Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ρεματιάς
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ρεματιάς

Με γεμάτο το θέατρο σε καθημερινή βάση και προσέλευση θεατών από όλες τις γωνιές της πρωτεύουσας ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης, οι οποίες φαίνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του διοργανωτή, Δήμου Χαλανδρίου, ότι έχουν εδραιώσει το νόημά τους, όπως προκύπτει από την ενεργητική συμμετοχή του κοινού και την αυξημένη συνεισφορά σε είδη πρώτης ανάγκης για τις κοινωνικές δομές της πόλης.

Πέρα από την απήχηση των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, η φήμη του οποίου φαίνεται ότι διαδίδεται όλο και περισσότερο έξω από τα στενά όρια της πόλης, ιδιαίτερη σημασία για τον Δήμο Χαλανδρίου έχει το γεγονός ότι οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του, με ελεύθερη είσοδο στη συντριπτική τους πλειονότητα, ενίσχυσαν σημαντικά τις κοινωνικές δομές της πόλης ξεπερνώντας, όπως ενημερώνει ο Δήμος, τα επίπεδα προσφοράς των προηγούμενων ετών σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Από το θέατρο της Ρεματιάς πέρασαν και φέτος καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζοντας φημισμένες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που αγάπησε το κοινό ενώ ο Δήμος Χαλανδρίου παρέμεινε συνεπής στην επιλογή του να δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς και εναλλακτικά καλλιτεχνικά σχήματα που παρουσίασαν το έργο τους στο πλαίσιο του OurFestival 5, οι εκδηλώσεις του οποίου αύξησαν την απήχησή τους στο κοινό συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ άνοιξε την 1η Ιουλίου με πολιτιστικές εκδηλώσεις που δημιούργησαν φορείς της πόλης να παρουσιάζονται τις πρώτες μέρες του μήνα, ενώ δύο εμφανίσεις πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου γεμίζοντας τη Ρεματιά με τους πιστούς φίλους και τις πιστές φίλες της. Ιδιαίτερη συγκίνηση όμως επεφύλαξε στο κοινό, γεμίζοντας περηφάνια τον πνευματικό κόσμο της πόλης, η πρώτη αυτόνομη εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, η οποία, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, με τη συναυλία «Συμφωνικός παλμός – Νεανικός σφυγμός», παρουσίασε έργα των Χατζιδάκι, Piazzolla, Shostakovich, Vivaldi και άλλων συνθετών, υπό τη διδασκαλία του Νίκου Χατζηελευθερίου, ο οποίος μοιράστηκε τη διεύθυνση με τον Κώστα Ιωαννίδη, αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου.

Οι νέοι και οι νέες μουσικοί της πόλης κέρδισαν τη θερμή υποστήριξη του κοινού, προκαλώντας ενθουσιασμό για το συνδυασμό της ερμηνευτικής τους αρτιότητας με τη φρεσκάδα τους ενώ εξίσου ζεστή ήταν η υποδοχή και της συμφωνικής ορχήστρας νέων UndergroundYouthOrchestra, η οποία ερμήνευσε στο δεύτερο μέρος της συναυλίαςέργα των Beethoven, Gluck και Bizet, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, η οποία συγκροτήθηκε με την αρωγή της Underground Youth Orchestra, πριν περίπου δυόμιση χρόνια, αποτελεί έναν νέο, πολλά υποσχόμενο θεσμό για τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας και απευθύνεται σε νέους και νέες μουσικούς μέσα και έξω από την πόλη, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε ένα σχήμα συμφωνικής μουσικής.

Ιδιαίτερη χαρά αποτελεί επίσης για τον Δήμο Χαλανδρίου η συνέχιση της συνεργασίας του με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι παραστατικές τέχνες να είναι προσβάσιμες από όλους τους ανθρώπους. Ξεκινώντας από το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016 – Νύχτες Αλληλεγγύης, παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο φεστιβάλ καθολικά προσβάσιμες θεατρικές παραστάσεις με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, ενώ ως αποτέλεσμα της ίδιας συνεργασίας, πρεσβευτής του μηνύματος για το δικαίωμα της καθολικής προσβασιμότητας έγινε από τη Ρεματιά με δύο μεγάλες προσβάσιμες συναυλίες του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 – Νύχτες Αλληλεγγύης παρουσιάστηκαν καθολικά προσβάσιμες με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, οι θεατρικές παραστάσεις «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» από τη Συντεχνία του Γέλιου σε σύμπραξη με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνη και Αντώνη Ρέλλα στις 31 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από την ομάδα Σημείο Μηδέν, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τις παραστάσεις αυτές, με επιμέρους υπηρεσίες προσβασιμότητας παρουσιάστηκαν και παραστάσεις του OurFestival 5 με τη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου. Σημειώνεται ότι όλες οι δαπάνες που απαιτήθηκαν για την προσβασιμότητα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ καλύφθηκαν από τον Δήμο Χαλανδρίου.

Νύχτες Αλληλεγγύης για όλες και όλους

Και οι δύο θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάστηκαν καθολικά προσβάσιμες με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, βρήκαν τη Ρεματιά γεμάτη από κόσμο και απέσπασαν ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα. Παρουσιάστηκαν με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους στα Ελληνικά με στοιχεία που συμβάλλουν παράλληλα στην κατανόηση των ηχητικών σημάτων από Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες καθώς και Ακουστική Περιγραφή στα Ελληνικά για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης ενώ το πρόγραμμα διατέθηκε δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Η ξέφρενη κωμωδία του Roy Kift «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» από τη Συντεχνία του Γέλιου σε σύμπραξη με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνη και Αντώνη Ρέλλα (31/8 και 1/9) έκλεισε το πρόγραμμα του Αυγούστου και άνοιξε αυτό του Σεπτεμβρίου με τον πιο ενθουσιώδη τρόπο καθώς παιδιά και ενήλικες πλημμύρισαν με γέλια το θέατρο και τις δύο βραδιές ενώ αποθέωσαν τους συντελεστές με χειροκρότημα διαρκείας και ζωηρές επευφημίες.

Το ίδιο θερμά χειροκροτήθηκε όμως και η τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από την ομάδα Σημείο Μηδέν, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου (12/9). Η συνεργασία των συντελεστών της παράστασης με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών δεν περιορίστηκε στην παρουσίαση της παράστασης καθολικά προσβάσιμης. Λίγες μέρες νωρίτερα, στον φιλικό και προσβάσιμο για τους/τις ανάπηρους/ες χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 – Νύχτες Αλληλεγγύης καλλιτεχνική συνάντηση του σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπου και της θεατρικής ομάδας Σημείο Μηδέν με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Σκοπός της συνάντησης υπήρξε η αλληλεπίδραση μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και την καλλιτεχνική δημιουργική ένταξη του ανάπηρου σώματος στην τέχνη του θεάτρου, πέρα από το στερεοτυπικό μοντέλο «ικανοτήτων – περιορισμών», με ασκήσεις και λειτουργίες με διευρυμένη καλλιτεχνική αντίληψη και μη λεκτική συνομιλία ενώ μετά την παρουσίαση της καθολικά προσβάσιμης παράστασης «Αντιγόνη»πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με σημείο αναφοράς τα αποτελέσματα του εργαστηρίου.

Σχετικά με το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 – Νύχτες Αλληλεγγύης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου, Σέργιος Γκάκας, αναφέρει: «Ύστερα από πέντε χρόνια Νύχτες Αλληλεγγύης, νομίζω ότι έχουμε πλέον το έρεισμα να εκφράζουμε τη χαρά μας για το ότι το Φεστιβάλ Ρεματιάς δικαιώνει το νόημά του. Πάντα μέσα από συλλογική εργασία έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε σε αυτό το θέατρο έναν χώρο πραγματικού πολιτισμού και αλληλεγγύης. Θέλουμε το Φεστιβάλ Ρεματιάς να είναι μια ανοιχτή γιορτή για την πόλη μας και όχι μόνο. Μια γιορτή για όλους τους ανθρώπους. Θέλουμε να μπορούν να απολαμβάνουν τις παραστατικές τέχνες όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα και να βρίσκουν στη Ρεματιά έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής. Ταυτόχρονα, με τη συνεργασία μας με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών και την παρουσίαση καθολικά προσβάσιμων παραστάσεων, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως να συμμετέχουν ισότιμα στη δημόσια ζωή, να απολαμβάνουν έργα του πολιτισμού και της τέχνης. Το μήνυμα και η διάθεση της Ρεματιάς επιδιώκουμε να συνεχιστεί και τον χειμώνα στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους της πόλης μας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε…».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet