τοποθετήθηκαν και τοποθετούνται στις οδούς: Παπάγου, Κανατσούλη, Αριστοτέλους, Αριστείδου, Αριστοφάνους, Αφροδίτης, Οδός Καραολή & Δημητρίου, Ομήρου, Σ. Βενιζέλου, Κολοκοτρώνη και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου (από τις 8:00 έως τις 16:00) έχει προβλεφθεί, βάσει και της 19/2020 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο προσωρινός αποκλεισμός από αυτοκίνητα των οδών:

  • Βασ. Γεωργίου από 25ης Μαρτίου έως Α. Παπανδρέου, που θα επιτρέψει την ουσιαστική ενοποίηση της πλατείας του Αγ. Νικολάου, την οποία θα μπορούν να απολαύσουν πεζοί, ποδηλάτες και άτομα περιορισμένης κινητικότητας.  
  • Σωκράτους από Σ. Βενιζέλου έως Α. Παπανδρέου (ενοποίηση πεζοδρόμων των οδών Θουκυδίδου και Ηρακλείου), στο τμήμα που έχει αναπλαστεί.

Πρόσβαση στις οδούς αυτές, κατά τη χρονική  διάρκεια του αποκλεισμού τους, θα έχουν μόνον τα οχήματα: έκτακτης ανάγκης, τροφοδοσίας, απορριμματοφόρα, εξυπηρέτηση δικτύων, οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, που κατευθύνονται στους χώρους στάθμευσης, που αφορούν την εξυπηρέτηση τελετών του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, εξυπηρέτησης κατοίκων και ΑμεΑ, ταξί μετά από κλήση τους.

Δράσεις στα σχολεία

Επιπλέον σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων, τεχνικά κλιμάκια του Δήμου θα υλοποιήσουν, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου διαβάσεις πεζών μπροστά από τα σχολεία με παράλληλες δράσεις και εικαστικές παρεμβάσεις.

Επανασχεδιασμός Σ. Βενιζέλου στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) Χαλανδρίου, από τα τέλη Ιουλίου 2020 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού για τη Σ. Βενιζέλου στο Κάτω Χαλάνδρι, μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή της πόλης.

Το έργο του επανασχεδιασμού της κινητικότητας στην Σ. Βενιζέλου -και αλλού- εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Δήμου για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των υποδομών στις γειτονιές της πόλης και οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί το 3ο Συμμετοχικό Εργαστήριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τη βιώσιμη κινητικότητα στη Σ. Βενιζέλου -με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και άλλες παρεμβάσεις- όπως προέκυψε από τις προηγούμενες φάσεις της διαβούλευσης.

Η σύνδεση πόλων δραστηριοτήτων στις γειτονιές της πόλης (ελεύθεροι χώροι, σχολεία, προνοιακές δομές κ.λπ.) μεταξύ τους, καθώς και με το κέντρο του Χαλανδρίου και τους σταθμούς του μετρό, η δημιουργία διαδρομών εξυπηρέτησης ήπιων μορφών μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο), η διαχείριση της στάθμευσης, η ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας, η ενίσχυση της προσβασιμότητας για όλους και ιδιαίτερα για τα εμποδιζόμενα άτομα καθώς και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι κάποιοι από τους σκοπούς του ΣΒΑΚ που προωθούνται στις γειτονιές της πόλης, όπως επισημαίνει η διοίκηση.

Τέλος, η δημοτική αρχή σημειώνει ότι η εφαρμογή όλων των παραπάνω, πέρα από το γεγονός ότι αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής στις γειτονιές, συμβάλλει και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της παρούσας υγειονομικής κρίσης, μέσω της απρόσκοπτης πρόσβαση των πεζών και των ΑμεΑ, με τη δημιουργία διαδρομών κίνησης πεζών σε οδούς, κοινόχρηστους χώρους και τα πεζοδρόμια της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet