Δυναμική… επάνοδος του Φεστιβάλ Ρεματιάς
Πολιτισμός

Δυναμική… επάνοδος του Φεστιβάλ Ρεματιάς

Δυναμική επάνοδο, με εκδηλώσεις που γεμίζουν το θέατρο και συγκινούν τους θεατές, κάνει το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 – «Νύχτες Αλληλεγγύης» από τις 22 Αυγούστου με τη Χορωδία Ανέργων να κλείνει το πρόγραμμα του μήνα.

Ο διοργανωτής Δήμος Χαλανδρίου περιγράφει τις εκδηλώσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ως εξής:

Η Χορωδία Ανέργων βγήκε από τη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα, όπου θα επιστρέψει τον Νοέμβριο, για να βρει τη θέση της στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων με μια μόνο εμφάνιση στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, την Τετάρτη 30 Αυγούστου. Τα μέλη της, γυναίκες και άντρες που αυτοπροσδιορίζονται ως άνεργοι, διατύπωσαν έναν ισχυρό αντίλογο στην Εργασία καταρρίπτοντας τον μύθο του ευτυχισμένου εργαζόμενου και του δυστυχισμένου ανέργου. Με το τραγούδι τους, τα λόγια τους ή την κίνησή τους αφηγήθηκαν τις δικές τους ιστορίες από την αναζήτηση εργασίας, την εμπειρία της απασχόλησης αλλά κυρίως από την ευκαιρία τους  να ανακαλύψουν έναν κόσμο δημιουργικότητας, έμπνευσης και προσωπικής ισορροπίας έξω από το πλαίσιο της μισθωτής εργασίας. Οι αληθινές ιστορίες της Χορωδίας Ανέργων πήραν μαζί τους το κοινό της Ρεματιάς σε ένα ταξίδι που, όπως αποδείχτηκε, δεν είναι και τόσο… «προσωπικό».

Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, πρώτη του δεύτερου μέρους του Φεστιβάλ, βρήκε το θέατρο γεμάτο στις περισσότερες εκδηλώσεις του. Η συναυλία με τους Group PάrΩdy να «παντρεύουν» τον ηλεκτρικό με τον παραδοσιακό ήχο σε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και σε δικά τους κομμάτια δημιούργησε ιδιαίτερα συντροφική ατμόσφαιρα στο γεμάτο Θέατρο της Ρεματιάς, την Τρίτη 29 Αυγούστου. Γοητευμένο υπήρξε το κοινό και στη συναυλία με την Αλεξάνδρα Λέρτα και τη Τζένη Καπάδαη με τον Πάνο Μπίρμπα, που γέμισαν το Σάββατο 26 Αυγούστου τη Ρεματιά με ρυθμούς Folk Music και Jazz Blues.

Ένα πρωτότυπο μουσικό αναλόγιο με τραγούδια και μουσική του Κουρτ Βάιλ και κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, έφερε την Κυριακή 27 Αυγούστου μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στη Ρεματιά. Στην παράσταση «Το Ρομάντσο της Πεντάρας», ακούστηκε ο διαπεραστικός λόγος του Μπρεχτ, από το ομώνυμο μυθιστόρημα, να συνοδεύει τη μουσική που είχε γράψει, για το έργο του ίδιου «Η Όπερα της Πεντάρας», ο Βάιλ, λίγα χρόνια νωρίτερα.

Μια ιδιαίτερη βραδιά επεφύλαξε η Ρεματιά στο κοινό της την Παρασκευή 25 Αυγούστου, που παρουσιάστηκε «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου. Το εμβληματικό μυθιστόρημα μετέφερε στη σκηνή με τη μορφή θεατρικού μονολόγου ο Φώτης Μακρής σε σκηνοθεσία του ιδίου και της Κατερίνας Τολόγκου. Το κοινό, αφού χειροκρότησε θερμά τον ηθοποιό, συμμετείχε με ζέση στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε με τους συντελεστές της παράστασης, τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Σταθόπουλο, και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Χαλανδρίου, Σέργιο Γκάκα. Με αφορμή τη θεματική του έργου μπήκαν στο «τραπέζι» θέματα ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος σχετικά με τον εμφύλιο, την ιδεολογία της Αριστεράς, τις σχέσεις εξουσίας και άλλα ενώ δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις γύρω από τη λογοτεχνία του Αλεξάνδρου.

Από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ δεν έλειψαν και οι μικροί φίλοι της Ρεματιάς που έσπευσαν να παρακολουθήσουν στις 28 Αυγούστου το ανατρεπτικό παραμύθι του Γιάννη Ξανθούλη «Η Αλίκη στη χώρα των Ψαριών». Το δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ άνοιξε η Μουσική Ομάδα ΡΟΔΑ με τη μουσική παράσταση «Καρνάκ: Το διαστημόπλοιο του σύγχρονου μάγου» που έκλεψε στις 22 και 23 Αυγούστου τις καρδιές των φίλων των Γκουρτζίεφ, ντε Χάρτμαν, το έργο των οποίων παρουσιάστηκε στις δύο πρώτες «Νύχτες Αλληλεγγύης» του Αυγούστου.

Οι «Νύχτες Αλληλεγγύης» συνεχίζονται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ενώ την πρώτη εβδομάδα του μήνα φιλοξενούν ένα μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον σημαντικό αντίκτυπο που είχε στην Τέχνη του 20ου αλλά και του 21ου αιώνα. Η Underground YouthOrchestra, ο Μιχάλης Τρανουδάκης, και οι 22 μουσικοί που αποτελούν τους Entre Amigos, παρουσιάζουν στις 3, στις 4 και στις 5 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα τρεις ξεχωριστές συναυλίες επιχειρώντας να φωτίσουν πλευρές των επιδράσεων που γνώρισε η μουσική από τα γεγονότα του 1917.

Ο Δήμος Χαλανδρίου, με ανακοίνωσή του, καλεί τους πολίτες να «συνεχίσουν να μοιράζονται στις “Νύχτες Αλληλεγγύης” τα έργα της τέχνης και του πολιτισμού τηρώντας ενεργή στάση αλληλεγγύης απέναντι στους συνανθρώπους μας που είναι πιο ευάλωτοι στην κρίση». «Η ελεύθερη συνεισφορά τροφίμων, φαρμάκων, σχολικών ειδών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τις κοινωνικές δομές της πόλης και για τους πρόσφυγες αποτελεί πράξη ουσιαστικής συμπαράστασης σε όσους δοκιμάζονται πιο σκληρά αυτή την περίοδο» τονίζει ο Δήμος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet