1,25 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση εννέα σχολείων του Δήμου Χαλανδρίου
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

1,25 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση εννέα σχολείων του Δήμου Χαλανδρίου

Στην ενεργειακή αναβάθμιση εννέα σχολείων θα προχωρήσει ο Δήμος Χαλανδρίου, μετά την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 750.000 ευρώ.

Το έργο αφορά σε «Παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Χαλανδρίου» και εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής και προώθηση Χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Αστικές Περιοχές» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014 -2020».

Προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση εννέα σχολείων σε τέσσερα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου:

  • 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο (Διονύσου & Καλλισπέρη).
  • 4ο Νηπιαγωγείο – 4ο Δημοτικό Σχολείο – 5ο Λύκειο (Σαλαμίνος & Αριστοφάνους).
  • 5ο  Νηπιαγωγείο – 5ο Δημοτικό Σχολείο (Αρκαδίας & Αργυροκάστρου).
  • 12ο Δημοτικό Σχολείο – 15ο Νηπιαγωγείο (Ιωαννίνων & Ταϋγέτου).

Θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις στεγάνωσης και θερμομόνωσης, αντικατάστασης των κουφωμάτων (παραθύρων και εξώθυρες) και των φωτιστικών σωμάτων με νέα τεχνολογίας LED, ενώ προβλέπονται μονώσεις περίπου 4.733τ.μ., τοποθέτηση κουφωμάτων περίπου 2.200 τ.μ. και 1.634 τεμαχίων φωτιστικών LED.

Δεδομένου ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1,25 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Χαλανδρίου θα διαθέσει το ποσό των 500.000 ευρώ από ίδιους πόρους για την ολοκλήρωσή του.

Η υλοποίηση του έργου θα πρέπει να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, όπως ορίζεται στην πράξη ένταξης.

Ο Δήμος Χαλανδρίου για να διεκδικήσει την ένταξη του έργου, ολοκλήρωσε από το 2019 Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ),, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το σύμφωνο των δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, το ΣΔΑΕΚ του Δήμου Χαλανδρίου προτείνει σειρά από ενέργειες που σκοπεύουν την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτήρια, με ενεργειακή αναβάθμιση σε επιλεγμένα δημοτικά κτήρια έως το 2022 και παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο σύνολο των δημοτικών κτηρίων έως το 2030.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων που έχουν χτιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, παρουσιάζουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση (με ανάλογες εκπομπές CO2) και δεν εξασφαλίζουν συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες.

Με αφορμή την ένταξη του έργου ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος δήλωσε:

«Με μεγάλη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την ένταξη του μεγάλου έργου ενεργειακής αναβάθμισης εννέα σχολείων του Δήμου μας, τα οποία λόγω της παλαιότητάς τους έχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας με σοβαρές επιβαρύνσεις για το περιβάλλον και τους προϋπολογισμούς των σχολικών επιτροπών, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα, από άποψη συνθηκών, για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

»Το έργο σε συνδυασμό με τη μεγάλη εργολαβία ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη για παρεμβάσεις σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης, αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα των σχολείων του Χαλανδρίου.

»Θέλουμε σχολεία λειτουργικά, σύγχρονα και πάνω απ’ όλα φιλικά για τη μαθητική κοινότητα και το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούμε στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και ίδιους πόρους του Δήμου και μάλιστα σε μίαν πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους ΟΤΑ». 

Ο κ. Ρούσσος εξέφρασε τέλος ευχαριστίες προς και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής για την καθοριστική συμβολή τους στη διαδικασία ένταξης του έργου.  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet