Σαπουνόφουσκες και… Χαλασοχώρηδες γέμισαν το Θέατρο Ρεματιάς
Πολιτισμός

Σαπουνόφουσκες και… Χαλασοχώρηδες γέμισαν το Θέατρο Ρεματιάς

Μικρές, μεγάλες, πιο μεγάλες, τεράστιες… σαπουνόφουσκες γέμισαν την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015 το Θέατρο Ρεματιάς από τον Κύριο και την Κυρία Bubble σε μια πραγματικά σαπουνοφουσκογιορτή που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 1ης Συνάντησης Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών «Our Festival».

Το σκηνικό απλό, σχεδόν παιδικό. Ένας τσίγκινος κουβάς, μία σκάφη γεμάτη σαπουνόνερο και αυτοσχέδια εργαλεία όλα στην υπηρεσία των… σαπουνόφουσκων. Τα χαμόγελα, τα γέλια και οι φωνές των παιδιών περίσσευαν σε ένα show που μύριζε από μακριά σαπούνι. Μικρά και μεγάλα παιδιά συμμετείχαν στη σαπουνοφουσκογιορτή βοηθώντας τον Κύριο και την Κυρία Bubble να δημιουργήσουν περίτεχνες σαπουνόφουσκες.

Τη σαπουνοφουσκογιορτή διαδέχτηκε η πολιτική σάτιρα «Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

«Δεν είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Είναι μια κριτική στο πολιτικό σύστημα που από τότε μέχρι σήμερα επί της ουσίας παραμένει ίδιο», σημειώνει ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, σκηνοθέτης της παράστασης «Χαλασοχώρηδες». Στην παράσταση επιλέχτηκε η αφαίρεση της αφήγησης του διηγήματος. «Την κάναμε ατάκες των χαρακτήρων. Το αποτέλεσμα είναι οι εσωτερικές σκέψεις των ηρώων, όπως περιγράφονταν στο κείμενο του Παπαδιαμάντη, να εξωτερικεύονται. Αυτό που γράφει ο Παπαδιαμάντης ότι σκέφτονται οι χαρακτήρες, εμείς το κάναμε λόγο» επισημαίνει ο Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Το 1892 (ένα χρόνο πριν την πτώχευση του 1893) δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολις» το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι Χαλασοχώρηδες». Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί την τελευταία εβδομάδα βουλευτικών εκλογών.

Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους, παρουσιάζοντας με κωμικό τρόπο την αναστάτωση και τον εκφυλισμό της τοπικής κοινωνίας τις ημέρες των εκλογών. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι που συμμετέχουν σ΄ ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης. Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες έχουν μπροστά τους λίγες μέρες για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet