Δήμος Χαλανδρίου: Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αναζητά τις πηγές του στην κοινωνία
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Δήμος Χαλανδρίου: Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αναζητά τις πηγές του στην κοινωνία

Η συγκέντρωση και ψηφιοποίηση του πολιτιστικού υλικού που σχετίζεται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του ευρωπαϊκού προγράμματος «CULTURAL HIDRANT (Κρυμμένες Πολιτιστικές Ταυτότητες που επανεμφανίζονται μέσα από δίκτυα νερού)», το καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου με τη συνεργασία επτά εταίρων και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 3,9 εκατ. ευρώ από τη διαχειριστική αρχή των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA), όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ψηφιακό αρχείο θα συγκεντρώσει τεκμήρια σχετικά με την ιστορία και την κληρονομιά του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ως πολιτιστικού και υδάτινου πόρου, αλλά και μαρτυρίες για την εμπειρία και τη σχέση των Χαλανδραίων με το (σχεδόν) αόρατο αυτό μνημείο και, ευρύτερα, με το στοιχείο του νερού στην περιοχή τους, στο παρελθόν και το παρόν.

Η συλλογή θα αποτελείται από ψηφιακά αντίγραφα τεκμηρίων που υπάρχουν διάσπαρτα σε δημόσια αρχεία και ιδιωτικές συλλογές, αλλά και πρωτότυπα ψηφιακά έργα, κάθε είδους (π.χ. έγγραφα φορέων, άρθρα εφημερίδων, φυλλάδια συλλογικοτήτων, χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις, βίντεο, καλλιτεχνικές δημιουργίες, επιστημονικές μελέτες, κ.ά.).

Το αρχειακό υλικό θα μεταφέρει την οπτική της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας και της κοινωνίας των πολιτών για το θέμα. Μπορεί να αναφέρεται στο παρελθόν αλλά και το παρόν, επισημαίνει η διοίκηση. 

Δήμος Χαλανδρίου: Δυναμικό αποθετήριο ιστορίας και μνήμης

Η ψηφιοποίηση του πολιτιστικού υλικού γίνεται με στόχο να αποτελέσει αφενός μια ελεύθερα προσβάσιμη, εύχρηστη διαδικτυακή πηγή γνώσης και έμπνευσης για το ευρύ κοινό και αφετέρου ένα δυναμικό αποθετήριο ιστορίας και μνήμης της κοινωνίας του Χαλανδρίου, που θα παραμείνει ανοιχτό και θα εξακολουθήσει να εμπλουτίζεται με υλικό και μετά το πέρας του προγράμματος. Στόχος του, τέλος, να καταστεί ένας δημόσιος τόπος όπου η συνάντηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου με το Χαλάνδρι θα γίνουν η αφορμή για να καταγραφεί και να αναδειχθεί η σημασία του υδάτινου στοιχείου στο αστικό περιβάλλον.

«Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αναζητά τις πηγές του στην κοινωνία για να ανανεώσει το ρου της ιστορίας του. Ο Δήμος Χαλανδρίου και όλοι οι εταίροι του προγράμματος CULTURAL HIDRANT καλούν όλες και όλους μας, να καταθέσουμε οποιαδήποτε μαρτυρία ή άλλο υλικό μπορεί να διαθέτουμε σχετικά με το στοιχείο του νερού, την ιστορία και την κληρονομιά του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην πόλη. Για να επανασυνδέσουμε όλοι μαζί το μνημείο με το σήμερα αντλώντας από τις μνήμες του και το χτες», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υπεύθυνος του προγράμματος, Κώστας Γερολυμάτος.

Όσοι πολίτες διαθέτουν στην κατοχή τους σχετικό υλικό μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα ΕΔΩ ή εναλλακτικά να στείλουν e-mail στη διεύθυνση: [email protected].

Το ψηφιακό θεματικό αρχείο υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο – MedINA, εταίρο του προγράμματος.   

H διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου σημειώνει ότι το υλικό και η επικοινωνία με τους πολίτες υπόκεινται σε προστασία σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet