«Απ’ την Ήπειρο ως τη Θράκη… ένα τραγούδι δρόμος» στο Φεστιβάλ Ρεματιάς
Πολιτισμός

«Απ’ την Ήπειρο ως τη Θράκη… ένα τραγούδι δρόμος» στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

Μία μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Απ’ την Ήπειρο ως τη Θράκη… ένα τραγούδι δρόμος…» παρουσιάζεται το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2014 του Δήμου Χαλανδρίου.

Μία παράσταση, παραγωγής του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου, αφιέρωμα στην παράδοση τόπων με ιστορική μνήμη και λαογραφικό πλούτο. Περιοχές γεωγραφικά στον βορρά της Ελλάδος, Ανατολικά η Θράκη και Δυτικά η Ήπειρος, μέρη μακρινά, ακριτικά, στα σύνορα με άλλες χώρες. Σύνορα του σύγχρονου κόσμου όπου στην παράδοση δεν υφίστανται. Τόποι που απέχουν χιλιομετρικά πολύ και είναι τόσο διαφορετικοί αλλά οι άνθρωποι τους βιώνουν κοινά συναισθήματα.

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 θα παρουσιαστούν αυτά που ενώνουν τις περιοχές αυτές και είναι τα συναισθήματα των ανθρώπων τους που εκφράζονται μέσα από το τραγούδι και τον χορό. Κοινά βιώματα των ανθρώπων όπως η χαρά, η λύπη, η αγάπη και ο αποχωρισμός… Η μουσική που ακούγεται, φωνή που τραγουδά, το σώμα που χορεύει θα σας κάνουν να ταξιδέψετε απ΄ την Ήπειρο ως τη Θράκη σαν να απέχουν μόλις… ένα τραγούδι δρόμο…

Την Θράκη θα συνοδεύσουν:

Πέτρος Δολιανίτης – Ακορντεόν
Γρηγόρης Κεκρίδης – Νταούλι
Πέτρος Μήτσου – Γκάιντα

Την Ήπειρο θα συνοδεύσουν:

Ανδρέας Κουτσής – Λαούτο
Αλέξανδρος Μαγκλάρας – Κρουστά- Τραγούδι
Τάσος Μαγκλάρας – Κλαρίνο
Λεωνίδας Πότσης – Βιολί
Δημήτρης Τζουμερκιώτης – Τραγούδι

Συμμετέχει το πολυφωνικό Αετόπετρας Ιωαννίνων.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές της παράστασης «Απ’ την Ήπειρο στη Θράκη… ένα τραγούδι δρόμος…»

Πολυφωνικό συγκρότημα της Αετόπετρας Ζίτσας Ιωαννίνων

Το πολυφωνικό συγκρότημα της Αετόπετρας Ζίτσας Ιωαννίνων δημιουργήθηκε το 2003 από μία παρέα νέων που κατάγονται από το μικρό αυτό χωριό στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Με αγάπη για τη δημοτική παράδοση και για τα ακούσματα με τα οποία μεγάλωσαν από τους γονείς και τους παππούδες τους, θέλησαν να μάθουν περισσότερα για το πολυφωνικό τραγούδι, που αποτέλεσε μέσο έκφρασης του καημού, της ξενιτιάς αλλά και της αγάπης για γενεές Ηπειρωτών.

Με πυξίδα λοιπόν το αρχέγονο συναίσθημα που ενώνει το σήμερα με το χθες και με τη βοήθεια – στα πρώτα χρόνια της πορείας τους – του δασκάλου τους Βαγγέλη Κώτσου, προσπαθούν να διατηρήσουν στη σύγχρονη εποχή ακούσματα που μιμούνται τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων.

Τα τελευταία χρόνια, το πολυφωνικό έχει την τιμή να διδάσκεται από τον Δημήτρη Υφαντή – μέλος του συγκροτήματος «Τρίφωνο» – ηπειρώτικης καταγωγής και ο ίδιος.

Το συγκρότημα έχει εμφανιστεί σε πολλές εκδηλώσεις παραδοσιακού χαρακτήρα που διοργανώνουν δήμοι και φορείς που στηρίζουν την παράδοση και τον πολιτισμό. Από το 2007, συμμετέχει κάθε χρόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού που διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΑΠΕΙΡΟΣ» στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης, καθώς και σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές.

Επικοινωνία στη σελίδα Poliphonic of Aetopetra.

Χορευτικό συγκρότημα Αδελφότητας Αετόπετρας Δωδώνης Ηπείρου

Με αγάπη για την Ήπειρο η αδελφότητα προσπαθεί να διαφυλάξει και να αναδείξει την παράδοση του τόπου της. Το χορευτικό έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής συνομοσπονδίας, μία από αυτές είναι η «Πίτα του Ηπειρώτη». Η αδελφότητα στεγάζεται Ελ. Βενιζέλου 91 στον Πειραιά. Χοροδιδάσκαλος είναι ο Νίκος Ζέκης. Περισσότερες πληροφορίες στο www.adelfaetopetra.blogspot.gr και στο τηλ. 6955804643

ΠΑΟΝΕ- Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος

Το χορευτικό της Πανθρακικής δημιουργήθηκε το 2007 και ο μοναδικός σκοπός του είναι να διατηρήσει, να διαφυλάξει και να αναβιώσει τα ήθη, έθιμα, χορούς και τραγούδια της Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων και μερικές από τις πιο σημαντικές είναι οι εξής: «8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών» στην Κομοτηνή, «Η Θράκη πατάει γκάζι» στην Τεχνόπολη Αθηνών, «Η Θράκη μας» στο Ίδρυμα Κακογιάννη, και μετά από πρόσκληση του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα στο αφιέρωμα της Θράκης στο «Αλάτι της γης». Κάθε χρόνο τιμά την ελευθερία της Θράκης με παρουσία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Υπεύθυνος και χοροδιδάσκαλος είναι ο Γιώργος Παντζιαρίδης. Εδρεύει στη Ν. Σμύρνη, Λ. Συγγρού 137, τηλ. 6948 883771.

Πολιτιστικός Σύλλογος Διονύσου ΧΟΡΟΠΑΙΓΝΙΟ

Δημιουργήθηκε το 2012 και σκοπός του είναι να διαφυλάξει την ελληνική παράδοση. Χοροδιδάσκαλος είναι ο Γιώργος Παντζιαρίδης. Συμμετείχε το 2013 στην «Πίτα του Ηπειρώτη» με επιτυχία. Κάθε χρονιά στην περιοχή του Διονύσου δημιουργεί τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στεγάζεται στον Δήμο Διονύσου, τηλ. επικοινωνίας 6948 883771.

Ώρα έναρξης: 20:30

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet