Συνοικισμός Χαλανδρίου: Άρχισε το έργο ανάπλασης που αποφάσισαν οι κάτοικοι
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Συνοικισμός Χαλανδρίου: Άρχισε το έργο ανάπλασης που αποφάσισαν οι κάτοικοι

«Η υλοποίηση ενός έργου πνοής», το οποίο αποφάσισαν και διαμόρφωσαν στις συνελεύσεις τους οι κάτοικοι της περιοχής Συνοικισμού του Χαλανδρίου, ξεκίνησε την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Πρόκειται για το έργο «Συμμετοχικής Ανάπλασης της περιοχής Συνοικισμού», το οποίο περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη διαμόρφωση της παραρεμάτιας περιοχής από την οδό Σολωμού έως τη Βαλαωρίτου, μια διαδρομή που οδηγεί στο ανοιχτό τμήμα της ρεματιάς Χαλανδρίου. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την ανάπλαση του πάρκου του Συνοικισμού, όπως και την ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ που βρίσκεται εντός του πάρκου.

«Η έναρξη των εργασιών είναι το επιστέγασμα μιας επίπονης και επίμονης προσπάθειας δύο και πλέον ετών της σημερινής διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου για την υλοποίηση του πρώτου στο Χαλάνδρι έργου συμμετοχικού προϋπολογισμού, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη ενός δημόσιου ελεύθερου χώρου, θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα λειτουργήσει ως πρότυπο για μελλοντικές παρεμβάσεις» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Από τις αρχές του 2017, όταν απευθύναμε το πρώτο κάλεσμα στους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στις συνελεύσεις που θα προέκριναν τα αναγκαία έργα ανάπλασης στην περιοχή τους, διανύσαμε, μαζί τους πολίτες, μια δύσκολη διαδρομή» σημειώνει από την πλευρά του ο δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος, ο οποίος βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στον Συνοικισμό στο εργοτάξιο που ξεκίνησε στην περιοχή, για να προσθέσει:

«Καταφέραμε ωστόσο να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα προσκόμματα και να καταλήξουμε στο πρώτο έργο συμμετοχικού προϋπολογισμού. Με το έργο αυτό κάνουμε πράξη το σύνθημά μας “η πόλη στους πολίτες” και βάζουμε το θεμέλιο λίθο για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη γειτονιά, ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι να έχουν την τελική και υποχρεωτική για τον Δήμο επιλογή για τη διάθεση των δικών τους χρημάτων».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση που προκρίθηκε από το Δήμο ήταν αυτή που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη στήριξη στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της περιοχής.

Διαμόρφωση παραρεμάτιας ζώνης

Στο ίδιο έργο εντάσσεται και «η διαμόρφωση της παραρεμάτιας ζώνης στην περιοχή οδού Γρίβα». Αφορά στην ανάπλαση της παραρεμάτιας ζώνης στην Αιγαίου (από Παπαρηγοπούλου έως Σολωμού) και στην Ποταμού Καλαμά (από Δικάστρου έως Σολωμού) και προβλέπει μεταξύ άλλων την κατασκευή αγωγών ομβρίων, πεζοδρομήσεις των οδών Ποταμού Καλαμά και Αιγαίου, διαμορφώσεις με φυτεύσεις, καθιστικά, πέτρινα στοιχεία, προστατευμένη ζώνη πεζών με διόδους πρόσβασης ΑμεΑ, καθώς και ανάπλαση των πρανών έως το ρέμα με φυτεύσεις.

Το συνολικό έργο είναι προϋπολογισμού 670.000 ευρώ (ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου) και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του Δήμου.

Έργα συμμετοχικού προϋπολογισμού

Παρότι η υλοποίηση έργων συμμετοχικού προϋπολογισμού εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως του ευρωπαϊκού βορρά, στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Στον Δήμο Χαλανδρίου η διαδικασία ξεκίνησε μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (14 Νοεμβρίου 2016), για την πιλοτική εφαρμογή της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το οικονομικό έτος 2017.

Ακολούθησε η πρώτη συνέλευση στην πολεοδομική ενότητα του Συνοικισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας προέκυψε και η συντονιστική επιτροπή που οργάνωσε τις διαβουλεύσεις στις γειτονιές (στην περίπτωση Συνοικισμού έγιναν σε τρεις γειτονιές) και συνέθεσε τις προτάσεις-αιτήματα που διατύπωσαν οι κάτοικοι.

Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν στη λαϊκή συνέλευση που ακολούθησε και η οποία πήρε και τις τελικές 17 προτάσεις-αιτήματα που κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet