Ψήφισμα ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου με αφορμή την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
zougla.gr
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ψήφισμα ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου με αφορμή την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) Χαλανδρίου, με αφορμή την αναγγελία αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σημειώνει ότι «η Σύμβαση αυτή θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική νομική πρωτοβουλία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

Ειδικότερα, η ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου αναφέρει τα εξής στο σχετικό ψήφισμα:

Η αναγγελία της Τουρκίας για αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση και εμποδίζει την προσπάθεια προστασίας των γυναικών, αλλά και των δικαιωμάτων του ανθρώπου γενικότερα.

Όταν τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισαν πριν από 10 χρόνια ακριβώς (Μάιος του 2011), στην Κωνσταντινούπολη, την υιοθέτηση της Σύμβασης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η Τουρκία ήταν το πρώτο κράτος που την επικύρωσε. Μέχρι σήμερα, η Σύμβαση έχει επικυρωθεί από 34 κράτη-μέλη του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η Σύμβαση αυτή θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική νομική πρωτοβουλία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία το φαινόμενο αυτό καταγράφει ανοδική πορεία διεθνώς. Χάρη στη Σύμβαση, μεγάλος αριθμός κρατών έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων που συμβάλλουν στην ευρύτερη προστασία των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή βίας.

Θεωρούμε ότι η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων γυναικών στην Τουρκία, όπου τώρα αντιμετωπίζουν όχι μόνο τη βία, αλλά και εμπόδια κάθε είδους σε καθημερινή βάση.

Η ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στις γυναίκες της Τουρκίας, που διαμαρτύρονται για την απόφαση αυτήν, και υπόσχεται να συνεχίσει να εργάζεται για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων και την αλληλεγγύη προς όσες αδικούνται με οποιονδήποτε τρόπο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet