Δήμος: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της πόλης»
Πολιτική

Δήμος: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της πόλης»

Αύριο, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος θα μεταβεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για να «εξετασθεί ανομωτί και να παράσχει εξηγήσεις σχετικά με ερευνώμενες αξιόποινες πράξεις απείθειας – παράβασης καθήκοντος». Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Χαλανδρίου είχε αρνηθεί να παραδώσει στοιχεία που σχετίζονται με τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου και την αξιολόγηση έπειτα και από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία ακυρώθηκε από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Συνήγοροι του δημάρχου είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η πλευρά του Δήμου Χαλανδρίου θα προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152 κατά της απόφασης του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής η οποία ακύρωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως μας ενημερώνει ανακοίνωση του Δήμου. Στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται και ένα ιστορικό της υπόθεσης, στο οποίο η δημοτική αρχή Χαλανδρίου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η νέα δημοτική αρχή να αποσυντονιστεί, να μην ασχοληθεί με τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας» και δηλώνει ότι «Οι ανάγκες των πολιτών του Χαλανδρίου θα γίνουν σεβαστές».

Ένα χρήσιμο ιστορικό

Η προεκλογική δέσμευση της νέας διοίκησης του Δήμου ήταν να εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις για μια ουσιαστική ανατροπή των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών στον Δήμο. Να υπερασπιστεί τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ενισχύσει τις δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να ακολουθήσει έναν διαφορετικό τρόπο διοίκησης με στόχο τη διεύρυνση της δημοκρατίας και της διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων επιζητώντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Εκτιμώντας ότι περαιτέρω μείωση του προσωπικού είναι αδύνατη καθώς αυτό θα σήμαινε αποδυνάμωση ή και εξαφάνιση δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες, η καινούργια δημοτική αρχή αρνήθηκε να συναινέσει στον έλεγχο των συμβάσεων των μισών περίπου εργαζομένων του δήμου (οι περισσότεροι από τους Παιδικούς Σταθμούς, από την υπηρεσία Πρασίνου κ.λπ.),οι συμβάσεις των οποίων από το 1995 μετατράπηκαν από αορίστου χρόνου σε ορισμένου.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στον Δήμο Χαλανδρίου αρνούνται να αποτελέσουν τα νέα θύματα της μνημονιακής δέσμευσης για 6.500 χιλιάδες απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό καμία σχέση δεν έχει με την τυχόν ύπαρξη πλαστών πτυχίων ή άλλων δικαιολογητικών σπουδών τα οποία ελέγχονται ούτως ή άλλως από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από την 1η Ιανουαρίου 2014 και για τα οποία ο μέχρι τώρα έλεγχος (από τα 567 που έχουν σταλεί, έχουν ελεγχθεί τα 165) δεν έχει αποκαλύψει τυχόν παρανομίες.

Στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή δέχεται πολυποίκιλες πιέσεις από όσους επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτα στην πόλη, με προπομπό τον διορισμένο από την κυβέρνηση γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Όμως στις 12 Οκτωβρίου η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο των συμβάσεων των εργαζομένων στον Δήμο. Αυτή η πράξη προσβάλλει κατάφωρα κάθε έννοια δημοκρατίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συνταγματικότητα του Νόμου 4250 στον οποίο βασίζονται οι ενέργειες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του κ. Μανώλη Αγγελάκα, δεν έχει κριθεί ακόμα. Είναι φανερό ότι με τη βίαιη αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η νέα δημοτική αρχή να αποσυντονιστεί, να μην ασχοληθεί με τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας, να μην μπορέσει από την αρχή να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην πόλη και τους κατοίκους της.

Η νέα διοίκηση του Δήμου είναι υποχρεωμένη, για άλλη μία φορά, να δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις το αυτονόητο: Τα οξυμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν δεν επιτρέπουν να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω. Οι ανάγκες των πολιτών του Χαλανδρίου θα γίνουν σεβαστές πέρα από πολιτικά παιχνίδια, πολυποίκιλα συμφέροντα και μνημονιακές δεσμεύσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet