Γεμάτη συγκίνηση η βραδιά για τον Κ. Παπαγιώργη στο Θέατρο Ρεματιάς
Πολιτισμός

Γεμάτη συγκίνηση η βραδιά για τον Κ. Παπαγιώργη στο Θέατρο Ρεματιάς

Μεγάλη επιτυχία είχε το μουσικό αφιέρωμα στον Κωστή Παπαγιώργη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς.

«Πάρε την ολόσωμη φωτογραφία ενός ανθρώπου και με τον αντίχειρα – αν έχεις – άρχιζε να καλύπτεις κάποια τμήματα του κορμιού του. Τα πόδια; Ο άνθρωπος εξακολουθεί να σου μιλάει. Τα χέρια; Τίποτα δεν αλλάζει. Την κοιλιά, το στέρνο, όλο το κορμί κάτω από το πηγούνι; Ό,τι κρύβεις, μολονότι συμπληρώνει αυτό που απομένει, δεν έχει καμιά ισοδυναμία μαζί του. Μόνο αν με μια κίνηση ανεξήγητης βίας καλύψεις το πρόσωπο, ο άνθρωπος αφανίζεται» Κωστής Παπαγιώργης («Σιαμαία και Ετεροθαλή»).

Μια εντελώς διαφορετική συναυλία παρακολούθησε το πλήθος του κόσμου που επισκέφθηκε το Θέατρο της Ρεματιάς. Η βραδιά ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη και γεμάτη αναμνήσεις από έναν σπουδαίο άνθρωπο των γραμμάτων, έναν δημιουργό που εκτός από πολλούς θαυμαστές και αναγνώστες, είχε και πολλούς φίλους. Κάποιοι από αυτούς, τους καλούς του φίλους θέλησαν να τον τιμήσουν και να μας συστήσουν μέσα από τη μουσική τα τραγούδια και τις αφηγήσεις τους τον δικό τους Κωστή, ο οποίος έζησε για πολλά χρόνια στο Χαλάνδρι.

Το Θέατρο της Ρεματιάς γέμισε με γνωστούς ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, αλλά και πολλούς που θέλησαν να μάθουν απλά ποιος ήταν.

Τέσσερις μοναδικοί στο είδος τους καλλιτέχνες τελείως διαφορετικού ρεπερτορίου ενώθηκαν και τραγούδησαν τραγούδια στα οποία δεν τους έχουμε συνηθίσει. Τραγούδια που αγαπούσε ο Κωστής Παπαγιώργης.

Ο Νίκος Ξυδάκης, η Μελίνα Τανάγρη, ο Άγγελος Παπαδημητρίου και ο Φοίβος Δεληβοριάς τραγούδησαν έντεχνα, ελαφρά και λαϊκά τραγούδια. Μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους από τον Κωστή, γέλασαν και έκαναν και τον κόσμο να γελάσει! Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Κωστή Παπαγιώργη εναλλάσσονταν με τις εικόνες με τις αφηγήσεις τους, ενώ διαβάστηκαν και αποσπάσματα από τα βιβλία του. Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Νίκος Ξυδάκης μίλησε για την παρέα στο Ντόλτσε (σήμερα Φίλιον) και τόνισε ότι «ο Κωστής ήταν αυτός που τους ένωσε. Ίσως για να δούμε τον Δεληβοριά να τραγουδάει Καζαντζίδη, ίσως για να μας δείξει ότι το ελαφρύ τραγούδι το έντεχνο και το λαϊκό μπορούν να συνυπάρξουν».

Ο Παπαγιώργης, ένας αντισυμβατικός διανοούμενος, άνθρωπος της παρέας και του γλεντιού, υπήρχε σε κάθε λεπτό, νότα και λέξη της γιορτής στο Θέατρο της Ρεματιάς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet