Αυλαία για το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού την Κυριακή 17 Ιουνίου στο Χαλάνδρι
Πολιτισμός

Αυλαία για το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού την Κυριακή 17 Ιουνίου στο Χαλάνδρι

Τα παραμύθια τους για το σχολείο, όπως το γνώρισαν μέσα από τις αφηγήσεις των παλιότερων και όπως τα έπλασαν με τη δική τους φαντασία, αφηγούνται μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων της πόλης, ολοκληρώνοντας τις δράσεις του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέσα από τα παραμύθια παιδιών και ενηλίκων, η πόλη μεταμορφώθηκε και φέτος σε έναν τόπο δημιουργικής σύνδεσης της ιστορίας με τον μύθο και τον θρύλο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι ξεκίνησαν φέτος τις παραμυθένιες αφηγήσεις τους την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου (Μικράς Ασίας & Μαραθώνος) και συνεχίζουν αυτήν την εβδομάδα με εκδηλώσεις στο 4ο Δημοτικό Χαλανδρίου (Σαλαμίνος & Αριστοφάνους), στο Θέατρο Ρεματιάς, ενώ την Κυριακή 17 Ιουνίου με τη διοργάνωση γιορτής στην πλατεία Χαλανδρίου θα ακουστεί το τέλος του φετινού παραμυθιού για να… ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πέρυσι η πρώτη διοργάνωση του Δήμου Χαλανδρίου, σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού, με το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι, ο θεσμός αποκτά φέτος μια ιδιαίτερη σημασία για την πόλη εδραιώνοντας τη σχέση δημιουργικότητας παιδιών και ενηλίκων με την τοπική -και όχι μόνο- ιστορία.

Το θέμα του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού είναι «το παλιό σχολείο». Μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου, εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, έρευνα για την ιστορία των σχολείων της πόλης και συνέθεσαν τα δικά τους παραμύθια.

Η πρώτη φάση του Φεστιβάλ διεξήχθη τον Μάρτιο με κύκλο σεμιναρίων σε γονείς και εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου, αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους, πάνω σε τεχνικές δημιουργίας παραμυθιού μαζί με τα παιδιά. Παρουσιάστηκαν, επίσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης «Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα» και «Το παλιό σχολείο».

Σε δεύτερη φάση, ακολούθησε η δημιουργία παραμυθιών μέσα στη σχολική κοινότητα με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων της πόλης που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι εκπαιδευτικοί, αξιοποιώντας τις τεχνικές δημιουργίας παραμυθιού και μελετώντας μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες την ιστορία του κάθε σχολείου, δημιούργησαν τα δικά τους παραμύθια.

«Σε σύγκριση με την περσινή διοργάνωση, το φετινό φεστιβάλ υπήρξε πιο ανοιχτό και ως προς τη συμμετοχή και ως προς τη θεματική του, καθώς την περασμένη χρονιά οι δράσεις είχαν εστιάσει σε τέσσερα σχολεία της πόλης και σε θέματα σχετικά με την ιστορία της κάθε γειτονιάς. Στο 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού η συμμετοχή υπήρξε ελεύθερη για όλα τα σχολεία του Χαλανδρίου, ενώ η θεματική του είναι μεν εμπνευσμένη από την τοπική ιστορία, αλλά ανάγεται και στην εν γένει ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου, Σέργιος Γκάκας.

«Ο σκοπός της φετινής διοργάνωσης ήταν να ανακαλύψουν τα παιδιά την ιστορία του σχολείου, να μιλήσουν με μαμάδες και μπαμπάδες, παππούδες και γιαγιάδες για το πώς πήγαιναν στα σχολεία τους τα παλιά χρόνια, να τα συνδέσουν όλα αυτά με την τοπική ιστορία. Όλα τέθηκαν σε έρευνα. Γι΄ αυτό συνεργαζόμαστε και με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου που συγκεντρώνει στοιχεία για το Χαλάνδρι στα παλιά τα χρόνια. Τα παιδιά μαθαίνουν ποιο είναι το παλιό σχολείο, ενώ ταυτόχρονα έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους οι γενιές» εξηγεί ο συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Κώστας Στοφόρος, και σημειώνει: «Φέτος ασχολούμαστε και πάλι με την τοπική ιστορία, την ιστορία των σχολείων της πόλης, αλλά βλέπουμε και την ιστορία της εκπαίδευσης. Όλα αυτά μετατρέπονται σε παραμύθια. Δεν μένουμε στην ιστορία των σχολείων, ως κτήρια, αλλά βλέπουμε και τη λειτουργία τους και τους τρόπους διδασκαλίας της παλιότερης γενιάς. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν μέσα από δρώμενα, τα παλιά παιχνίδια, τις παλιές δασκάλες και τους παλιούς δασκάλους με τις βέργες και άλλα».

Η περσινή εμπειρία από το 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι οδήγησε φέτος στην αποκλειστική επιλογή των ίδιων των παιδιών ως παραμυθάδων – αφηγητών των δικών τους ιστοριών, σε αντίθεση με πέρυσι που συμμετείχαν και επαγγελματίες παραμυθάδες στις εκδηλώσεις.

Η μεγάλη γιορτή του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι θα γίνει στην πλατεία Χαλανδρίου την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 στις 6:30 το απόγευμα με τους νεαρούς και τις νεαρές παραμυθάδες και παραμυθούδες να αφηγούνται ιστορίες για το σχολείο που γνώρισαν οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.

Η συνέχεια του προγράμματος του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι:

Πέμπτη 14 Ιουνίου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου (Σαλαμίνος & Αριστοφάνους), 10:00 π.μ.

Ομάδα συνεργατών του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παλιό σχολείο», ενώ οι μαθητές/ριες και εκπαιδευτικοί του σχολείου θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό δρώμενο με το δικό τους παραμύθι εμπνευσμένο από «τα χρόνια τα παλιά».

Παρασκευή 15 Ιουνίου, Θέατρο Ρεματιάς (πεζόδρομος Προφήτη Ηλία), 7:15 μ.μ.

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου παρουσιάζει το παραμύθι του στο πλαίσιο του 9ου Μαθητικού Φεστιβάλ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου. Οι μαθητές/ριες της Ε΄ τάξης, με τη μουσική υποστήριξη των μαθητών/ριων της ΣΤ΄ τάξης, παρουσιάζουν το «Παραμύθι για την ιστορία του σχολείου μας», ενώ δεν θα λείψει από τη Ρεματιά, όπως και κατά την αντίστοιχη περσινή εκδήλωση ένα τραγούδι έκπληξη από όλους και όλες τους μαθητές και τις μαθήτριες του 9ου Δημοτικού.

Κυριακή 17 Ιουνίου, κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, 6:30 μ.μ.

Ολοκληρώνεται η μεγάλη παραμυθένια γιορτή της πόλης με ιστορίες και δρώμενα από μαθητές και μαθήτριες σχολείων που συμμετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού. Εκτός από τα σχολεία της πόλης, στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν το δικό τους παραμύθι με τίτλο «Parlez-vousfrançais?» οι μαθητές/ριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, που συμμετείχαν στις δράσεις του φεστιβάλ. Από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης θα παρουσιαστεί, επίσης, το διαδραστικό βιωματικό δρώμενο «Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια». Τα παιδιά θα φτιάξουν βόλους, θα παίξουν παλιά παιχνίδια και ο χρόνος θα γυρίσει μερικές δεκαετίες πίσω φέρνοντας στο ίδιο σημείο συνάντησης τα παιδιά του σήμερα και του άλλοτε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet