«Ο αφηγητής του πρωινού τρένου» στη Λέσχη Ανάγνωσης Χαλανδρίου
Πολιτισμός

«Ο αφηγητής του πρωινού τρένου» στη Λέσχη Ανάγνωσης Χαλανδρίου

Στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Χαλανδρίου επιλέχθηκε για τον μήνα Δεκέμβριο η ανάγνωση του βιβλίου «Ο αφηγητής του πρωινού τρένου» του Ζαν-Πολ Ντιντιελοραν.

Η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, στις 18:30, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη 18, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6820464).

Καλεσμένη της Λέσχης η μεταφράστρια του βιβλίου Ρίτα Κολαΐτη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Όταν πια κατεβαίνουν από το τρένο «Τα πρόσωπά τους δεν φορούσαν εκείνη την απωθητική μάσκα απάθειας. Όλοι τους είχαν ένα ύφος ικανοποιημένο, σαν του χορτασμένου βρέφους».

Ο Γκυλαίν Βιβιόλ, κάθε πρωί, στο τρένο των 6.27 καθαρίζει τον λαιμό του σχολαστικά και ξεκινά να διαβάζει μεγαλόφωνα. Αυτός που αποφάσισε να ζει σε ένα τόπο μακρινό που δεν θα τον επισκεφτεί κανείς, κάθε μέρα διαβάζει τις σελίδες των βιβλίων που σώθηκαν από το στόμα του φοβερού και τρομερού τέρατος που ο ίδιος χειρίζεται. Της μηχανής που πολτοποιεί απούλητα βιβλία. Δεν υπάρχει συνοχή σε όσα διαβάζει, οι σελίδες είναι ό,τι έσωσε την προηγούμενη μέρα, είναι ένας φόρος τιμής απέναντι σε ό,τι χάθηκε. Ο Γκυλαίν δίνει πίσω τη ζωή.

Ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες, και μυρωδιές, ευχάριστες και όχι. Οι ταυτίσεις, οι μεταβιβάσεις έρχονται αβίαστα και σε ταράζουν γεμίζοντας σε θάρρος. Εκεί που όλα φαίνονται γκρίζα, δύσοσμα και θολά, ανοίγει μια σχισμή αισιοδοξίας που έχει τη δυναμική να μεγαλώσει. Κι όλα αποκτούν ένα νέο νόημα, όταν στα χέρια του ήρωα ρίχνει η τύχη ή η μοίρα, βαφτίστε το όπως θέλετε, ένα ολοκληρωμένο κείμενο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet