Σ. Ρούσσος: Ο βρόγχος της γραφειοκρατίας στραγγαλίζει την Αυτοδιοίκηση
Κοινωνία

Σ. Ρούσσος: Ο βρόγχος της γραφειοκρατίας στραγγαλίζει την Αυτοδιοίκηση

Τα προσκόμματα που βάζει η γραφειοκρατία στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της ένταξης στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής Πεύκο Πολίτη και της μετεγκατάστασης των Ρομά από τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο, ανέδειξε με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Παρόν» ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή.

Ειδικότερα, διοίκηση του Δήμου αναφέρει τα εξής για το προαναφερθέν άρθρο:

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου έγραψε για «βαθύ γραφειοκρατικό κράτος» που πνίγει τις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης να επιλύσουν προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις στο θέμα της ένταξης του Πεύκο Πολίτη στο Σχέδιο Πόλης: «Έχει παρέλθει ένας και πλέον μήνας από την ευρεία τηλεδιάσκεψη που κάναμε με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αρθούν τα γραφειοκρατικά αδιέξοδα και να προχωρήσει, μετά από μισό αιώνα, η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής Πεύκο Πολίτη μια λωρίδας γης ανάμεσα σε τέσσερις σταθμούς μετρό που απέχει μόλις εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο του Χαλανδρίου, και μόλις 9 χλμ. από την Ομόνοια.

»Σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη καθορίστηκε από κοινού ένας οδικός χάρτης για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που εγείρονται. Εκφράστηκε μάλιστα δημόσια και με ρητό τρόπο η κατηγορηματική θέση της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας, ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να χρονίζει άλλο.

»Ελπίζω ότι οι υποσχέσεις δεν θα αποδειχθούν ψεύτικες, για μια ακόμη φορά. Το ανάλγητο γραφειοκρατικό κράτος αδιαφορεί και συνεχίζει να εμπαίζει 5.000 ανθρώπους στους οποίους ανήκουν οι 1.180 ιδιοκτησίες στην εκτός σχεδίου περιοχή. Συνεχίζει να εμπαίζει τον Δήμο που αδυνατεί να υλοποιήσει έργα στην περιοχή (ασφαλτοστρώσεις, όμβρια) και να αξιοποιήσει ως χώρο πρασίνου το ακίνητο των 30στρ. στην περιοχή του Νομισματοκοπείου που του εκχωρήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το 2018 Συνεχίζει να εμπαίζει τους 90.000 κατοίκους του Χαλανδρίου που δεν τους αξίζει μια «παραγκούπολη» στην καρδιά της πόλης τους», υπογράμμισε ο Σίμος Ρούσσος.

«Παντελής η απουσία της Πολιτείας»

Τόνισε δε την «παντελή απουσία της Πολιτείας» στο κρίσιμο θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά από τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο, υποστηρίζοντας: «Η Περιφέρεια Αττικής παρότι ενέταξε στο ΠΕΠ Αττικής και υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2019 το “Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου” δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ, για την προώθηση του σχεδίου μετεγκατάστασης των Ρομά στον οικιστικό ιστό και σταδιακής κατάργησης του καταυλισμού.

»Η Πολιτεία συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στην προσπάθεια του Δήμου να άρει την πολυετή κατάσταση ομηρίας των ιδιοκτητών των οικοπέδων στην περιοχή, των κατοίκων της περιοχής και βέβαια των ίδιων των Ρομά, τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους-φαντάσματα, χωρίς οντότητα εκτός του καταυλισμού.

»Εύλογα αναρωτιέται ο απλός πολίτης μήπως κάποιοι επιθυμούν να τον κρατούν δέσμιο με προεκλογικές υποσχέσεις», συμπλήρωσε.

«Το θέμα είναι θεσμικό»

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου επεσήμανε ότι ανάλογες δυσκολίες στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι της επικράτειας, συμπεραίνοντας ότι «οι αγκυλώσεις του βαθέως κράτους ποδηγετούν, πνίγουν στην κυριολεξία, κάθε πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης. Το θέμα είναι θεσμικό, όχι οικονομικό,  και διατρέχει όλη τη μεταπολεμική ιστορία του ελληνικού κράτους.

»Αναρωτιέμαι μήπως ήρθε η ώρα η Πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και την πρωτοβουλία για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να εκλείψει ο γραφειοκρατικός βρόγχος που στραγγαλίζει την έτσι κι αλλιώς αφημένη στην τύχη της Αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet