“Μεγάλη νίκη” στην υπόθεση των Ρομά, αλλά το πρόβλημα παραμένει…
Κοινωνία

“Μεγάλη νίκη” στην υπόθεση των Ρομά, αλλά το πρόβλημα παραμένει…

Για δικαίωση της θέσης που είχε λάβει η δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβριο του 2014 για την πολυσυζητημένη υπόθεση των Ρομά του Νομισματοκοπείου έκανε λόγο ο δήμαρχος Χαλανδρίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016.

Ενημερώνοντας το Σώμα ότι το ΣτΕ απέρριψε τη μεταφορά των Ρομά στο όρος Πατέρα, ακυρώνοντας ουσιαστικά το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο είχε στηριχθεί η σχετική εισαγγελική παραγγελία, ο κ. Σίμος Ρούσσος είπε ότι με αυτόν τον τρόπο «βελτιώνεται» η θέση των αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων που αντιμετώπισαν προκαταρκτικές εξετάσεις και ανακριτικές επιτροπές για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέροντας ονομαστικά τους πρώην δύο γενικούς γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δημήτρη Καλογερόπουλο και Μανώλη Αγγελάκα, καθώς και τον τέως δήμαρχο Γιώργο Κουράση.

Η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία αποδεικνύεται ότι η προτεινόμενη μεταφορά των Ρομά ήταν «προβληματική», σημείωσε ο δήμαρχος, αποτελεί «ηθικό δίδαγμα» για όσους «υπό την πίεση συλλόγων ιδιοκτητών και περιοίκων και των κραυγών σε διάφορα ΜΜΕ» έσπευσαν να κατηγορήσουν τη δημοτική Αρχή Χαλανδρίου ότι αυθαιρετεί και δεν ακολουθεί τον νόμο, ενώ μίλησε ακόμη για «μία πολύ μεγάλη νίκη του ανθρωπισμού και του νομικού πολιτισμού κατά του σκοταδισμού, της συντήρησης και του ρατσισμού».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα που ταλαιπωρεί για εδώ και περίπου 40 χρόνια την περιοχή και σχετίζεται με τις άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι Ρομά και τις παρεπόμενες συνέπειες αυτών των συνθηκών στους περιοίκους, περιμένει τη λύση του. Μία λύση που ο Δήμος προωθεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής, με εκπροσώπους των οποίων συνομίλησε πρόσφατα για το θέμα σε σύσκεψη υπό τον  υφυπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα.

Τέλος, όπως ο ίδιος εκτίμησε, η αντιμετώπιση του θέματος «βρίσκεται σε καλό δρόμο» και σύντομα θα υπάρξει μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη μετεγκατάσταση των Ρομά.

Λιγότερο αισιόδοξος παρουσιάστηκε για το θέμα ο δημοτικός σύμβουλους της παράταξης Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι, Νίκος Πανταζής, ο οποίος, αν και συνεχάρη τον δήμαρχο για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, έσπευσε να προσθέσει ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των Ρομά δεν μπορεί «παρά να γίνει με βίαιο τρόπο». Πρόσθεσε δε τον προβληματισμό του ότι στην υπό σχεδιασμό ένταξη της περιοχής Πεύκο Πολίτη στο σχέδιο οι επίμαχοι χώροι χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστοι και αναρωτήθηκε «αν δεν μπορούμε σήμερα να βγάλουμε τους Ρομά από ιδιόκτητους χώρους, θα τους βγάλουμε αύριο από δημόσιους;».

Μάλιστα, όταν του επισημάνθηκε από πλευράς διοίκησης ότι η τοποθέτηση περί «βίαιης απομάκρυνσης» είναι προσβλητικό να ακούγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο σύμβουλος της μειοψηφίας είπε ότι δεν υιοθετεί τη βία, αλλά -όπως έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις- ουδέποτε οι Ρομά δέχθηκαν να μεταφερθούν με τη θέλησή τους. «Ο μόνος τρόπος για να τους πείσεις να φύγουν είναι είτε να τους πληρώσεις, είτε να τους απομακρύνεις με τη βία και θα το δείτε» κατέληξε ο κ. Ν. Πανταζής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet