Παγκόσμια διάκριση για το Χαλάνδρι στην αστική καινοτομία
Κοινωνία

Παγκόσμια διάκριση για το Χαλάνδρι στην αστική καινοτομία

Στη 15άδα του «τελικού» του 6ου Διεθνούς Βραβείου Αστικής Καινοτομίας της Guangzhou (Καντόνα) της Κίνας, προκρίθηκε το πρόγραμμα Cultural HIDRANT για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που υλοποιεί με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους ο Δήμος Χαλανδρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Χαλάνδρι επιλέχθηκε, από 11μελή διεθνή επιτροπή, μεταξύ 274 υποψηφιοτήτων από 193 δήμους 54 χωρών, ως ένα από τα κορυφαία παραδείγματα αστικής καινοτομίας, και θα διεκδικήσει ένα από τα βραβεία στις πέντε κατηγορίες του διαγωνισμού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Θα συμμετάσχει επίσης στο Παγκόσμιο Φόρουμ των δημάρχων, που φιλοξενείται τις ίδιες μέρες στην Guangzhou.

Η επιλογή των 15 φιναλίστ έγινε με βάση τα κριτήρια: καινοτομία, αποτελεσματικότητα, πλαίσιο/συνθήκες, αναπαραγωγιμότητα και συνάφεια με την τοπική εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και της Νέας Ατζέντας για τις Πόλεις (NUA) των Ηνωμένων Εθνών. Μπορείτε να δείτε τη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών ΕΔΩ. Ο εν λόγω διεθνής διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον μητροπολιτικό δήμο της Guangzhou των περίπου 80 εκατομμυρίων κατοίκων, με τη συνεργασία της UCLG – δηλαδή της διεθνούς δικτύωσης των Ενωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων, με έδρα την Βαρκελώνη, όπου συμμετέχουν πάνω από 500 δήμοι και τοπικές κυβερνήσεις – και της Παγκόσμιας Ένωσης Μεγάλων Μητροπόλεων.

Συνυποψήφιοι, με το Χαλάνδρι, για τα βραβεία είναι οι δήμοι Αττάλειας (Τουρκία), Μπογκοτά (Κολομβία), Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική), Κουανγκγιού (Κορέα), Ιζταπαλάπα (Μεξικό), Τζακάρτας (Ινδονησία), Καμπάλας (Ουγκάντα), Καζάν (Ρωσία), Μανχάιμ (Γερμανία), Πίμπρι Τσιντσουάντ (Ινδία), Ραμάλας (Παλαιστίνη), Σάο Πάολο (Βραζιλία), Τεχεράνης (Ιράν) και Τσιανίνγκ (Κίνα).

Η νέα διεθνής διάκριση του Cultural HIDRANT επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται στην αιχμή διεθνώς της αναζήτησης νέων πολιτικών διαχείρισης των αστικών και φυσικών πόρων, με βάση τις διεθνείς ατζέντες (των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε.) για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της πόλης σε όλα τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος.

Είναι η τρίτη φορά, μέσα στο 2023, που το πρόγραμμα αστικής καινοτομίας Cultural HIDRANT του Δήμου Χαλανδρίου επιλέγεται στη βραχεία λίστα διεθνών διαγωνισμών. Προηγήθηκε το Creative Bureaucracy Festival -παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση που διεξάγεται στο Βερολίνο- και η ευρωπαϊκή διοργάνωση Innovation in Politics Awards, που φέτος έλαβε χώρα στη Βαρσοβία.

Οι διακρίσεις του Cultural HIDRANT, όπως και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του, επιβραβεύουν αφενός τη διατομεακή του προσέγγιση, που αφορά στην πολυδιάστατη ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, και αφετέρου τη συνεργατική και συμμετοχική του μεθοδολογία, που δοκιμάζει καινοτόμες πρακτικές ενεργοποίησης και συνυπευθυνότητας των πολιτών. Η συμμετοχικότητα του προγράμματος επιτρέπει στους κατοίκους του Χαλανδρίου να νοιώθουν ότι αυτό που συντελείται στο πλαίσιο του Cultural HIDRANT, ανοίγει νέους δρόμους για μια πιο βιώσιμη πόλη, με επίκεντρο την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία τους, μέσω μιας συλλογικής αξιοποίησης γηγενών πόρων, γνώσεων και δεξιοτήτων

Στο πλαίσιο αυτό, όποιος/α κάτοικος Χαλανδρίου ενδιαφέρεται, μπορεί να γίνει κομμάτι του καινοτόμου εγχειρήματος, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • παίρνοντας αρδευτικό νερό από το Αδριάνειο Υδραγωγείο
  • συμβάλλοντας στην Ομάδα Αρχείου Τοπικής Ιστορίας και/ή στο HIDRANT festival
  • συμμετέχοντας στην «Αδριάνεια» Κοινότητα Χαλανδρίου για τη φροντίδα του Αδριάνειου Υδραγωγείου μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους του προγράμματος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet