Στο 1ο Δημοτικό Χαλανδρίου αποκολλήθηκαν σοβάδες, στο Δημοτικό Συμβούλιο προκλήθηκε ο «σαματάς»
Κοινωνία

Στο 1ο Δημοτικό Χαλανδρίου αποκολλήθηκαν σοβάδες, στο Δημοτικό Συμβούλιο προκλήθηκε ο «σαματάς»

Οι σοβάδες που αποκολλήθηκαν από το ταβάνι και έπεσαν σε αίθουσα διδασκαλίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 σήκωσαν πολύ «σκόνη» στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το βράδυ της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου. Εκεί βρίσκονταν εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου, του σχολείου στο οποίο συνέβη το γεγονός, αλλά και άλλων σχολείων της πόλης.

Ωστόσο, η συζήτηση που ακολούθησε – με αρκετές στιγμές έντασης – δεν έκανε «σοφότερους» τουλάχιστον όσους έχουν παρακολουθήσει πάμπολλες αντίστοιχες συζητήσεις σε Δημοτικά Συμβούλια. Σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές σχολείων, αδυναμία συστηματικών ελέγχων, «μπάχαλο» και «μπαλάκι» ευθυνών για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων, εξουθενωτικό για τη λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών θεσμικό πλαίσιο και βέβαια – και εδώ βρίσκεται η «καρδιά» του προβλήματος – οι μνημονιακές δεσμεύσεις και της παρούσας κυβέρνησης, που έχουν «ροκανίσει» όλους τους πόρους που απαιτούνται για να ξεπεραστούν οι προαναφερόμενοι «σκόπελοι» συνθέτουν το περίπλοκο «παζλ» της σχολικής κοινότητας και στον Δήμο Χαλανδρίου.

Οι γονείς αναμένουν για μήνες τις μελέτες στατικής επάρκειας των σχολείων
Δημήτρης Βασιλάκης, πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου.

Στην προκειμένη περίπτωση και με αφορμή το συμβάν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου, Δημήτρης Βασιλάκης, υπενθύμισε στη διοίκηση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι «χρόνια τώρα» ζητεί να γίνονται τεχνικοί έλεγχοι από τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας, ώστε να προλαμβάνονται αντίστοιχα γεγονότα και να γίνονται εγκαίρως οι απαραίτητες επισκευές. Επίσης, έχει θέσει το θέμα «θέσπισης Τεχνικού Μητρώου» για κάθε σχολείο, όπου θα καταγράφονται τα προβλήματα που διαπιστώνονται και οι επεμβάσεις – επισκευές που γίνονται. «Να υπάρχει, δηλαδή, το ιστορικό κάθε σχολικής μονάδας. Αν είχαν γίνει αυτά, είναι βέβαιο ότι αυτό το συμβάν που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα παιδιών και δασκάλων θα είχε προληφθεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ένωσης.

Παράλληλα, και με αφορμή τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο, επανέλαβε το, επίσης, χρόνιο αίτημα της Ένωσης να ελεγχθεί και η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, «καθώς στη χώρα μας ο κίνδυνος ενός ισχυρού σεισμού είναι μόνιμος», όπως είπε.

Αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου είπαν ότι και αυτοί από την πλευρά τους έχουν θέσει από τον περασμένο Μάρτιο αντίστοιχα αιτήματα, στα οποία δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη και «δεσμευτική» απάντηση. Επίσης, με αφορμή την προβολή από μέρους της διοίκησης του προβλήματος έλλειψης ανθρώπινων πόρων για τον άμεσο έλεγχο όλων των σχολείων, οι γονείς αναρωτήθηκαν εάν αυτό θα είναι η απάντηση στην περίπτωση που κάποιο παιδί τραυματισθεί από κάποια πτώση σοβάδων στο μέλλον…

Μειοψηφία: Όπου θέλει η διοίκηση βρίσκει τις λύσεις…
Λούλα Καρατζά, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου.

Σκληρή κριτική για το θέμα δέχθηκε η διοίκηση από την πλευρά της μειοψηφίας και ιδιαίτερα της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λούλας Καρατζά, η οποία είχε και έντονο διάλογο με τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο.

Η κ. Καρατζά είπε ότι τέτοιου είδους θέματα θα έπρεπε να απασχολούν ακόμη και σε μονοθεματικές συνεδριάσεις το Σώμα, ενώ επέκρινε δριμύτατα τον δήμαρχο τόσο για την αρχική τοποθέτησή του (σ.σ.: ο δήμαρχος στην εισήγησή του κατά τη συζήτηση του θέματος είχε πει ότι ευτυχώς που δεν είχαμε κάποια δυσάρεστη συνέπεια από την πτώση σοβάδων στο σχολείο), όσο και για τη θέση του ότι οι Κτηριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.) είναι αρμόδιες και για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων.

«Είστε υπεύθυνοι για όλα τα δημόσια κτήρια που βρίσκονται στα όρια του Δήμου» αντέτεινε η κ. Καρατζά, συμπληρώνοντας ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολικών υποδομών «είναι θέμα εξαμήνου και όχι πενταετίας». Η ίδια, μάλιστα, τόνισε ότι θα μπορούσε ο Δήμος να προβεί και σε εξωτερικές αναθέσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέληξε ότι «η διοίκηση όπου θέλει, προλαβαίνει και βρίσκει λύσεις», συμπληρώνοντας πως όταν δεν έχεις λύσει βασικά προβλήματα στην πόλη σου, «κόβεις» από άλλες εκδηλώσεις και ρίχνεις το βάρος σου σε αυτά.

Διοίκηση: Κάνουμε τιτάνιες προσπάθειες – Κάποιοι φαίνεται θέλουν θύματα
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Εκ μέρους της διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, εξήγησε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να ελέγχουν την κατάσταση των σχολείων, είτε μετά από αιτήματα των διευθυντών τους, είτε στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει επαρκής ενημέρωση των υπεύθυνων των σχολείων για ό,τι προβλήματα προκύπτουν, κάτι που δεν συμβαίνει, όπως άφησε να

Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου.

εννοηθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ των διευθυντών και των εκπροσώπων των συλλόγων γονέων.

Ο κ. Γερολυμάτος εξήγησε, επίσης, και τις δυσκολίες που συναντώνται σε περιπτώσεις σχολείων που στερούνται ακόμη και οικοδομικών αδειών, αλλά και στα προσκόμματα που θέτει το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση πολλών ανάλογων ζητημάτων. Ειδικά για τις μελέτες στατικότητας σημείωσε ότι έχουν «τεράστιο προϋπολογισμό», ενώ η έλλειψη οικοδομικών αδειών δυσκολεύει τις υπηρεσίες από τα να έχουν επαρκή στοιχεία για να ελέγξουν την κατάσταση των σχολικών κτηρίων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος απάντησε κι αυτός με οξύ τόνο στην οξεία κριτική από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης, λέγοντας ότι μερικά θέματα δεν προσφέρονται για αντιπολίτευση και προσθέτοντας ότι «κάποιοι θα ήθελαν ίσως θύματα, για να μπορούν να λένε όσα λένε».

Επί της ουσίας, τόνισε ότι ουσιαστική υπεύθυνη για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων είναι η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. και ότι ο Δήμος «καθ’ υπέρβασιν» προχωρεί σε αρκετές παρεμβάσεις, κυρίως μετά από σχετικά αιτήματα των διευθυντών των σχολείων. Είπε, ωστόσο, ότι οι 17 μηχανικοί του Δήμου, για μια τόσο μεγάλη πόλη, είναι φυσικό να μην επαρκούν ώστε να γίνονται όλα όσα χρειάζονται. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισήμανε, «έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά και ατέλειωτες ώρες δουλειάς για την προστασία των δημόσιων χώρων και τη βελτίωση των υποδομών και αυτό φαίνεται».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet