«Βάκχες» στο Φεστιβάλ Ρεματιάς
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

«Βάκχες» στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

Η αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες» παρουσιάζεται την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Αυγούστου, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2014 του Δήμου Χαλανδρίου.

Οι Βάκχες είναι το τελευταίο και το πιο αινιγματικό έργο του Ευριπίδη. Η μοναδική σωζόμενη τραγωδία με διονυσιακό θέμα. Ένας περιπλανώμενος θίασος ακολουθεί έναν καινούργιο θεό σ΄ ένα μαγικό ταξίδι αυτογνωσίας και έκστασης. Ο θεός Διόνυσος, μεταμφιέζεται σε άνθρωπο και σαν θηλύμορφος ξένος επιστρέφει στη γενέθλια πόλη του για να εδραιώσει τη λατρεία του. Είναι ο θεός της ετερότητας, της διαφορετικότητας, της μεταμφίεσης και της αμφισεξουαλικότητας. Ο θεός που καταργεί τα σύνορα που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους, τόσο του πλούτου όσο και του φύλου, της ηλικίας, ακόμα και τη διαφορά ανάμεσα στην ανθρώπινη και θεία ιδιότητα.

«Βάκχες» - Αγλαΐα ΠαππάΗ πόλη που αρνείται την ύπαρξή του θα γνωρίσει τη δύναμη και την κυριαρχία του θεού μέσα από την τιμωρία. Ο ενθουσιασμός των Βακχών θα μετατραπεί σε έναν αιματηρό εφιάλτη.

Το σοφόν δ΄ ου σοφία… Ένας θεός με ανθρώπινη μορφή εδραιώνει τη λατρεία του στη Θήβα: «Είμαι ο Διόνυσος. Ήρθα. Εφανερώθηκα», θα πει και θα εκδικηθεί τη βασιλική οικογένεια της μητέρας του Σεμέλης, που δεν πίστεψε ότι απέκτησε γιο με τον Δία. Η φύση αντιπαρατίθεται στον ορθολογισμό. Η θρησκευτική εμπειρία της βακχείας εξελίσσεται σε τελετουργικό σπαραγμό και ωμοφαγία, παραπέμποντας στον κύκλο του θανάτου και της ανανέωσης.

Η ρηξικέλευθη σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου και ένας δυναμικός θίασος αναμετριούνται με τις Βάκχες (405 π.Χ.), σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Το αντιθετικό ζεύγος Διονύσου-Πενθέα υποδύονται η Αγλαΐα Παππά και ο Άρης Σερβετάλης.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
Μουσική: Δημήτρης Καμαρώτος
Επιμέλεια κίνησης: Ερμής Μαλκότσης
Σκηνογράφος: Σταύρος Λίτινας
Φωτιστής: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνικά αντ/μενα – μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαδοπούλου

Διανομή:

Διόνυσος: Αγλαΐα Παππά
Πενθέας: Άρης Σερβετάλης
Τειρεσίας: Μαρία Κίτσου
Κάδμος: Γιώργος Μπινιάρης
Άγγελος-Δούλος: Αργύρης Πανταζάρας – Χάρης Χαραλάμπους
Άλλος Άγγελος: Παρθενόπη Μπουζούρη
Αγαύη: Άντζελα Μπρούσκου

Χορός:

Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Μαρία Αθηναίου, Δήμητρα Γκλιάτη, Μαρία Κίτσου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Άννη Ντουμούζη, Αργύρης Πανταζάρας, Βάλια Παπαχρήστου, Αντώνης Σταμόπουλος, Χάρης Χαραλάμπους

Ώρα Έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων

  • Ενήλικες: 15 ευρώ
  • Παιδικό (από 6 έως 12 ετών), μαθητικό, φοιτητικό, πολυτέκνων, ανέργων: 12 ευρώ (με την προσκόμιση στον έλεγχο κάρτα ανεργίας)

Προπώληση

Βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης», Ανδ. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6800644.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet