Ράμπες και χώροι υγιεινής για ΑμεΑ σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Χαλανδρίου
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ράμπες και χώροι υγιεινής για ΑμεΑ σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Χαλανδρίου

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», πρώην «Φιλόδημος ΙΙ», της πρότασης που είχε καταθέσει ο Δήμος Χαλανδρίου το Δεκέμβριο του 2019 για την κατασκευή στα σχολεία της πόλης ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ, όπως ενημερώνει η διοίκηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η πρόταση για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ είναι προϋπολογισμού 285.000 ευρώ (ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου), εκ των οποίων τα 86.500 ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πρώην «Φιλόδημος ΙΙ», και τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους του Δήμου. Προβλέπει δε την κατασκευή 28 ραμπών AμεA και 29 χώρων υγιεινής AμεA στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλανδρίου, με σκοπό την ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλή πρόσβαση σε αυτές των ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο ή εμποδιζόμενων ατόμων γενικότερα, η οποία θα εξασφαλιστεί με το σωστό σχεδιασμό, τη σωστή επιλογή υλικών και τον ορθό τρόπο κατασκευής σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, επισημαίνει η δημοτική αρχή, προσθέτοντας πως ο Δήμος θα καλύψει με ίδιους πόρους τυχόν οικονομική διαφορά που θα προκύψει στην περίπτωση που το ποσό χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δεν επαρκέσει για την εξ’ ολοκλήρου εκτέλεση του έργου.

Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου, οι υπηρεσίες του Δήμου ετοιμάζουν τα τεύχη δημοπράτησης με σκοπό το έργο να δημοπρατηθεί έως το τέλος του χρόνου, σημειώνει η διοίκηση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προς τη δημοπράτησή του επιπλέον οδεύει και το έργο βελτίωσης της προσβασιμότητας των αύλειων χώρων και των εισόδων των κτηρίων, καθώς και οι κατασκευές προσβάσεων ΑμεΑ (ράμπες) στο πεζοδρόμιο ή στην είσοδο σχολικών συγκροτημάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 74.400 ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους του Δήμου, τονίζει η δημοτική αρχή.

Σκοπός, όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας «να καταστούν οι σχολικές μονάδες του Δήμου λειτουργικές και απόλυτα προσβάσιμες, ούτως ώστε να γίνει πράξη το “όλοι ίδιοι, όλοι ίσοι” στη σχολική κοινότητα».

Εγκατάσταση ανελκυστήρων

Τη λογική της εξασφάλισης καθολικής προσβασιμότητας εξυπηρετεί και η επιλογή του Δήμου Χαλανδρίου για τοποθέτηση ανελκυστήρων σε οκτώ σχολεία της πόλης. Το έργο προϋπολογισμού 260.400 ευρώ που χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και δευτερευόντως από ίδιους πόρους του Δήμου έχει συμβασιοποιηθεί και το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των ανελκυστήρων.

Τα οκτώ σχολεία της πόλης που επιλέχθηκαν για την εγκατάσταση των ανελκυστήρων, με βάση τις καταγεγραμμένες από τις δ/νσεις των σχολείων ανάγκες, είναι τα: 1ο, 4ο, 6ο, 7o και 11ο Δημοτικό, το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο και το 5ο Λύκειο Χαλανδρίου.

Θωράκιση από πυρκαγιά

Την έγκρισή της για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» αναμένει και η πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Χαλανδρίου από τον Δεκέμβριο του 2019 για την «εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας» για όλα τα σχολεία του Δήμου. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 256.160 ευρώ με ΦΠΑ, εκ των οποίων τα 52.500 ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα και τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους του Δήμου.

Ενεργειακή αναβάθμιση δέκα σχολείων

Πέραν τούτων μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνει και η δημοπράτηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης 10 σχολείων του Δήμου, το όποιο εντάχθηκε στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής και εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 750.000 ευρώ.

Το έργο αφορά σε «Παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Χαλανδρίου» και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής και προώθηση Χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Αστικές Περιοχές» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014 -2020».

Προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολείων σε τέσσερα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου:

  • 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο (Διονύσου & Καλλισπέρη).
  • 10ο Νηπιαγωγείο-4ο Νηπιαγωγείο-4ο Δημοτικό Σχολείο-5ο Λύκειο (Σαλαμίνος & Αριστοφάνους).
  • 5ο  Νηπιαγωγείο-5ο Δημοτικό Σχολείο (Αρκαδίας & Αργυροκάστρου).
  • 12ο Δημοτικό Σχολείο-15ο Νηπιαγωγείο (Ιωαννίνων & Ταϋγέτου).

Θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις στεγάνωσης και θερμομόνωσης, αντικατάστασης των κουφωμάτων (παραθύρων και εξώθυρες) και των φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας LED. Προβλέπονται συγκεκριμένα μονώσεις περίπου 4.733τ.μ., τοποθέτηση κουφωμάτων περίπου 2.200τ.μ. και 1.634 τεμαχίων φωτιστικών LED.

Δεδομένου ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1,250 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Χαλανδρίου θα διαθέσει το ποσό των 500.000 ευρώ από ίδιους πόρους για την ολοκλήρωσή του.

Η διοίκηση σημειώνει ότι ο Δήμος Χαλανδρίου για να διεκδικήσει την ένταξη του έργου, ολοκλήρωσε από το 2019 Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, το ΣΔΑΕΚ του Δήμου Χαλανδρίου προτείνει μία σειρά από ενέργειες που έχουν ως σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτήρια, προτείνοντας ενεργειακή αναβάθμιση σε επιλεγμένα δημοτικά κτίρια έως το 2022 και παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο σύνολο των δημοτικών κτηρίων έως το 2030.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων που έχουν χτιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, παρουσιάζουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση (με ανάλογες εκπομπές CO2) και δεν εξασφαλίζουν συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις

Τέλος, παράλληλα με όλα τα παραπάνω εξελίσσεται και το μεγάλο έργο παρεμβάσεων στις κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολείων της πόλης, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις σε 26 σχολικά συγκροτήματα της πόλης που στην κυριολεξία έχουν αλλάξει όψη.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, υποστήριξε ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου μένει σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση των έργων υποδομών που έχει ανάγκη η πόλη, παρά το γεγονός ότι η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τους ΟΤΑ.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Ρούσσος επεσήμανε:

«Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και με ίδιους πόρους του Δήμου προχωράμε στην υλοποίηση των έργων υποδομών που έχει ανάγκη η πόλη και πρωτίστως τα σχολεία μας που για πολλά χρόνια έδειχναν εικόνα εγκατάλειψης. Οι παρεμβάσεις στις κτηριακές υποδομές που μέχρι τώρα είχαν ως αποτέλεσμα 26 σχολικές μονάδες του Δήμου Χαλανδρίου να αλλάξουν όψη διευρύνεται με το έργο για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ και με το έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση καταρχήν 10 σχολείων. Ο σκοπός της σημερινής διοίκησης είναι σαφής: Θέλουμε σχολεία σύγχρονα, λειτουργικά φιλικά για παιδιά και καθηγητές αλλά παράλληλα φιλικά προς το περιβάλλον και κυρίως προσβάσιμα για όλους.

»Συνεχίζουμε να ιεραρχούμε ως πρώτιστη προτεραιότητα τις εκτεταμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης των σχολικών υποδομών, παρά την πανδημία, τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και την κρατική υποχρηματοδότηση σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet