Το Αδριάνειο Υδραγωγείο στον Δήμο Χαλανδρίου «ζωντανεύει» ξανά
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο στον Δήμο Χαλανδρίου «ζωντανεύει» ξανά

Στην κατασκευή του πρώτου δικτύου αποκλειστικά μη-πόσιμου νερού προχωρά η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου, στo πλαίσιo του προγράμματος αστικής καινοτομίας CulturalHIDRANT, μέσω του οποίου θα «ζωντανέψει» το ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο στο Χαλάνδρι. Η διαδρομή του υπόγειου δικτύου μη-πόσιμου νερού από το Αδριάνειο Υδραγωγείο οριστικοποιήθηκε ήδη.

Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, μετά από 60 χρόνια εκτός λειτουργίας, το πολύτιμο νερό που κυλάει μέσα στο Αδριάνειο ξαναγίνεται προσβάσιμο στους κατοίκους του Χαλανδρίου για ποτιστικές και άλλες ανάγκες.

«Το δίκτυο αξιοποιεί εκ νέου τις ανεκμετάλλευτες ποσότητες νερού που έρρεαν στο εγκαταλειμμένο ρωμαϊκό υδραγωγείο. Το νερό αυτό, προερχόμενο από υδρομάστευση του υδροφόρου ορίζοντα τοπικά στο Χαλάνδρι, επαναχρησιμοποιείται με μία λογική κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πολύτιμου πόσιμου νερού και ενέργειας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το δίκτυο αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη και έχει συνολικό μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων. Το ένα τμήμα του αφορά την περιοχή του Συνοικισμού. Ξεκινώντας από το φρεάτιο 102 του Αδριάνειου και τη δεξαμενή στην οδό Ελ Αλαμέιν, ξεδιπλώνεται από τη μια κατά μήκος της Ρεματιάς έως την οδό Γυφτοπούλου και από την άλλη μέχρι τη Ριζάρειο Σχολή. Το άλλο τμήμα του δικτύου, με εκκίνηση το φρεάτιο 85 του Αδριάνειου, στη διασταύρωση της οδού Κόδρου και Εθνική Αντιστάσεως, διατρέχει τη δεύτερη μέχρι το πάρκο της Αγ. Βαρβάρας. Στα δύο τμήματα υπάρχουν διακλαδώσεις, ενώ εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό επέκτασης του δικτύου μη-πόσιμου νερού σε δεύτερη φάση και στο Χαλάνδρι και κατά μήκος του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο σύνολό του, που διαπερνά 8 Δήμους της Αττικής.

Κοινότητα νερού

Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο του CulturalHIDRANT, προγραμματίζεται η δημιουργία ενός δικτύου διανομής μη-πόσιμου νερού με υδροφόρες του Δήμου Χαλανδρίου σε κατοίκους του που δεν κατοικούν κοντά στο υπόγειο δίκτυο.

Επιπλέον, το τελευταίο αποτελεί την πρώτη, υποδομιακή φάση, συγκρότησης μίας κοινότητας πολιτών για τη λήψη αποφάσεων ως προς την αξιοποίηση του νερού του υδραγωγείου, που θα αποτελείται από τους χρήστες του δικτύου, είτε συνδέονται απευθείας είτε μέσω υδροφόρων με αυτό.

Οι κάτοικοι της περιοχής που θέλουν να συνδεθούν στο δίκτυο μη-πόσιμου νερού μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στέλνοντας email είτε απευθείας στο πρόγραμμα στη διεύθυνση [email protected] είτε στο πρωτόκολλο του Δήμου Χαλανδρίου απευθυνόμενοι «προς το πρόγραμμα CulturalHIDRANT για σύνδεση με το Δίκτυο Μη-Πόσιμου Νερού».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet