Μειοψηφικά… πυρά κατά διοίκησης Σίμου Ρούσσου για τον προϋπολογισμό
Πολιτική

Μειοψηφικά… πυρά κατά διοίκησης Σίμου Ρούσσου για τον προϋπολογισμό

Μεταμεσονύχτιες ώρες συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Χαλανδρίου για το 2016, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου 2015, αφού η εισήγηση από την αρμόδια αντιδήμαρχο Ελένη Χριστούλη ξεκίνησε λίγο πριν τις 24:00, αμέσως μετά την αντίστοιχη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα.

«Άθλος» στις προμήθεις, συγχαρητήρια στις οικονομικές υπηρεσίες
Ελένη Χριστούλη
Ελένη Χριστούλη

Στην εισήγησή της, η οποία συνοδεύτηκε από την προβολή σχετικών διαφανειών, η αντιδήμαρχος τόνισε ότι δεν πρόκειται για τον «πραγματικό προϋπολογισμό, αλλά για μια λογιστική σύμβαση», αφού στηρίχθηκε πάνω σε οικονομικά στοιχεία που υπήρχαν μέχρι και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Αφού ευχαρίστησε τους υπεύθυνους των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου «για την προσπάθεια που κατέβαλαν εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών» (σ.σ.: αναφέρθηκε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και τους ελέγχους κεφαλαίων), η κα Ελ. Χριστούλη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής στοιχεία του προϋπολογισμού:

  • Στην απόφαση της διοίκησης να συμπεριλάβει στις κατηγορίες που απαλλάσσονται από ανταποδοτικά τέλη και τις μονογονεϊκές οικογένεις («θα δούμε πώς θα αποτυπωθεί αυτό στον προϋπολογισμό και, εάν έχουμε πρόβλημα, θα προσπαθήσουμε να το ισοσκελίσουμε από άλλες πηγές», σημείωσε).
  • Στην «τακτοποίηση των μπερδεμένων κωδικών» στα τέλη του Κοιμητηρίου, δικαιολογώντας τα μικρά ποσά που αναφέρονται στον συγκεκριμένο κωδικό στο γεγονός ότι τα κυριότερα έσοδα εισπράττονται τους μήνες από Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο, μήνες οι οποίοι δεν έχουν περιληφθεί στη σύνταξη του Προϋπολογισμού.
  • Στις γενικότερες μειώσεις που έγιναν (και θα διατηρηθούν) σε μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού στα ανταποδοτικά τέλη, στα τέλη κοιμητηρίου, στους διάφορους φόρους και εισφορές (π.χ. τροφεία).
  • Στην αύξηση των εσόδων από παλαιότερες οικονομικές οφειλές (ΠΟΕ), που βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά όπως είπε, κάνοντας συγχρόνως κριτική στις προηγούμενες διοικήσεις για «τα ανείσπρακτα ύψους 5,4 εκατ. ευρώ» από προηγούμενες χρήσεις.
  • Στο γεγονός ότι το σύνολο των εσόδων του Δήμου θα διατηρηθεί και φέτος στο ίδιο επίπεδο με το 2014, αλλά για το μέλλον «βλέπουμε». Παράλληλα, σημείωσε ότι το σχεδόν 85% των εν λόγω εσόδων αφορά ανταποδοτικές υπηρεσίες και άρα είναι δεσμευμένα σε συγκεκριμένα έργα, ενώ ο Δήμος μπορεί να διαθέσει ελεύθερα μόλις το 10% των εσόδων του, σε δράσεις όπως παράδειγμα οι ανθρωπιστικές.
  • Στη σοβαρή μείωση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη «ανοίξει» το ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Προγραμμα) Αττικής.
  • Στην ύπαρξη χρηματικού υπολοίπου ύψους 15 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο «δεν το κάνουμε μασούρι», αλλά είναι δεσμευμένο για να πληρωθούν έργα που «ανοίγουν».
  • Στο γεγονός ότι η μισθοδοσία του προσωπικού -251 μόνιμοι υπάλληλοι, οι περισσότεροι στην Καθαριότητα και στις διοικητικές υπηρεσίες και 237 ΙΔΑΧ (συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου), οι περισσότεροι στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και στις κοινωνικές δομές- συνιστούν το κυριότερο μέρος των συνολικών δαπανών του Δήμου.
  • Στον σχεδόν υπερδιπλασιασμό της ετήσιας τοκοχρεωλυτικής δόσης (795.000 ευρώ) που καλείται να καταβάλλει ο Δήμος για την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεών του, καθώς εξέπνευσε η «περίοδος χάριτος» που είχε συμφωνηθεί με τα πιστωτικά ιδρύματα.
  • Στην αύξηση των επιδομάτων ένδοιας που χορηγούνται σε αναξιοπαθούντες δημότες, αλλά και στα χαμηλά εγγεγραμμένα κονδύλια προς τις Σχολικές Επιτροπές, τα οποία καθορίζονται «αυτόματα με βάση τις αναγωγές που πραγματοποιεί το σύστημα που χρησιμοποιείται», αλλά, όπως διαβεβαίωσε θα αναμορφωθούν προς τα πάνω.
  • Στον «μεγάλο άθλο» που πραγματοποιήθηκε στις προμήθειες, αφού το 98% αυτών «έχουν ήδη ανοιχθεί», ενώ οι υπόλοιπες θα «προχωρήσουν» έως το τέλος του χρόνου ή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο του 2016.
  • Στην υιοθέτηση της τακτικής των απευθείας αναθέσεων «για μικρά ποσά και συγκεκριμένα έργα», προκειμένου να «προχωρήσουν άμεσα και να εξοικονομηθεί χρόνος και χρήμα για τον Δήμο».
«Είστε άτολμοι σε σημείο… συνενοχής»
Λούλα Καρατζά
Λούλα Καρατζά

«Ψεύδεστε όταν υποστηρίζετε ότι τούτο εδώ το Δημοτικό Συμβούλιο συντάσσει προϋπολογισμούς» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, συμπληρώνοντας: «Το μόνο που κάνετε είναι να υλοποιείτε την κυβερνητική πολιτική, μέσω των αυτόματων αναγωγών ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως είπε και η αντιδήμαρχος».

Η κα Λούλα Καρατζά τόνισε ότι σημασία θα είχε «η συνολική αντίδραση της διοίκησης, εάν ήθελε πραγματικά να διαφοροποιηθεί», φέρνοντας ως παράδειγμα οι πολίτες να πληρώνουν για ανταποδοτικά τέλη ό,τι ακριβώς τους αναλογεί «και όχι όπως γίνεται σήμερα που υπερχρεώνονται», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πλεόνασμα του Δήμου, λέγοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι το περίσσεμα κάποιου βγαίνει από τη ληστεία κάποιου άλλου».

Η κα Λ. Καρατζά πρότεινε στη διοίκηση να απαλλάξει από τα τροφεία τους Χαλανδραίους «κι ας μην μας ενέκριναν τους προϋπολογισμούς», τονίζοντας ότι «βουλευόμενο Σώμα στο Χαλάνδρι είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός», ενώ κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι προτιμά από το να αμφισβητεί και να αντιστέκεται στην κεντρική διοίκηση να γίνεται «συνένοχη» στις αποφάσεις της.

«Υποστηρίζετε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πάτε κόντρα. Σε τι ακριβώς διαφέρετε από τον Πατούλη (σ.σ. δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στον οποίο είχε αναφερθεί προηγουμένως ο δήμαρχος Χαλανδρίου, με αφορμή άλλο συζητούμενο θέμα) με τον προϋπολογισμό που ψηφίζετε;» υποστήριξε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, προσθέτοντας ότι η παράταξή της «τα έλεγε στους προηγούμενους και τα λέει και σε εσάς. Εμείς παραμένουμε σταθεροί, εσείς είστε αυτοί που μετακινείστε από τις προηγούμενες θέσεις σας».

«Έχετε καταληφθεί από πολιτικό αμόκ εισπράξεων»
Άγγελος Νταβίας
Άγγελος Νταβίας

Στο θέμα του χρηματικού υπολοίπου εστίασε κυρίως ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία, έχοντας και μία «κόντρα» με τους εκπροσώπους των οικονομικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ερωτήσεων.

Ο κ. Άγγελος Νταβίας τόνισε, ότι και παλαιότερα υπήρχε θέμα με την ανταποδοτικότητα και «λίγο πολύ το Σώμα έκανε τα στραβά μάτια», αλλά «αυτή η διοίκηση ξεπέρασε κάθε όριο». Λέγοντας ότι όλοι οι άλλοι δήμοι διατηρούν διαθέσιμα δύο έως τριών μηνών, κατέκρινε το γεγονός τόσο υψηλών πλεονασμάτων, όταν «την ίδια στιγμή, μάλιστα, αυξάνετε τον ΦΗΧ (σ.σ.: φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων), λειτουργώντας ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός». Παράλληλα, επισήμανε προς τη διοίκηση ότι έχει τόσα λεφτά στις τράπεζες, τα οποία τοκίζει μόλις με 2%, την ίδια ώρα που πληρώνει τόκους 7% για τα δάνεια του Δήμου.

Ο κ. Άγγ. Νταβίας κατηγόρησε τη διοίκηση για «πολιτικό αμόκ είσπραξης» και για «εκδικητική στάση απέναντι στους δημότες και τους επαγγελματίες», λέγοντας ότι ένας Δήμος έχει και «αναδιανεμητικό» ρόλο και αναρωτώμενος «πότε, επιτέλους, θα κάνει επενδύσεις ο Δήμος Χαλανδρίου;».

«Προϋπολογισμός αναδιανεμητικός, λελογισμένος κι εντός πραγματικότητας»
Σίμος Ρούσσος
Σίμος Ρούσσος

«Άραγε, κάποιους διακρίνει άγνοια, ημιμάθεια ή εμπάθεια;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Χαλανδρίου στην παρέμβασή του, αναφερόμενος στη μεγάλη συζήτηση γύρω από το χρηματικό υπόλοιπο των 15 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σίμος Ρούσσος, θεωρώντας ότι εξηγήθηκε επαρκώς από τις οικονομικές υπηρεσίες σε τι ακριβώς συνίσταται το συγκεκριμένο πλεόνασμα, θεώρησε ότι «κάποιοι απλώς δεν θέλουν να ακούσουν και να καταλάβουν».

Απαντώντας σε επιμέρους παρατηρήσεις της μειοψηφίας, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι οι εισπράξεις από τα ανταποδοτικά τέλη δεν μπορούν να πάνε στην κοινωνική πολιτική και ότι το ύψος των πραγματοποιούμενων διαγωνισμών δεν καθορίζονται από τον Δήμο, αλλά από τη νομοθεσία  («δεν είναι στο χέρι μας να “σπάμε” τα έργα», σημείωσε χαρακτηριστικά).

Επίσης τόνισε ότι το Χαλάνδρι διαφέρει από τους άλλους δήμους, φέρνοντας ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, την ακολουθούμενη πολιτική στα δημοτικά τέλη, όπου «επιστράφηκε 1 εκατ. ευρώ στις τσέπες των δημοτών μας» και τις μεγάλες απαλλαγές στα τροφεία (σ.σ.: δεσμεύτηκε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθούν περαιτέρω, έως μηδενισμού).

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψη μας την πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι η δημοτική Αρχή εφαρμόζει πολιτική σε βάθος πενταετίας, «με λελογισμένες κινήσεις, με σχέδιο, βήμα το βήμα», ενώ ο παρουσιαζόμενος προϋπολογισμός «έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, ενσωματώνοντας όλα όσα συζητήθηκαν στον περσινό γύρο των συνοικιακών συνελεύσεων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet