Προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία παραστάσεις στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία παραστάσεις στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017

Το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή της πόλης υπερασπίζεται ο Δήμος Χαλανδρίου φιλοξενώντας εκδηλώσεις καθολικά προσβάσιμες ως προς το περιεχόμενο στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 – «Νύχτες Αλληλεγγύης». Στο πλαίσιο της προσπάθειας του να διευρύνει τις δυνατότητες πρόσβασης όλων στα έργα του πολιτισμού και της τέχνης, ο Δήμος Χαλανδρίου, σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, εισάγει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του φετινού φεστιβάλ δύο παραστάσεις που θα μπορούν να απολαύσουν ισότιμα και οι πολίτες με αναπηρία.

Συγκεκριμένα, η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για K(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες.

Επίσης, η θεατρική παράσταση «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για κωφούς/ες και βαρήκοους/ες, καθώς και Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Οι υπηρεσίες προσβασιμότητας φέρουν, σύμφωνα με τον Δήμο Χαλανδρίου, την πιστοποίησή της DisArtMove από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Παράλληλα, στο Θέατρο Ρεματιάς έχουν οριοθετηθεί μόνιμα, με πρωτοβουλία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, θέσεις για θεατές με αναπηρία, τους συνοδούς τους και εμποδιζόμενα πρόσωπα (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και γονείς με παιδιά σε βρεφικά καροτσάκια, άτομα με προσωρινό τραυματισμό). Η πρόσβαση για τα άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι τον χώρο του θεάτρου, όπου διατίθενται δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων. Στο θέατρο λειτουργεί τουαλέτα ΑμεΑ, ενώ δημιουργήθηκαν και στο αναψυκτήριο προσβάσιμα τραπέζια διαθέσιμα κατά προτεραιότητα σε ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα πρόσωπα.

Η προσπάθεια του Δήμου Χαλανδρίου να κάνει τον χώρο της Ρεματιάς όσο πιο φιλικό και προσβάσιμο γίνεται σε ανάπηρους/ες και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα ισότιμης και ανεμπόδιστης συμμετοχής για όλες και όλους είχε ξεκινήσει από πέρυσι με την καθολικά προσβάσιμη παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου από το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), η οποία είχε αυξημένο αντίκτυπο στο κοινό. Στο φετινό πρόγραμμα αυξάνονται οι καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις, ενώ στόχο του Δήμου αποτελεί, σε συνεργασία πάντα με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, η προσπάθεια αυτή να διευρυνθεί με ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις.

Ο Δήμος Χαλανδρίου, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, ζητεί τη συνεργασία όλων των πολιτών προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως τονίζει ο Δήμος: «Ο σεβασμός προς όλες/όλους τις/τους συμπολίτισσες/ες μας αποδεικνύεται στην πράξη. Θυμόμαστε ότι οι σηματοδοτημένες θέσεις προορίζονται για αποκλειστική χρήση από θεατές με αναπηρία και εμποδιζόμενα πρόσωπα, οι δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων εξυπηρετούν αποκλειστικά ανάπηρες/ους, όπως επίσης και η τουαλέτα ΑμεΑ. Οι “Νύχτες Αλληλεγγύης” διεκδικούν ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους και αντιμάχονται την κοινωνική απομόνωση, τον αποκλεισμό και τον ατομικισμό. Γιατί τον πολιτισμό μας τον γεννά ολόκληρη η κοινωνία και τα έργα του οφείλουν να απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet