Το μήνυμα του δημάρχου Χαλανδρίου για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Το μήνυμα του δημάρχου Χαλανδρίου για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, έστειλε το δικό του μήνυμα για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ειδικότερα, ο κ. Ρούσσος αναφέρει σχετικά: «14 Σεπτεμβρίου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998. Την ανάγκη να μην ξεχάσουμε τα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία και τις ζωές μας.

»Λένε ότι η μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι ο αιώνιος αγώνας ενάντια στην εξουσία. Λένε ακόμη ότι όποιος περιφρονεί την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο αυτά ισχύουν. Πιστεύω όμως ότι τις μέρες μνήμης όπως η σημερινή αξίζει να θυμόμαστε. Η φωτιά της Σμύρνης, οι σφαγές, το ξεκλήρισμα του ελληνισμού της Ιωνίας, η προσφυγιά σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία και τις ζωές μας.

»Να θυμόμαστε ότι τίποτα καλό δεν έχουν να προσμένουν οι απλοί άνθρωποι από μεγάλες ιδέες και λυκοσυμμαχίες με τα συμφέροντα των ισχυρών αυτού του κόσμου. Γιατί αυτοί, αφού εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, θα παρακολουθούν αδιάφοροι την καταστροφή μας, όπως συνέβη τότε στο λιμάνι της Σμύρνης.

»Να θυμόμαστε ότι πίσω από κάθε μεγάλη τραγωδία κρύβονται μικροί, κυνικοί και αλλοπαρμένοι με την εξουσία άνθρωποι. Όπως εκείνοι που ενώ γνώριζαν τα μελλούμενα, ψήφιζαν νόμους που απαγόρευαν την εκκένωση και τη σωτηρία των Σμυρνιών -αδιάψευστη μαρτυρία ο νόμος 2870/1922, αλλά και το τελευταίο κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στον ύπατο Αρμοστή της Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη-ή δήλωναν ξεδιάντροπα ότι καλύτερα τους Σμυρνιούς να τους πετσοκόψουν οι Τούρκοι, παρά να ανατρέψουν τα πάντα ερχόμενοι στην Αθήνα.

»Να μην ξεχάσουμε την απανθρωπιά, την προκατάληψη και τον ρατσισμό με τα οποία το επίσημο κράτος αντιμετώπισε το 1.500.000 των Μικρασιατών προσφύγων. Να μην ξεχάσουμε ότι τους στοίβαξε στα λοιμοκαθαρτήριατης Σαλαμίνας, της Κέρκυρας, της Καλαμαριάς και της Μακρονήσου, ότι διαπόμπευσε τις γυναίκες του, πετροβόλησε τις παράγκες τους, πριν τους εκμεταλλευτεί για να πλουτίσουν οι προύχοντες από τη φτώχεια και την ανάγκη τους.

»Να μην αφήσουμε να χαθεί από τη συλλογική μνήμη το ανεξάντλητο απόθεμα δύναμης, πολιτισμού και δημιουργίας που είχε μέσα του ο μικρασιατικός ελληνισμός, για να μπορέσει να ξαναχτίσει από την αρχή τη ζωή και τη χώρα, όπως έκανε τις δεκαετίες του ’20, του ’30 και του ’40.

»Σήμερα που οι θάλασσες ξαναγεμίζουν βάρκες απελπισμένων και άψυχα σώματα και οι μεγάλοι ξαναμοιράζουν τη Γη, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, ας ξαναθυμηθούμε τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης.

»Αισθάνομαι ευτυχής που στην πόλη μας υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο δεν ξεχνούν την ιστορία και τις ρίζες τους, αλλά συνεισφέρουν από το περίσσευμα της ψυχής τους σε κάθε δράση αλληλεγγύης, σε κάθε πρωτοβουλία διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης.

»Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου η ελληνική σημαία θα κυματίζει σήμερα μεσίστια στο δημαρχείο Χαλανδρίου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet